25
Ahd, Mac
733 ARTIKEL BARU

Berita Utama

Grid List

KUANTAN - Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Tun Razak meminta semua anggota parti itu supaya kembali kepada asas perjuangan parti yang mengamalkan perkongsian kuasa dan permuafakatan dalam segala hal untuk kebaikan semua kaum.

Perdana Menteri berkata sebagai 'orang parti' semua anggota komponen BN perlu faham tentang prinsip berkanan dan bergerak dengan tersusun bersama-sama untuk memastikan kemenangan besar parti itu dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) tidak lama lagi.

Baca Selanjutnya...

BATU KURAU - Kenaikan harga barangan di pasaran serta perkhidmatan bukanlah disebabkan pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) semata-mata malah pelbagai faktor lain turut mempengaruhi sehingga  menyumbang kepada masalah kos sara hidup.

Menteri  Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainudin menegaskan input bagi penetapan harga barangan bukan semata-mata mengambil kira soal cukai, malah ia turut dipengaruhi pertukaran mata wang asing, kos pengangkutan

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Kerajaan memberi komitmen penuh untuk membina satu juta rumah mampu milik untuk rakyat bagi memberi peluang kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki rumah sendiri, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata ia selaras dengan dengan hasrat kerajaan untuk membina rumah mampu milik khusus bagi kumpulan berpendapatan rendah (B40) dan kumpulan berpendapatan sederhana (M40).

"Komitmen kerajaan bagi membina rumah telah dipenuhi, di mana 139,338

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR – Rakyat Malaysia perlu membuat penilaian dan mengambil keputusan yang betul agar tidak tersalah pilih calon parti politik yang bakal bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang, tegas Penganalisis politik, Datuk M. Periasamy.

Memetik laporan Utusan Malaysia semalam, Periasamy berkata, memilih dan mengundi calon merupakan tanggungjawab untuk merancang masa depan masing-masing, justeru pilihan yang tepat perlu dibuat dengan berhati-hati.

Beliau dipetik sebagai merujuk

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR – Perbezaan nisbah pelaburan antara sektor swasta dan awam yang tinggi sehingga 68 peratus dan 32 peratus jelas memberi gambaran bahawa pelabur semakin dengan ekonomi Malaysia, tegas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Jelas beliau, ia bersesuaian dengan dasar kerajaan yang mahu mengurangkan penglibatan pihak kerajaan dalam ekonomi negara, malah perkara tersebut bukanlah menjadi suatu situasi yang membimbangkan

"Sektor swasta memainkan

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Berikutan kesan pemangkin daripada Program Transformasi Negara (NTP), pendapatan median isi rumah di Malaysia meningkat daripada RM4,585 pada tahun 2014 kepada RM5,228 pada tahun 2016.

Ini berikutan langkah kerajaan memperkenalkan skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bagi membantu mengurangkan beban kenaikan kos sara hidup kepada rakyat.

Menurut Tinjauan Laporan Tahunan 2017 Program Transformasi Negara yang dikeluarkan malam ini, kerajaan telah mengagihkan sejumlah RM25.62

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Sebanyak 6.8 juta rakyat mendapat manfaat daripada inisiatif pembangunan luar bandar sejak 2010 hingga tahun lepas.

Menurut Tinjauan Laporan Tahunan 2017, Program Transformasi Negara (NTP), sektor itu memperbaiki keadaan untuk komuniti luar bandar melalui penyediaan jalan raya, kawasan perumahan baharu, bekalan elektrik dan air serta akses kepada peluang untuk menjana pendapatan.

Sepanjang 6,868 kilometer jalan di luar bandar dibina dan dinaik taraf dengan memberi manfaat

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR – Ucapan terima kasih serta ucapan syukur kerap kali diucapkan oleh salah seorang penerima manfaat program transformasi nasional malam tadi apabila penantiannya selama 54 tahun untuk menikmati kemudahan elektrik akhirnya terlaksana pada tahun 2017.

Menceritakan pengalamannya pada majlis pelancaran Laporan Tahunan Program Transformasi Negara (NTP) 2017, seorang petani dari Bario, Sarawak, Dayang Nalin, 55 tahun berkata, kerajaan melalui agensi – agensinya telah bersusah payah untuk

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Indeks Kepuasan Pelanggan bagi pengangkutan awam bandar di Greater Kuala Lumpur dan Lembah Klang meningkat kepada 90 peratus pada 2017 berbanding 84 peratus pada 2016.

Menurut Tinjauan Laporan Tahunan 2017 Program Transformasi Negara (NTP), purata harian penumpang rel dan bas pada tahun lepas adalah sebanyak 1.21 juta orang.

Laporan itu turut memuatkan pemerhatian berikut :

  • Jumlah penumpang Transit Aliran Ringan (LRT) kini adalah 38 peratus daripada 457,658 penumpang
Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR – Kenaikan harga barang bukanlah berpunca daripada pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) semata-mata, ujar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sebaliknya jelas beliau, kerajaan telah memilih kaedah yang terbaik di dalam melaksanakannya seperti mengecualikan sebanyak 578 item daripada dikenakan cukai tersebut.

Selain itu katanya, sejak GST mula diperkenalkan, kadar inflasi negara juga telah jatuh kepada 1.4% setakat bulan Februari tahun ini.

“Sebenarnya

Baca Selanjutnya...

KETUA Pegawai Eksekutif (CE0) syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Arul Kanda ketika ini sedang melakukan siri `Roadshow' bagi memberikan taklimat dan menjawab pelbagai soalan 1MDB.

Alangkah menariknya jika ketika program itu diadakan, pengerusi Pakatan Harapan (PH), Dr. Mahathir Mohamad boleh membuat kejutan dengan hadir ke program tersebut.

Mahathir boleh datang tanpa jemputan pada majlis penerangan oleh Arul Kanda ini dengan membawa bersama-sama bukti dan tuduhannya terhadap 1MDB

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Malaysia terbukti menyerlah sebagai sebuah negara dengan ekonomi kukuh di peringkat global, kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Standard Chartered Bank, William T Winters.

Malah, katanya, kalangan pelabur antarabangsa juga mempunyai perspektif yang amat positif terhadap negara ini.

"Kami amat positif terhadap ekonomi Malaysia. Pertumbuhan yang dicatat pada 2017 misalnya terbukti kukuh dan adalah dijangkakan merekodkan prestasi serupa pada tahun ini.

"Apa yang kami lihat

Baca Selanjutnya...

Foto Pilihan

  • KUALA SELANGOR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak merasmikan Hab Nelayan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Sungai Sembilang, sebentar tadi. Hab berkenaan yang dilengkapi jeti pendaratan ikan berkeluasan 5,764 meter persegi, balai nelayan, jeti kerang, pasar nelayan serta jeti atau laluan pejalan kaki sudah mulai beroperasi lebih setahun lalu.

Editorial

Grid List

SEPATUTNYA Akta Komunikasi dan Multimedia dan undang-undang berita palsu sudah lama dibuat. Kalau tak, inilah natijah yang berlaku dengan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menari terkinja-kinja mengajar kanak-kanak lagu anti-kerajaan sehingga menjadi tular.

Apa gilakah ini? Seorang pemimpin kerajaan negeri  berdiri di atas pentas berlatarkan skrin memaparkan video animasi lagu abjad 'ABC' diubahsuai dengan menyertakan mesej anti kerajaan.

Lirik yang dirakamkan dalam video yang tular itu

Baca Selanjutnya...

BMI Research, firma penyelidikan antarabangsa yang mempunyai kredibiliti yang tinggi dalam penyelidikan dan analisis terkenal sudah pun mengulas manifesto Pakatan Harapan. Kata firma itu apa? Katanya, manifesto Pilihan Raya Umum ke-14 pembangkang itu boleh memudaratkan ekonomi Malaysia.

Populis dan tidak realistik sudah pun diulas oleh pelbagai pihak dalam negara berkisar manifesto pakatan itu. Kali ini dikritik pula oleh firma asing yang dianggap berwibawa dan boleh dipercayai.

Hakikatnya

Baca Selanjutnya...

Hari ini media pro-pembangkang telah menyiar kenyataan Progressive Alliance (PA) yang mendakwa  wujudnya  "ketidaksamaan sosial, politik dan ekonomi".  PA juga menggesa kerajaan membenarkan pemerhati dari luar negara untuk memantau Pilihan Raya Umum ke 14 nanti.

"Dari segi ketaksamaan sosial, politik dan ekonomi yang berleluasa di Malaysia, perubahan institusi secara meluas perlu menjadi keutamaan dalam agenda kerajaan seterusnya bagi memastikan ketaksamaan ekonomi dan kelemahan sistem tadbir

Baca Selanjutnya...

Isu air Selangor benar-benar telah menyebabkan Datuk Mohamed Azmin Ali berasa amat tertekan dan defensif. Lebih jelas lagi apabila beliau tidak professional malah melenting semasa berucap di Karnival Himpunan Rakyat di Stadium Shah Alam baru-baru ini.

Dengan nada tinggi, Azmin Ali cuba menjelaskan kepada hadirin bahwa air di empangan-empangan sangat mencukupi hampir 100% bukannya 0%.

Tahap melentingnya amat jelas apabila beliau juga  mahu mencampak Menteri dan Zaini Ujang, Ketua Setiausaha

Baca Selanjutnya...

Dr Mahathir langgar perjanjiannya dengan parti PKR dan Pakatan Harapan.

Dahulu beliau berjanji Awar Ibrahim mesti dibebaskan segera dan kemudian dilantik sebagai Perdana Menteri baharu dalam masa 6 hingga 12 bulan.

Tetapi semasa temu bual dengan ABC Australia baru-baru ini, Mahathir memperingatkan sekali lagi beliau akan memegang jawatan PM lebih daripada janji asal 6 hingga 12 bulan!

Mahathir mendakwa proses pengampunan Yang di-Pertuan Agong akan mengambil masa yang lebih lama iaitu 2 atau

Baca Selanjutnya...

NAK dekat sangat pilihan raya umum ke-14 ini, tak semena-mena lah isu lama `disegarkan’  untuk mencanainya menjadi berbahang semula. Begitulah yang berlaku apabila ahli parlimen parti Sosial Demokrat dari Switzerland, Carlo Sommaruga mencadangkan supaya wang yang kononnya `terkait dengan 1MDB di negara itu di kembalikan kepada rakyat Malaysia’.

Padahal, usul ini pernah dibawa tahun lalu lagi tetapi Kabinet Switzerland telah menyebut dengan jelas bahawa usul ini ditolak kerana bercanggah dengan

Baca Selanjutnya...

Sebelum ini, parti DAP terpaksa bertaichi apabila beberapa foto yang 'mirip' Zairil Khir Johari dan Dyana Sofya sedang berpelukan serta bermesraan di khalayak ramai telah tular di media sosial. Mereka berdua telah menafikannya dan menuduh pihak lawan memfitnah mereka.

Nafi dan sebagainya tetapi pada awal Mac 2018, Zairil dan Dyana telah bertunang.

Isu foto juga telah menyebabkan Lim Guan Eng marah, malah mahu mengambil tindakan undang-undang. Isunya ialah foto mirip beliau dan Datuk Seri

Baca Selanjutnya...

SESIAPAPUN  terutama orang muda yang mengenali Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam dua tahun kebelakangan akan terkejut bahawa beliau tidaklah seperti `Mahathir yang dulu’.

Namun bagi mereka yang kenal lebih mendalam hati dan mainan politik Pengerusi Pakatan Harapan ini khususnya mereka yang kini dalam lingkungan lewat 40-an dan ke atas, gelagat Mahathir hari ini bukanlah sesuatu yang pelik.

Kemahiran politik putar belitnya menakjubkan.

Beliau biasanya apabila dalam keadaan seorang manusia biasa

Baca Selanjutnya...

Semasa temuramah Dr Mahathir Mohamad dengan Sin Chew baru-baru ini, beliau cuba menuding jari kepada pihak polis. Beliau mendakwa ‘no choice’ atau tidak ada pilihan untuk memecat Anwar Ibrahim setelah diberi bukti-bukti oleh pihak polis.

Benarkah beliau ‘no choice’?

Kenyataan Mahathir itu ternyata satu pembohongan besar kerana beliau sebenarnya ‘ada choice’ dan keputusan memecat Anwar Ibrahim adalah keputusan beliau.

Perkara itu dinyatakan sendiri oleh beliau di sesi ceramah di Perpustakaan

Baca Selanjutnya...

Kelakar pula kita melihat gelagat Datuk Seri Azmin Ali seperti panas punggung apabila PM Datuk Seri Najib Razak buat perbandingan tentang krisis air yang menyusahkan dan mendatangkan marah rakyat Selangor.

Perdana Menteri sempat menyindir Azmin Ali yang sengaja mengaitkan 1MDB  ketika bertanya soalan mengenai hutang negara di Dewan Rakyat. Azmin juga telah ditegur Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia kerana sengaja tidak membenarkan Najib Razak menyambung jawapannya.

Lihat

Baca Selanjutnya...

HAIRAN, kenapa kali ini `nampak telus'? Ini apabila kerajaan Negeri Pulau Pinang mengesahkan terdapat beberapa ketidakpatuhan berlaku dalam pengurusan permohonan pengagihan wang bantuan banjir berjumlah RM700.00 kepada mangsa banjir pada 4 dan 5 November tahun lalu.

Pendedahan ini berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Unit Komunikasi Korporat dan Inovasi kerajaan negeri itu setelah satu siasatan dalaman dibuat bagi menyemak punca kejadian itu.

Belum pernah berlaku pendedahan berkaitan

Baca Selanjutnya...

BUKAN main`bermatian-matian' Bersih - si penganjur himpunan jalanan haram -  sebelum ini menafikan berpihak kepada pembangkang.

S. Ambiga yang pernah mengetuai Bersih kalau dikaitkan sebagai pro-pembangkang, akan menyindir balik pengkritiknya. Kemudian, apabila Bersih dikepalai Maria Chin Abdullah pun  nadanya serupa. Konon menggambarkan Bersih non partisan.

Tapi dalam bab menipu, Bersih memang `champion'. Rupa-rupanya memang benar `depa' ini ulat atau tali barut pembangkang setelah Maria

Baca Selanjutnya...

Sabah & Sarawak

Grid List

KOTA SAMARAHAN - Seorang pemuda dan kakaknya disahkan maut selepas motosikal yang dinaiki mereka terlibat dalam kemalangan  di Kilometer 1, Jalan Datuk Mohd Musa di sini pagi tadi.

Pemuda tersebut  Ronaldo Savio  Nyigot, 23 maut ditempat kejadian selepas motosikal yang ditunggang beliau dan dibonceng kakaknya telah merempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda yang dipandu seorang lelaki.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Sarawak, Superintendan Alexson Naga Chabu berkata

TAMBUNAN – Program Maju Bersama Negaraku anjuran Sekretariat Negaraku dilihat mampu mengeratkan silaturrahim antara penduduk disamping sangat berkesan dalam memupuk perpaduan dan keharmonian di kalangan masyarakat Malaysia.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Kitingan berkata program yang dianjurkan Sekretariat Negaraku ini benar-benar dapat dapat mengeratkan tali silaturrahim dan memberi kesedaran mengenai kepentingan perpaduan dalam hidup