20
Jum, Okt
761 ARTIKEL BARU

Berita Utama

Grid List

KUALA LUMPUR – Hasrat seorang ibu yang bernama Normah Yusop, 51, untuk bertemu dan sekaligus membawa pulang anaknya Nurul Farhana Ahmad, 25, kembali ke pangkuan keluarga akan menjadi kenyataan tidak lama lagi.

Menurut Ahli Parlimen Sungai Besar Budiman Mohd Zohdi, pihaknya telah menjalankan usaha keras dan berjaya mengesan Farhana yang kini berada di Medan, Indonesia.

“Dengan segala hormatnya dimaklumkan, Farhana akan dibawa pulang dari Indonesia dan ditemukan dengan ahli keluarganya di KLIA2

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Jabatan Peguam Negara (AGC) menubuhkan pasukan petugas Isnin lalu bagi memantau siasatan mengenai dakwaan salah laku terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Dzulkifli Ahmad.

Menurut Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali, pihaknya menerima pertanyaan daripada orang awam dan wartawan berkaitan dengan laporan yang dibuat terhadap Dzulkifli.

"Memandangkan keseriusan tuduhan yang boleh menjejaskan integriti Ketua Pesuruhjaya SPRM

Baca Selanjutnya...

PUTRAJAYA - Kerajaan telah memuktamadkan pendekatan untuk melaksanakan Pelan Fiber Seluruh Negara (NFP) yang dibangunkan bagi memperluas penyediaan dan keupayaan perkhidmatan jalur lebar, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak hari ini.

Beliau berkata NFP akan dilaksanakan melalui perkongsian awam swasta yang berpotensi.

Katanya bukti konsep akan dilaksanakan tidak lama lagi di beberapa lokasi di Malaysia melibatkan bandar, pinggir bandar dan zon terpencil.

Baca Selanjutnya...

KOTA KINABALU - Presiden Parti Warisan Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, dijadual hadir ke pejabat SPRM Sabah jam 5 petang ini bagi memberi keterangan berhubung siasatan kes penyelewengan dana awam di Sabah.

Bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu dijangka tiba dari Kuala Lumpur di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) jam 2.30 petang ini sebelum ke pejabat SPRM, lapor SPRM yang memetik sumber.

Mohd Shafie, 60, sebelum ini menyatakan kesediaan membantu siasatan SPRM

Baca Selanjutnya...

KALAU pembangkang yang perintah, bukan sahaja penjawat awam akan kena buang, tetapi projek projek besar seperi ECRL, East Coast Rail Link dan HSR, High Speed Rail pun akan dibatalkan.

Kadir Jassin baru baru ini sudah ulas dalam Malaysiakini kata projek ECRL adalah sebahagian daripada penjajahan negara China ke atas Malaysia. Hishamuddin Rais pun sama, mahu projek projek ini dibatalkan dengan alasan kononnya Malaysia kena gadai pada negara komunis merah.

"Kita mungkin perlu batalkan beberapa

Baca Selanjutnya...

SERDANG - Perdana Menteri kelima Tun Abdullah Ahmad Badawi dianugerahkan Felo Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) 2017 pada istiadat penganugerahan Diploma Pascasiswazah Intan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di sini hari ini.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa menyampaikan anugerah berkenaan kepada Nori Abdullah yang mewakili ayahandanya pada majlis tersebut.

Ali dalam ucapannya berkata Abdullah merupakan negarawan ulung dan telah menabur khidmat bakti yang besar

Baca Selanjutnya...

TAWAU - Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Tawau, Ariffin Kassim menyifatkan episod direman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) baru-baru ini bagi membantu siasatan penyelewengan dana di Sabah sebagai iktibar dalam karier politiknya.

Beliau turut menyokong penuh tindakan SPRM dalam menangani gejala rasuah di negara ini tanpa mengira fahaman politik, lapor Berita Harian.

Bagaimanapun, katanya ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian terutamanya berkaitan Prosedur Operasi Standard

Baca Selanjutnya...

MELAKA - MIC Melaka yakin sokongan masyarakat India terhadap Barisan Nasional (BN) di negeri ini, akan meningkat kepada 80 peratus pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang.

Anggota Jawatankuasa MIC negeri, Datuk M. S Mahadevan berkata keyakinan tersebut berdasarkan respons positif diterima parti tersebut menerusi pelbagai program dan bantuan yang dilaksanakan khusus untuk kaum berkenaan di negeri ini.

"MIC Melaka telah melaksanakan pelbagai program bagi membantu masyarakat India dalam

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Ab Rashid Ab Rahman berjaya memalukan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam Perhimpunan Sayang Malaysia Hapuskan Kleptokrasi yang diadakan Sabtu lalu.

Bekas Ahli DAP, Mohamed Razali Abdul Rahman berkata, ini terbukti apa yang tersimpan selama beliau menjawat jawatan Pengerusi SPR akhirnya  diluahkan.

Menurutnya, tindakan Ab Rashid itu akhirnya membongkar tindak tanduk bekas Perdana Menteri itu dihadapan penyokong mereka

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) hari ini menafikan individu yang tular kerana memberikan pandangan negatif dan mengkritik kerajaan di laman sosial adalah pegawainya.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan LHDN, siasatan yang dilakukan ke atas pemilik akaun Facebook yang didaftarkan atas nama Shariff Hjahmad itu mendapati, individu berkenaan merupakan bekas pegawainya yang telah bersara pada Ogos 2016.

“Akaun Facebook yang dikatakan sebagai pegawai LHDN yang aktif memberikan

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - Ketua Pegawai Eksekutif Peter Bellew berkata tidak ada campur tangan daripada sesiapa ketika beliau menjalankan tugasnya di Malaysia Airlines, namun beliau akan berpindah ke Ryanair kerana cintakan tanah air yang memanggilnya pulang ke Ireland.

Dalam respon peribadi kepada pertanyaan media, Bellew berkata beliau menerima panggilan daripada Ryanair lewat petang 2 minggu lepas untuk menjadi ketua pegawai operasi syarikat itu.

“Ia merupakan syarikat terhebat Ireland. Mereka

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR - "Saya tidak akan tunduk terhadap serangan berbentuk peribadi. Saya tetap bertekad untuk terus memerangi rasuah."

Itu jawapan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, (SPRM), Tan Sri Dzulkifli Ahmad, ketika mengulas mengenai dakwaan yang mengatakan beliau terbabit dalam hubungan sulit dengan isteri orang.

"Kami tidak akan tunduk kepada tekanan. Kami akan terus menjalankan tugas dan tanggungjawab kami untuk memastikan negara ini bebas daripada pihak yang terbabit

Baca Selanjutnya...

Foto Pilihan

  • KUALA SELANGOR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak merasmikan Hab Nelayan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Sungai Sembilang, sebentar tadi. Hab berkenaan yang dilengkapi jeti pendaratan ikan berkeluasan 5,764 meter persegi, balai nelayan, jeti kerang, pasar nelayan serta jeti atau laluan pejalan kaki sudah mulai beroperasi lebih setahun lalu.

Editorial

Grid List

HIMPUNAN anti-kleptokrasi tajaan Pakatan Harapan menyerlahkan betapa DAP yang mengepalai pakatan itu tidak boleh lagi mengharapkan PAN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM)  sebagai  galang ganti Pas - untuk menarik minat pengundi Melayu.

Dengan hanya sekelumit sahaja sasaran khalayak yang mampu direalisasikan dua parti kecil Melayu itu pada himpunan itu - sekitar 4,000 orang berbanding 100,000 yang diuar-uarkan - PAN dan PPBM sepatutnya sudah boleh `gulung tikar’.

Tiada apa yang boleh

Baca Selanjutnya...

Politik negara semakin kotor dan amat mengecewakan sekali. Segalanya ini disebabkan oleh tindakan beberapa kepimpinan Pakatan Pembangkang yang sudah melampaui batas tata susila dan adab resam.

Sebelum ini kita dihidangkan dengan keceluparan Lim Guan Eng DAP yang menghina kerajaan persekutuan. 18 kali perkataan 'gila' telah beliau gunakan semasa ucapan pendek di Himpunan Anti Kleptokrasi (program gagal dan memalukan seluruh kepimpinan pembangkang).

Kita amat kecewa dengan tindakan Tun Dr

Baca Selanjutnya...

DEMO anti kleptokrasi anjuran Pakatan Harapan baru-baru ini jelas menunjukkan ianya hanya  dihadiri oleh penyokong parti pembangkang  terutamanya  penyokong tegar Tun Dr.Mahathir Mohamad  dan ahli –ahli  DAP yang memihak  Dinasti  Lim  iaitu Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng. 

Sebahagian besar rakyat Malaysia di seluruh pelusuk negara, didapati  menzahirkan response yang bercampur-campur malah sebahagian besarnya menolak demo kleptokrasi dan dakwaan Tun M  kerana ianya tidak masuk akal

Baca Selanjutnya...

Rakyat tahu bahawa Himpunan anti-kleptokrasi yang diadakan di Padang Timur pada 14 Oktober gagal dan memalukan seluruh kepimpinan pembangkang yang hadir.

Kepimpinan Pembangkang cuba bersilat bertaichi menutup malu kegagalan mereka itu. Ianya sangat nyata. Hanya 4,000 sahaja yang hadir daripada 100,000 yang dinyatakan pada awalnya. Itu pun sudah ada hadirin yang balik ketika Dr Mahathir memberi ucapan.

Lebih memeritkan mereka ialah puak pembangkang tidak dapat berbohong kali ini kerana

Baca Selanjutnya...

KALAU sekadar inilah sahaja jumlah khalayak `beberapa kerat’ yang mampu dikumpulkan oleh Pakatan Harapan dalam himpunan anti-kleptokrasi di Padang Timur, Petaling Jaya sebentar tadi, pengerusi pakatan itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad sepatutnya sudah boleh mencongak nasib pakatan itu.

Jika suasana yang hambar inilah yang sebelum ini diuar-uarkan khalayaknya bahawa himpunan boleh mencecah 100,000 orang, pembangkang seharusnya malu besar.

Nak dikatakan 20,000 orang pun tak bisa untuk diluahkan

Baca Selanjutnya...

DARI minggu ke minggu, bulan ke bulan, rakyat semakin buka mata melihat kerapuhan Pakatan Harapan dikepalai DAP ini.

Mana tidaknya, pergolakan dalaman parti-parti yang bersekutu dalam pakatan itu semakin serius - ibarat retak menanti belah.

DAP bermusuh dengan Parti Sosialis Malaysia (PSM) manakala PKR pula dengan gelagat menteri besarnya, Azmin Ali pun tidak kurang `hebatnya'.

Tindakan Azmin yang tidak menggunakan kuasanya untuk menangguhkan kerja-kerja Malaysian Airports Holdings Berhad

Baca Selanjutnya...

Begitu jahat dan tidak bertanggungjawabnya puak pembangkang dan portal-portal apabila menabur fitnah kononnya laporan terbaru Bank Dunia adalah berita buruk untuk Barisan Nasional.

Portal yang tidak bertanggungjawab itu ialah The Malaysian Insight.

Portal itu menyiarkan satu kenyataan yang sangat jahat dan berbau fitnah melampau. Perenggan pertamanya sudah berbohong, iaitu:

  • “Out of the 15 Asian economies analysed in the report, Malaysia and a few others are the only ones expected to
Baca Selanjutnya...

PEMBOHONGAN pembangkang terutama gemar memfitnah dan mengadu-domba isu yang bukan-bukan terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) akhirnya memakan diri mereka. Meskipun suatu ketika netizen dimomokkan kononnya tidak memihak kepada kerajaan, rupa-rupanya yang kalah di gelanggang laman sosial terbukti adalah pembangkang.

Kajian firma penyelidikan media sosial, Politweet mendapati seramai 5.8 juta pengguna Facebook di Malaysia berusia 21 tahun ke atas, cenderung kepada BN.

Ia hampir seganda

Baca Selanjutnya...

Pertama sekali, kita dapat mengagak sebab Tun menulis artikel bertajuk 'DAP' pada 5 Oktober 2017. Ianya ditulis 2 hari selepas Tun menjejak kaki di ibu pejabat DAP.

Tun tahu impak negatif berada di sana. Kerana itu Tun menulis artikel tersebut walau pun hujah-hujah ringan yang hanya sekadar kitar semula daripada artikel sebelum ini. Yang ditambah ialah Tun mempersetankan dan dipersetankan oleh cauvinis DAP. 

Seperti tajuk portal pembangkang MalaysiaKini iaitu 'Tersungkurnya Dr Mahathir di

Baca Selanjutnya...

Setelah bertaichi dan berdolak dalih menafikan yang beliau tidak pernah menanam cita-cita untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia, hari ini Lim Kit Siang berkata Perdana Menteri boleh disandang oleh bukan Melayu.

Beliau juga berharap Malaysia tidak akan mengambil masa yang terlalu lama ke arah itu.

"Saya harap Malaysia tidak memerlukan 230 tahun (seperti Amerika Syarikat yang tertubuh pada 1776) sebelum orang bukan Melayu boleh menjadi perdana menteri, tetapi saya tidak menjangka ia akan

Baca Selanjutnya...

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) dilaporkan telah bersetuju dengan pelantikan sebuah badan bebas oleh DAP untuk mengendalikan proses pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti tersebut.

DAP telah melantik Grant Thornton, sebuah firma audit bebas untuk mengadakan pemilihan semula CEC itu yang dijangka pada 12 November ini.

Sebelum ini, perlantikan firma audit PKF Consulting untuk mengadakan pemilihan semula CEC itu telah dibantah oleh perwakilan DAP kerana mendakwa firma

Baca Selanjutnya...

Dalam satu tindakan yang mengejutkan, Tun Dr Mahathir telah memalukan Tian Chua yang sekarang merengkok sebulan dalam penjara kerana melanggar undang-undang. Lebih sadis lagi, Dr Mahathir berkata demikian semasa perhimpunan lilin solidariti Tian Chua.

Sebelum ini, Tian Chua cuba untuk mengekspolitasikan tindakan beliau menarik balik rayuan dan dipenjarakan.

Beliau angkat bakul sendiri dengan mendakwa rayuan ditarik balik kerana ‘beliau sanggup dipenjarakan’ , ‘bersedia membayarnya jika harga

Baca Selanjutnya...

Sabah & Sarawak

Grid List

 

PUSA - Seekor buaya jantan sepanjang kira-kira 16 kaki berjaya ditangkap di Ulu Sungai Mengkuil di sini pagi tadi.

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara dengan kerjasama polis dalam satu satu operasi telah berjaya menangkap buaya berkenaan.

Hasil pemeriksaan lanjut didapati terdapat serpihan tulang di dalam perut buaya terbabit.

 

Bagaimanapun, tulang berkenaan tidak dapat dipastikan lagi sama ada tulang manusia atau haiwan. -KLXpress/SalimbinSabian-

KOTA KINABALU - Kerajaan menyanjung tinggi pandangan, nasihat dan teguran Sultan Johor berhubung isu pegawai kader Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang didakwa mengeluarkan kenyataan menghina baginda.

 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, berkata pihaknya sudah menghantar surat permohonan untuk menghadap Sultan Ibrahim Iskandar dan kini menunggu titah baginda.

"Kita sudah menghantar surat dan menunggu titah Tuanku (untuk menghadap). Kita menyanjung