07
Rab, Okt
874 ARTIKEL BARU

 

 

Berita Utama

Grid List

KUALA LUMPUR - Masalah dadah dan penagihan dadah pada masa kini sangat membimbangkan khususnya terhadap golongan muda dan memerlukan usaha yang lebih dalam membanteras kegiatan yang tidak bermoral ini.

Ini ditegaskan Timbalan Menteri Dalam Negeri II Masir Kujat ketika menyampaikan ucapan semasa merasmikan Penutupan Pengekalan Kepulihan Klien AADK 2015 di Hotel Kuala Lumpur International di sini pagi tadi.

Majlis turut dihadiri Ketua Pengarah AADK Dato’ Suhaimi bin Abdullah dan kakitangan

WASHINGTON – Lawatan Timbalan perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk menemui beberapa pemimpin kanan kerajaan Amerika Syarikat (AS) dalam rangka lawatan rasmi empat hari bagi memperkukuhkan kerjasama dalam bidang keselamatan dan jenayah merentas sempadan.

Duta Malaysia ke AS, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata beliau dijadualkan untuk menemui Setiausaha Negara AS, John Kerry; Setiausaha Keselamatan Dalam Negara AS, Jeh Johnson; Pengarah Agensi Perisikan Pusat (CIA), John

PERMATANG PAUH – Pengerusi Ahli Lembaga Tadbir Sekolah Rendah Islam Bahrul Ulum (SRIBU), Norazman bin Ishak melahirkan rasa kecewa dengan isu penolakan bantuan kepada sekolah itu yang berkuatkuasa tahun ini oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang seperti yang viral di media sosial dan akhbar.

Beliau berkata SRIBU beroperasi sepenuhnya dengan bergantung kepada yuran pengajian yang rendah dan sumbangan masyarakat.

“Dengan sumber yang terhad ini, SRIBU amat memerlukan sumbangan dari kerajaan.”

KUALA LUMPUR – Kerajaan sedia menumpukan terhadap tiga aspek yang menjadi perhatian rakyat dalam pelaksanaan bajet 2016 iaitu kos sara hidup, perumahan dan kehidupan di bandar serta pendidikan, demikian kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurutnya, ketiga-tiga aspek tersebut dianggap paling penting oleh rakyat menerusi kaji selidik Bajet 2016 yang dijalankan melalui laman blog NajibRazak.com baru-baru ini.

“Di pejabat semalam, sekembalinya dari luar negara, saya lihat carta

KUALA LUMPUR 6 Okt. - Malaysia masih belum menandatangani Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), dan penentuan sama ada negara bakal menyertai perjanjian itu hanya akan diputuskan oleh Ahli-ahli Parlimen. 

Hal itu dinyatakan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed menerusi laman sosial Facebook dan Twitternya hari ini, sebagai menjawab persoalan orang ramai mengenai persetujuan bersama yang telah dicapai oleh kesemua 12 negara TPPA terhadap

KUALA LUMPUR - Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Press Institute (MPI) Datuk Chamil Wariya berkata pengamal media profesional perlu mengutamakan kesahihan maklumat terlebih dahulu berbanding kepantasan menyiarkan sesuatu berita.

Beliau berkata langkah mendapatkan pengesahan maklumat daripada sumber sebelum menyiarkan berita adalah penting agar tidak berlaku penyebaran maklumat salah kepada orang awam.

"Memang menjadi cabaran sekarang ini, wartawan profesional perlu bersaing dengan wartawan

WASHINGTON DC - Malaysian Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi's visit here beginning Wednesday is not just confined to securing visa exemption for Malaysians visiting the United States.

The visit is also important in terms of improving Malaysia's status in the matter of handling human trafficking and cooperation in combating extremism.

After Ahmad Zahid signs the Homeland Security Presidential Directive 6 (HSPD-6), the final process is another agreement that will be signed

KUALA LUMPUR: The ringgit strengthened among the major currencies at midday on Wednesday, with the local unit at its best since Sept 22 against the greenback, while the FBM KLCI extended its gains for the third day this week.

The ringgit strengthened to 4.2890 against the US dollar at noon, strongest since Sept 22, from 4.3710 the previous day.

The ringgit firmed up against the pound sterling and the Singapore dollar. It was at 6.5464 to the pound sterling from 6.6311 the previous day and at

TOKYO: Asian stocks held firm on Wednesday as a sharp rebound in oil prices supported battered resource shares and emerging economy currencies, while Japanese markets were tentative ahead of a crucial Bank of Japan policy meeting.

MSCI's broadest index of Asia-Pacific shares outside Japan gained 0.2 percent, led by a 0.4 percent rise in South Korea. Japan's Nikkei was almost flat ahead of the Bank of Japan policy announcement later in the day.

Although a string of weak Japanese economic data

KUALA LUMPUR: The following table shows rates for Asian currencies against the dollar at 0120 GMT on Wednesday October 7.

    CURRENCIES VS U.S. DOLLAR

    Change on the day at 0120 GMT

  Currency    Latest bid   Previous day    Pct Move

  Japan yen       120.28         120.24       -0.03

  Sing dlr        1.4225         1.4189       -0.25

  Taiwan dlr      32.710         32.937       +0.69

  Korean won     1165.58        1165.90       +0.03

  Baht             36.28        

The snobbish behaviour of DAP has been undeviating since they gained political places with the support of PKR and PAS. DAP want to conquer and ensure they are the dictating party in almost every decision. PAS was the clear victim of this high handed tactics employed by DAP in all front in particular about the Hudud law.

In Sarawak, DAP chairman Chong Chieng Jen has been the staunch believer and loyalist in the father-son combo who on the surface preach fairness, equality and peace but inside

KUALA LUMPUR: Foreign funds were net buyers on Bursa Malaysia on Tuesday with net buying at RM61.4mil, according to BIMB Securities Research data.

It said on Wednesday local funds were net sellers at -RM28.6mil and retail net sellers also at -RM32.8mil.

“We expect the local market to remain positive today due to improved global sentiment with immediate resistance at 1,670,” it said.

BIMB Research said the FBM KLCI closed up 14.92 points on Tuesday to end at 1,662.51 with strong gained in

NETIZEN mula berang dengan fitnah yang disebarkan di laman Facebook pro Tun Mahathir mengenai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA). Admin laman tersebut dipercayai memfitnah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai sudah menandatangani TPPA tanpa membahaskan usul tersebut di parlimen.

Sedangkan Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri, Datuk Seri Mustapa bin Mohamed telah memberitahu di laman Twitter beliau berkata perkara tersebut masih belum ditandatangani oleh Perdana

WALAUPUN ditepis oleh Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali  bahawa tiada gerakan untuk menggulingkan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai presiden parti itu, tetapi sudah ada petanda awal PKR menghadapi pergolakan dalaman.

Azmin yang juga Menteri Besar Selangor menyifatkan mereka yang membuat dakwaan terdapat komplot untuk menjatuhkan Presiden PKR itu sebagai satu tindakan berniat jahat dan bankrap idea.

Bibit-bibit perpecahan di dalam kepimpinan PKR

RUANG dan peluang sudah tersedia, para pemfitnah bersorak ria, satu lagi isu untuk memburukkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak apabila beliau dilihat berbual dengan Perdana Menteri Israel, Benyamin Netanyahu.

Seperti kebiasaan, pasti akan ada netizen yang jahil, mereka gemar menerima dan menyebarkan sesuatu berita tanpa usul periksa. Kutukan dan hinaan terus dilontarkan kepada Perdana Menteri hanya kerana sekeping gambar.

Kata orang putih ‘a picture is worth a thousand words’

FITNAH memang kejam. Motifnya hanya satu untuk menodai nama baik dan mencemarkan kehormatan orang yang disasarkan. Apabila sebaik sahaja  Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan  isteri, Datin Seri Rosmah Mansor meninggalkan lapangan terbang di Amerika Syarikat dan selamat tiba di Milan, Itali kelmarin Sabtu, ada pihak di tanah air terkedu dan ibarat meludah ke langit, terkena ke batang hidung sendiri.

Selama sembilan hari berada di negara Uncle Sam itu sejak 23 September (2015)

DI dalam majlis-majlis ilmu seperi ceramah, zikir, bacaaan Al Quran, para malaikat akan datang dan mendoakan keberkatan kepada semua jemaah yang hadir serta orang-orang yang mendengarnya.

Syaitan pula apabila mendengar bacaan Al-Quran, zikir atau ceramah, mereka akan cair kepanasan dan lari jauh-jauh sehingga ke suatu tempat yang tidak lagi kedengaran bacaan ayat suci tersebut.

Sebab itu, apabila sesuatu tempat itu kedengaran bunyi bacaan Al-Quran, zikir dan ceramah, timbul perasaan gerun

Bermula dengan perhimpunan haram Bersih 4.0 yang menghina pemimpin Melayu Islam sehinggalah kepada memutar belit kenyataan duta China ke Malaysia, DAP seakan tidak pernah lelah bermain dengan api perkauman.

Kata orang api ketika kecil menjadi kawan, pabila besar menjadi lawan, itulah juga apabila isu kaum terus diperbesarkan. Dalam negara Malaysia yang berbilang kaum ini, perbezaan pendapat dan pertelingkahan kecil memang tidak dapat dielakkan. Namun apabila isu perkauman ini di provokasi

KLXPress Facebook

KLXPress Twitter

WAKTU SOLAT


Cuaca

Kuala Lumpur Malaysia Haze, 32 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:59 am   |   Sunset: 7:02 pm
59%     4.8 km/h     1.012 bar
Forecast
RAB Low: 24 °C High: 30 °C
KHA Low: 24 °C High: 31 °C
JUM Low: 23 °C High: 31 °C
SAB Low: 25 °C High: 31 °C
AHD Low: 24 °C High: 32 °C
Advertisement

Sabah & Sarawak

Grid List

LONG LAMA: Pejabat Daerah Long Lama menjadi pengubah kehidupan lebih positif bagi penduduk Telang Usan dan Orang Ulu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telang Usan Dennis Ngau mengakui ia bakal mempercepat proses pembangunan dari segi perkhidmatan dan pengurusan.

“Ini merupakan salah satu daripada janji kerajaan membantu penduduk pedalaman daripada aspek perkhidmatan dengan pembukaan pejabat daerah baharu,” katanya ketika berucap pada Majlis Serah Tugas kepada Pagawai Daerah Long Lama Emang

SEMPORNA – Kedua-dua rakyat Malaysia yang diculik dari sebuah restoran makanan laut di Sandakan pada 14 Mei lalu dilaporkan berada dalam keadaan selamat.

Timbalan Menteri Dalam Negeri I, Datuk Nur JAzlan Mohamedberkata, kerajaan Malaysia masih giat berunding dengan kumpulan penculik yang dipercayai bertanggungjawab.

“Yang penting usaha (rundingan) dijalankan bagaimanapun kita tidak boleh beritahu (dengan lebih terperinci) kerana tidak mahu mengancam keselamatan kedua-dua mangsa culik,”

Advertisement