25
Rab, Mei
1065 ARTIKEL BARU

Berita Utama

Grid List

KUALA LUMPUR – Para pegawai BSI Bank di Singapura yang dikatakan mempunyai hubung kait dengan pelbagai kesalahan pecah amanah dan bukannya berkaitan dengan syarikat pelaburan negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) seperti dakwaan sesetengah pihak.

Berikut adalah senarai pelbagai kesalahan kedua orang pegawai kanan bank tersebut sehingga menyebabkan lesennya ditarik balik dan mereka didakwa di mahkamah.

 

Pesalah Pertama:

Yeo Jiawei, 9 pertuduhan

1. Pembelian hartanah menggunakan dana

KERAJAAN negeri Selangor di bawah pimpinan Datuk Seri Azmin Ali terus bercelaru apabila satu demi satu masalah dan isu yang timbul, tapi tidak juga selesai.

Terbaharu, Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya memberitahu bahawa kerajaan Selangor berdolak dalik dalam memberi tanah untuk pembinaan hospital.

Menerusi perbahasan di Parlimen hari ini, jelas menggambarkan bahawa kerajaan Pusat terpaksa membeli tanah di Kapar untuk membina sebuah hospital yang akan memberi manfaat

JANGAN ada sabotaj terhadap calon yang dipilih pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) di Sungai Besar nanti. Cukup-cukuplah sentimen ini lama ini ditinggalkan. Ketika era politik semasa tanah air tidak memihak kepada mana-mana parti tertentu dalam sesuatu pilihan raya kecil, elok benar pemimpin pelbagai peringkat UMNO bermuhasabah diri.

Petang semalam di pekarangan Sekin Hotel & Resort, Sungai Besar, Ketua UMNO bahagiannya, Datuk Jamal Md. Yunos telah memberi jaminan akan patuh kepada

KUALA LUMPUR - PAS bakal mengumumkan senarai calonnya yang akan bertanding pada kedua-dua Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar, Selangor dan Parlimen Kuala Kangsar, Perak, pada Jumaat ini.

Menurut Naib Presiden PAS Idris Ahmad, keputusan tersebut masih di peringkat perbincangan dan belum dimuktamadkan kerana parti tersebut perlu mengambil pandangan beberapa individu di dalam parti sebelum membuat keputusan.

”Kedua-dua kerusi berkenaan adalah kerusi tradisi PAS dan keputusan PAS

KUALA LUMPUR - Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Md Yunos hari ini sekali lagi tampil memberi kenyataan bahawa beliau tidak berminat untuk bertanding sebagai calon di kerusi Parlimen Sungai Besar dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) yang akan datang pada 18 Jun ini.

Jamal, dalam kenyataannya berkata, beliau berharap agar spekulasi berhubung isu beliau dijadikan calon pada PRK tersebut tidak lagi berulang dan berjanji menggalas tugas sebagai Pengerusi Barisan Nasional (BN) Parlimen Sungai

KUALA LUMPUR - Tiga pertubuhan alam sekitar mengemukakan permohonan kebenaran bagi semakan kehakiman untuk mencabar keputusan Kerajaan Negeri Selangor dan dua lagi yang mengeluarkan permit bagi kerja pembinaan serta pembalakan untuk projek Lebuh Raya Lingkaran Luar-Hubungan Timur (EKVE).

Persatuan Pencinta Alam Sekitar, Treat Every Environment Special Sdn Bhd dan Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia (PEKA) juga memohon perintah untuk membatalkan keputusan Jabatan Perhutanan Negeri

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak boleh memberi maklum balas mengenai alasan ahli perniagaan Low Taek Jho tidak dipanggil untuk memberi keterangan di prosiding  Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang menyiasat syarikat 1Malaysia Development berhad (1MDB).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, PAC adalah sebuah  jawatankuasa bipartisan yang ditubuhkan di bawah Peraturan 77 (1), Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan

KUBANG PASU – Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan mewujudkan satu undang-undang khusus yang akan menumpukan kepada bidang kuasa kawalan sempadan selaras bidang tugas baharu Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM).

 

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata dua model perundangan membabitkan Australian Border Force Act 2015 dan UK Borders Act 2007 akan menjadi panduan kepada KDN dalam merangka akta baharu itu.

"Dalam usaha memperkukuhkan agensi ini (AKSEM), kita

KUALA LUMPUR – Berhenti berunding bersama PAS, dan biar Parti Amanah Negara (PAN) sahaja yang bertanding, demikian kata Pengarah Komunikasi PAN, Khalid Samad

Khalid menggesa Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali untuk berhenti berunding bersama parti itu menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

Khalid berkata, keputusan Azmin mendahului Pakatan Harapan demi memastikan PKR boleh meletakkan calon di kawasan terbabit menentang Barisan Nasional (BN).

"Amanah

Foto Pilihan

  • PROSES pengundian awal bagi Pilihan Raya Negeri ke-11 (PRN11) bermula seawal jam 8.00 pagi tadi. Terdapat sejumlah 24,604 pengundi awal terdiri daripada anggota keselamatan serta pasangan mereka yang boleh mengundi di 79 pusat pengundian.

PRN Sawarak 2016

KLXPress Twitter

Berita Utama

Grid List

PUTRAJAYA - Datuk Seri Anwar Ibrahim (pic) has urged the Opposition to fight for the people, not Tun Dr Mahathir Mohamad’s agenda.

Admitting that he wrote a letter to PKR leaders on the issue, the party de facto chief told leaders working with the former premier to remember their commitment to the people.

Anwar said he had written the letter while he was in court and asked that people read his original text in Malay.

“Although at the initial stage, (the letter’s) purpose was for the

KUALA LUMPUR - There is no reason to take disciplinary action against Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar (pic) for ordering police investigations with his social media account, said Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.  

The Home Minister said Khalid was acting within the ambit of his job scope when he issued the orders through his official Twitter account.  

“This kind of announcement (on social media) is not against any laws or regulations, but is in fact a faster way to

KUALA LUMPUR - The final report on Rayani Air is ready and a decision over the fate of the airlines will be made soon, said Datuk Seri Liow Tiong Lai. 

The Transport Minister said the Department of Civil Aviation (DCA) had prepared the report following its hearing with the syariah-compliant airline recently. 

"They had listened to the answers given and the final report has been given to me.

"We will make a final decision on Rayani Air soon.

"I am waiting for a date to decide on the

KUALA LUMPUR - It is the responsibility of the Penang government to address environmental issues related to the proposed undersea tunnel and hill slope development in the state.

Natural Resources and Environment Minister Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar (pic) said there is a public misconception that his ministry is responsible for such matters.

"The Federal Government through the ministry only guides the states on the regulations.

"It is the state governments that are responsible for

IPOH - Kuala Kangsar will not be left behind - that was the promise made by Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (pic).  

The Deputy Prime Minister said this here on Monday after chairing a coordination committee meeting on the development of Kuala Kangsar.  

"Priority will be given to completing the tasks and projects that the late Kuala Kangsar MP Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad had set out to do prior to his untimely death. 

"We will also be looking into improving the

PUTRAJAYA - A Federal Court has dismissed an application by Datuk Seri Anwar Ibrahim (pic) to compel former CID director Datuk Ramli Yusuff to give oral evidence in his Sodomy II case review hearing on grounds that such evidence was irrelevant and insignificant.

Chief Judge of Malaya Justice Zulkefli Ahmad Makinudin, who chaired a five-man panel, held that Anwar's application for admission of additional evidence does not fall within any of the exceptional circumstances to justify the panel to

PAKATAN Harapan (PH) yang dianggotai oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Parti Amanah Negara (PAN) memang tidak ikhlas dalam perjuangan politik mereka. Semasa PRU ke -13, mereka memperkudakan PAS untuk mencapai kemenangan. Umum tentunya sedih apabila pembangkang memperalat pula negarawan ulung, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Kasihan Tun Mahathir...ketika beliau berada di hujung senja, PKR, DAP dan PAN masih tergamak memperlat beliau semata-mata mahu menumbangkan Barisan Nasional (BN). Kepada

SELEPAS 100 hari menerajui pentadbiran kerajaan negeri Kedah, Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah terus mengorak langkah untuk membangunkan rakyat dan negeri agar dapat berdiri sama tinggi dengan negeri-negeri lain. Tanpa memperdulikan segala tohmahan, sindiran dan kritikan, beliau yang terdidik sebagai insan yang sabar, tanpa menoleh lagi ke belakang, menggalas amanah sebagai pemimpin rakyat dan negeri.

Jawatan Menteri Besar bagi beliau bukan untuk mengejar kuasa dan populariti

TIMBALAN Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali seperti `kacang lupakan kulit’. Setelah dilihat setakat hari ini masih gagal memujuk Pas supaya memberi laluan kepada calon daripada Pakatan Harapan, Azmin menjalankan taktik peras ugut pula. Exco Pas dalam kerajaan negeri Selangor, tegasnya,  harus meletakkan jawatan Isnin depan jika parti Islam itu tetap berkeras dengan keputusan untuk bertanding dalam pilihan raya kecil (PRK) Sungai Besar.

Kata Azmin, dia telah menjelaskan kepada Pas

PERANG mulut antara DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (PAN) dengan PAS menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar bagai tidak terkawal lagi. Itu baru dalam hal nak letak calon dalam PRK dan belum lagi perintah Putrajaya.

Di Pulau Pinang yang dipimpin oleh Lim Guan Eng pun kecoh ketika ini tentang itu tempoh jawatan Ketua Menteri, terowong dasar laut, tebus guna laut, banglo murah dan tapak rumah rakyat miskin dijual.

Walaupun DAP tak

Tun Dr Mahathir terus mengulangi penipuan-penipuan dan dakwaan-dakwaan lapuknya. Terbaru dalam tulisannya,

 

a) Mahathir penipu! Apabila mendakwa Najib menubuhkan “Dana Kekayaan Negara”, sedangkan 1MDB bukan Dana Kekayaan Negara sebaliknya hanya sebuah syarikat pelaburan strategik kerajaan yang diberi modal sebanyak RM1 juta sahaja. 1MDB bukan Dana Kekayaan Negara seperti Khazanah yang diberikan dana yang besar dan pelbagai bantuan.

b) Mahathir penipu! Apabila memutar belit fakta berkaitan

PERLU ke kita ketawa atau buat tak tahu sahaja apabila Jawatankuasa Disiplin DAP  sehari dua ini ini tiba-tiba naik `sheh’. Ini berikutan tindakannya memecat ADUN DAP Teluk Datuk,  Loh Chee Hong daripada parti selepas didapati bersalah menyalahgunakan peruntukan kerajaan negeri kepada kawasan pilihan rayanya.

Kata pengerusi jawatankuasa disiplin DAP, Tan Kok Wai, keputusan itu dibuat selepas Loh menjawab dakwaan terhadapnya dalam satu pendengaran yang diadakan awal kelmarin.

Eh! hairan

Sabah & Sarawak

Grid List

MIRI: The State Welfare Department has given out RM62,970,600 in monthly welfare assistance to 56,319 recipients across the state in the first four months of this year.

Of the amount, RM4,868,200 was distributed by Miri Divisional Welfare Department to 4,013 recipients, disclosed Welfare, Women and Community Wellbeing Minister Datuk Fatimah Abdullah.

“And 28,247 or 50 per cent of the beneficiaries statewide, including 2,592 from Miri,

received the assistance in conjunction with the Dayak

KOTA KINABALU - Orang ramai di negeri ini digalak menjalani ujian saringan talasemia lebih awal di klinik-klinik kesihatan mahupun hospital berdekatan bagi mengetahui status kesihatan mereka.

Pengarah Hospital Queen Elizabeth (HQE), Dr Heric Corray berkata, dengan menjalani ujian saringan lebih awal dan memahami status kesihatan mereka, kelahiran anak yang turut menghidap talasemia dapat dikurangkan kerana penyakit talasemia adalah penyakit keturunan yang diwarisi daripada ibu atau bapa kepada