29
Kha, Jun
625 ARTIKEL BARU

Berita Utama

Grid List

KUALA LUMPUR - Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) berhasrat untuk memperoleh lebih banyak aset berkaitan maritim bagi mempertingkat tahap keselamatan negara.

Panglima TUDM Jeneral Datuk Seri Affendi Buang berkata rancangan untuk mendapatkan pesawat ronda maritim yang baharu itu adalah sebahagian daripada program pembangunan keupayaan TUDM.

"Program ini amat bergantung kepada dana, peruntukan kerajaan. Kami sedang menunggu bajet," katanya kepada Bernama pada Rabu.

Bagaimanapun beliau enggan

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Umat Islam di negara ini beruntung kerana dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama dengan keluarga, orang tersayang, kawan-kawan dan jiran taulan dalam keadaan meriah, harmoni di negara yang aman damai ini, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata jika dilihat di sesetengah negara Islam lain, mereka tidak mampu meraikan hari lebaran itu seperti rakyat di Malaysia.

"Mereka tidak beruntung seperti kita, sambutan cukup sederhana, lebih menyedihkan lagi

Baca Selanjutnya...

GEORGE TOWN – Kerajaan pimpinan DAP Pulau Pinang digesa supaya memberikan penjelasan mengenai kenyataan bercanggah yang dikeluarkan dua Exco kanan mengenai jumlah bayaran untuk kos perundingan beberapa kajian projek pembinaan tiga jalan utama dan terowong dasar laut.

Anggota Dewan Undangan Negeri Pulau Betong Datuk Muhammad Farid Saad berkata Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir  negeri Chow Kon Yeow telah mengeluarkan kenyataan pada 24 Jun lepas

Baca Selanjutnya...

SEPANG - Pembinaan Fasa 2 perkhidmatan Transit Aliran Massa (MRT) laluan Semantan-Kajang kini 99 peratus siap dan akan dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mengikut jadual pada 17 Julai ini.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana Malaysia Berhad, Datuk Seri Azmi Abdul Aziz berkata laluan sepanjang 31km itu kini dalam proses pelbagai ujian dan fasa kedua itu akan melengkapkan operasi laluan MRT Sungai-Buloh-Kajang sepanjang 51km.

Fasa 1 MRT sepanjang 20km

Baca Selanjutnya...

SEPANG - Kumpulan Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) mempertingkatkan tahap keselamatan Operasi Perkhidmatan Tren Haji Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Southern Line (MMMSL) ekoran insiden serangan pengganas di Makkah pada 24 Jun lalu.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Prasarana Datuk Azmi Abdul Aziz berkata pihaknya sentiasa mempertingkatkan aspek keselamatan setiap kali musim haji dan bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa Arab Saudi bagi memastikan tahap keselamatan lebih tinggi.

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Aliran trafik di beberapa lebuh raya utama mula perlahan akibat pertambahan jumlah kenderaan setakat tengah hari ini.

Jurucakap Pusat Kawalan Trafik Projek Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) berkata aliran trafik bergerak perlahan di Changkat Jering ke Bukit Berapit, kawasan Rehat dan Rawat (RnR) Sungai Perak menuju ke Terowong Menora dan Hentian Simpang Pulai ke Gopeng.

"Trafik juga perlahan di Sungai Petani Selatan ke Bertam susulan kemalangan melibatkan dua kenderaan di KM

Baca Selanjutnya...

NIBONG TEBAL - UMNO Pulau Pinang pada Selasa mempersoalkan tindakan kerajaan negeri pimpinan DAP yang sanggup membayar RM209 juta kepada firma luar daripada bekerjasama dengan Jabatan Kerja Raya (JKR) untuk membuat kajian pembinaan tiga jalan di bawah projek terowong dasar laut.

Pengerusinya Datuk Seri Zainal Abidin Osman berkata dakwaan DAP bahawa tiada pakar tempatan yang boleh melakukan kajian itu adalah tidak masuk akal memandangkan JKR bukan sahaja mempunyai pelbagai jenis kepakaran

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Penasihat DAP, Lim Kit Siang sepatutnya meminta anak beliau Penang Official 1 (PO1) untuk meletak jawatan berhubung kes rasuah yang dihadapinya, dengan demikian orang lain akan melihat tuntutan Kit Siang secara serius.

Dalam kenyataan di sini hari ini, Setiausaha Akhbar Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad berkata Kit Siang juga seharusnya berhenti menggunakan isu lain untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada isu skandal forex Bank Negara.

“Malah

Baca Selanjutnya...

KOTA BHARU - Tindakan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat mengemukakan saman sivil terbaharu untuk merampas tambahan aset AS$540 juta yang didakwa diperoleh dengan dana yang diselewengkan dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah bersifat politik.

Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata ia berikutan DoJ tidak pernah membuat sebarang permohonan rasmi kepada Pejabat Peguam Negara untuk mendapatkan sebarang keterangan atau maklumat lanjut terhadap tuntutan yang dikemukakan

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berharap umat Islam sejagat khususnya di Malaysia menggunakan peluang bermaafan sempena Syawal ini dengan menganjurkan ke arah perdamaian dan penyatuan seperti yang diperintahkan Nabi Muhammad SAW.

Perdana menteri berkata sekiranya umat Islam alpa dan memilih untuk mengamalkan politik kebencian yang melampau, adalah tidak mustahil hubungan sesama umat Islam malah dengan bukan Islam di Malaysia juga akan menjadi lebih buruk.

"Kemenangan umat Islam

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Perkongsian antara DRB-HICOM Bhd dan Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd, yang bakal menyaksikan Proton menjadi hab pengeluaran global model kereta pemanduan kanan Geely, akan membawa pembuat kereta nasional itu ke tahap kejayaan dan masa depan yang terjamin, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Proton sudah menemui rakan yang paling sesuai.

"Dengan memanfaatkan teknologi dan kepakaran Geely, Proton kini sudah bersedia untuk menghadapi cabaran mendatang," katanya

Baca Selanjutnya...

SHAH ALAM - Muhibbah Engineering (M) Bhd terbuka terhadap kemungkinan memperoleh kontrak tambahan bagi projek infrastrukur dan pembinaan jalan di Zon Ekonomi Um Alhoul di Qatar selepas berjaya mendapat sebahagiannya pada Januari tahun ini.

Pengarah Urusannya Mac Ngan Boon berkata syarikat tidak menetapkan sebarang sasaran.

Bagaimanapun beliau berkata komunikasi terbuka antara syarikat dan kerajaan Qatar memandangkan pihak Qatar menyukai kerja-kerja pembinaan jalan dan infrastruktur yang

Baca Selanjutnya...

Foto Pilihan

  • KUALA SELANGOR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak merasmikan Hab Nelayan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Sungai Sembilang, sebentar tadi. Hab berkenaan yang dilengkapi jeti pendaratan ikan berkeluasan 5,764 meter persegi, balai nelayan, jeti kerang, pasar nelayan serta jeti atau laluan pejalan kaki sudah mulai beroperasi lebih setahun lalu.

Editorial

Grid List

Apa masaalahnya dengan Lim Guan Eng DAP? Beliau seperti berpenyakit dan penyakitnya itu menular dalam kepalanya hinggakan hampir setiap masa berpolitik sempit, memburuk-burukkan dan menghasut.

Kita sedia maklum bahawa Hari Raya Aidilfitri adalah hari kemerdekaan umat Islam kerana 1 Syawal merupakan hari pertama selepas bulan Ramadan di mana umat Islam kembali menikmati limpahan rezeki Ilahi  seperti makan dan minum tanpa batasan waktu serta larangan khusus yang lain pada bulan Ramadan.

Hari

Baca Selanjutnya...

TIADA sesiapa pun boleh menggerakkan mana-mana individu untuk pergi ke rumah seseorang untuk memeriahkan sesuatu majlis. Melainkan dengan hatinya sendiri yang mahu ke sana.Dan kita sebenarnya mempunyai pilihan untuk pergi atau tidak ke mana-mana majlis rumah terbuka Aidilfitri.

Ini termasuklah Rumah Terbuka Perdana Menteri atau Menteri Besar. Kehadiran biasanya secara sukarela bersesuaian dengan ajaran Islam menghormati pemimpin. Ahad lalu di Seri Perdana, kira-kira 75,000 tetamu mengunjungi

Baca Selanjutnya...

Sempena Hari Raya Aidil Fitri ini, PM Datuk Seri Najib Razak akan mengadakan Majlis Rumah Terbuka pada 1 Syawal Hari Raya Aidil Fitri yang pertama.

Ianya akan diadakan di kediaman rasmi Perdana Menteri, Kompleks Seri Perdana, Putrajaya. Anggota jemaah Menteri juga akan berada di rumah terbuka itu.

Yang menjadi perbualan panas pihak netizen ialah tatkala pemimpin-pemimpin politik berada di dalam negara untuk bersama-sama rakyat menyambut Hari Raya Aidil Fitri yang disambut setahun sekali

Baca Selanjutnya...

Oleh:  Datuk M.Periasamy,  Felo JASA, Jabatan Hal Ehwal Khas,  Kementerian Komunikasi dan Multimedia

JABATAN  Kehakiman  (DOJ) Amerika Syarikat  baru-baru ini membuat kenyataan bahawa DOJ telah memfailkan kes melibatkan  IMDB  di Mahkamah Daerah  Tengah  Carlifornia, Amerika Syarikat(US). Tindakan DOJ  tersebut  ini  lebih merupakan  sebagai satu  tindakan  ‘media hype’ atau publisiti secara besar-besar yang bermatlamat tertentu kerana DOJ tidak lakukan  pendakwaan bersifat jenayah.

Baca Selanjutnya...

TIMBALAN Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bukan `calang-calang’ orang dalam PKR.

Kalau pakar pemfitnah, Rafizi Ramli pun boleh tunduk kepadanya dengan terpaksa mengalah gagal mengaitkan kes `rasuah seks’ tempoh hari terhadap Azmin ke peringkat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), inikan pula presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail mahu `menggasak’ Menteri Besar Selangor itu.

Wan Azizah pasti terkejut tempoh hari dengan kegagalan Rafizi `mempersembahkan’ rasuah

Baca Selanjutnya...

TERLAJAK perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Sepatutnya  sebarang keputusan yang berkait rapat dengan  kepentingan rakyat, dirujuk kepada pihak atasan terlebih dahulu.

Dalam isu mengenakan  cukai barangan dan perkhidmatan (GST) ke atas  lebih 60 jenis barangan makanan bermula 1 Julai ini yang kemudian ditarik balik atau dibatalkan, tindakan itu sepatutnya tidak berlaku.

Mengapa Jabatan Kastam yang diketuai Ketua Pengarahnya, Datuk Subromaniam Tholasy  tidak merujuk dahulu

Baca Selanjutnya...

Dalam kepanasan isu yang menyelubungi puak pembangkang, kita dihidangkan dengan isu GST. Ianya berdasarkan kepada laporan akhbar The STAR yang mendakwa lebih daripada 60 jenis makanan bakal dikenakan GST bermula 1 Julai 2017 ini.

Ketua Pengarah Jabatan Kastam Datuk Subromaniam Tholasy yang dipetik oleh akhbar The Star sebagai berkata, kenyataan penuh akan dikeluarkan hari ini.

"Ia hanya beberapa barangan yang jarang digunakan oleh orang ramai," katanya.

Dan seperti dijangka, berita

Baca Selanjutnya...

Kita semua sedia maklum dengan permohonan terbaru saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat hanya sekadar ulang tayang tindakan DOJ terhadap 1MDB pada Jun 2016.

Drama pertama pada tahun 2016 telah menyebabkan bekas peguam negara Amerika Syarikat, Loretta Lynch dikritik hebat kerana telah bertindak 'keterlaluan dan melanggar keadilan asasi’.

Lynch dengan secara sengaja telah membayangkan individu-individu yang dikaitkan telah melakukan kesalahan itu menerusi kenyataan tanpa disertai

Baca Selanjutnya...

ISU dakwaan terhadap 1MDB menyebabkan ada kalangan anggota Pakatan Harapan menjadi tidak keruan. Ini lebih-lebih lagi Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Apabila Jabatan Kehakiman  (DoJ) Amerika Syarikat sekali lagi  ‘baling batu sembunyi tangan’, Muhyiddin dan suku-sakatnya  mulalah menangguk di air keruh.

Media asing dan negara tertentu dengan senang-senang ‘menghentam’ kita sesuka hati. Tetapi Muhyiddin buat tak tahu, selamba dan enggan menangkisnya

Baca Selanjutnya...

RAKUS dan riak sungguh Pakatan Harapan berebut jawatan PM ke-7. Padahal pimpinan kerajaan Datuk Seri Najib Tun Razak dilihat semakin meningkat dari segi menentukan kebajikan, kestabilan dan arah tuju kerajaan yang lebih bertanggungjawab.

Peliknya, dalam keadaan Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi UMNO berada dalam keadaan yang sukar digugat, pakatan dikepalai DAP ini boleh pula bercita-cita melangit.

Ini jelas mencerminkan betapa lahapnya selera politik mereka.

BN tidak bercerita langsung

Baca Selanjutnya...

Nampaknya, Rafizi Ramli PKR semakin memperbodohkan  di samping mempertabatkan  diri beliau sebagai pembohong nombor satu dalam negara Malaysia ini.

Fitnah dan putar belit Rafizi PKR ini memang sudah melampau. Dalam masa yang sama, Zaid Ibrahim pernah mengingatkan Anwar Ibrahim supaya tidak usah berselindung di bawah skirt Rafizi.

Baca : https://novandri.blogspot.com/2014/02/sejak-bila-anwar-di-bawah-skirt-pegawai.html

Ya benar. Rafizi Ramli memang layak memegang gelaran pembohong nombor satu

Baca Selanjutnya...

MAKIN lama makin bergolak Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM). Walaupun kemelut itu tak nampak di peringkat pucuk pimpinannya - meskipun dikatakan antara pengerusi dan presidennya ada `perang dingin' - namun realitinya apa yang dicetuskan kalangan Exco-Exco Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) PPBM sebenarnya lebih mencucuk.

Dengan survival parti-parti politik apatah lagi buat PPBM yang baru bertatih amat bergantung kepada tenaga penggerak muda, kemelut yang terjadi dikatakan melukakan

Baca Selanjutnya...

Sabah & Sarawak

Grid List

KUCHING - Semua projek Program Transformasi Luar Bandar (RTP) di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tupong telah diluluskan dan pelan serta spesifikasi Senarai Kuantiti (Bill of Quantity) juga telah siap.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tupong Fazzrudin bin Haji Abdul Rahman berkata kebanyakan projek RTP pada tahun ini akan dibuka tendernya pada tahun ini dalam masa terdekat.

"Kebanyakan tender projek RTP pada tahun ini akan dibuka pada tahun ini dalam masa terdekat dan dijangka dapat

KOTA KINABALU - Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman menyeru dewan-dewan perniagaan bumiputera di Sabah menerajui pembangunan keusahawanan dan perniagaan bumiputera.

 

Musa menggesa Persatuan Perdagang dan Pengusaha Melayu Malaysia Sabah (PERDASAMA), Dewan Perniagaan Bumiputera Sabah (DPBS) dan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Sabah (DPMMS) menjalinkan kerjasama yang utuh dan mantap dalam kalangan seluruh ahli-ahlinya bagi mewujudkan satu rangkaian usahasama yang besar