28
Sab, Nov
1263 ARTIKEL BARU

Berita Utama

Grid List

KUALA LUMPUR – UMNO merupakan sebuah parti politik paling demokrasi dan terbuka di negara ini berbanding parti-parti politik lain, terutama parti-parti politik pembangkang.

Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin berkata dakwaan pihak tertentu yang mengatakan bahawa demokrasi di dalam UMNO sudah mati itu tidak tepat sama sekali malah demokrasi sebenarnya makin subur di dalam UMNO.

“Dari segi parti politik, UMNO adalah parti yang paling demokratik di Malaysia. Kita berikan peluang kepada

LEMBAH PANTAI - Tindakan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Datuk Seri Anwar bertemu serta bergambar dengan Jacel Kiram pada 9 November lepas di Filipina telah mencetuskan kontroversi hebat di kalangan masyarakat negara ini.

Jacel Kiram, 'Puteri Sulu' yang merupakan anak kepada Sultan Jamalul Kiram yang pernah mencetuskan huru-hara dengan melakukan serangan ke atas Lahad Datu pada tahun 2013, sekaligus bertanggungjawab terhadap kehilangan nyawa sebilangan anggota keselamatan negara.

Pelbagai

KUALA LUMPUR - Seorang penganalisis politik berkata kemelut antara PAS dan pakatan harapan – pakatan pembangkang yang baharu terdiri daripada DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (PAN) iaitu kumpulan serpihan PAS, akan berterusan sehingga Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

“Berdasarkan situasi sekarang, adalah jelas bahawa perbalahan antara pakatan pembangkang akan berlarutan sehingga pilihan raya umum ke-14,” kata Pensyarah Sains Politik, Universiti Utara Malaysia (UUM)

TERDAPAT beberapa bahagian Umno yang mahukan parti itu untuk mengambil tindakan ke atas Muhyiddin Yassin dan Shafie Apdal atas tindakan mereka yang boleh mengganggu perpaduan parti. Tidak dinafikan ada juga yang mengatakan kebebasan bersuara adalah amalan Umno dan oleh itu pemimpin dan ahli parti mesti dibenarkan untuk menyatakan pendapat mereka. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan antara kebebasan bersuara dan kebebasan untuk memusnahkan parti dan beberapa bahagian telah merasakan bahawa

KUALA LUMPUR - Set pertama daripada tambahan 14 set tren empat koc generasi baharu Innovia untuk laluan Transit Aliran Ringan (LRT) Kelana Jaya akan tiba di Pelabuhan Klang, minggu hadapan.

Ketua Pegawai Eksekutif Prasarana Integrated Management and Engineering Services Sdn. Bhd., Khairani Mohamed berkata tren baharu itu akan mula beroperasi serentak dengan pembukaan Projek Sambungan TRENLaluan LRT Kelana Jaya (LEP) pada pertengahan tahun depan.

"Set tren tambahan ini dibeli untuk memenuhi

PETALING JAYA - Parti Keadilan Rakyat (PKR) memberikan amaran kepada sekutunya dalam Pakatan Harapan agar tidak melaga-lagakan kepimpinan parti itu.

Timbalan Presidennya, Mohamed Azmin Ali berkata, beliau mahu parti DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) menghormati setiap pendirian yang dibuat oleh PKR.

“Ini adalah ketetapan Majlis Pimpinan Pusat Khas yang bersidang pada 11 Oktober 2015 lalu yang perlu dipertahankan oleh semua anggota parti.

“Kita mahu semua pihak khususnya rakan-rakan kita

KUANTAN: Malaysia is targeting to be among the top 10 in the Ease of Doing Business list by 2020.

Chief Secretary to the Government Tan Sri Ali Hamsa said in the Ease of Doing Business 2016 report issued by the World Bank, Malaysia remained in the top 20 group despite global economic uncertainties.

"Malaysia's 18th ranking has put the country ahead of other economic forces like Switzerland (26), France (27), the Netherlands (28), Japan (34), China (84) and India (130).

"Malaysia targets to

THE HAGUE: A forest is to be planted in a park close to Amsterdam’s Schiphol airport to commemorate the victims of downed Malaysia Airlines Flight MH17, the organisation representing victims’ families announced Thursday. 

The national monument will comprise 298 trees, one for each of the victims of the ill-fated flight, the MH17 Disaster Foundation said in a statement. 

“The next-of-kin have expressed the preference to place the national memorial in Vijfhuizen” near Schiphol, the foundation

KUALA LUMPUR: The probe against seven errant Umno members has been completed and the investigation papers will be submitted to the party's disciplinary committee soon, said Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

The Umno secretary-general said that after the disciplinary committee had studied the papers, the matter would be then left to the supreme council to decide on the action to be taken,” he said at a press conference called here Thursday.

Tengku Adnan, when asked for the identity of the

KUALA LUMPUR: The lack of a proper system to govern refugees has allowed human rights abuses against refugees to take place, said the Human Rights Commission of Malaysia (Suhakam). 

The non-recognition of refugees by Malaysia has made the community more marginalised, added Suhakam vice-chair Datuk Dr Khaw Lake Tee. 

“We urge for the establishment of a Government-led system which engages with various other organisations such as the UNHCR and non-governmental bodies which deal with refugees to

PUTRAJAYA: Prime Minister Datuk Seri Najib Razak today called for close monitoring on the implementation of Budget 2016.

Najib, who is also Finance Minister, said there must be proper follow up and follow through to ensure the budget themed "Prospering the People" truly benefited the people.

"The implementation (of the budget) is very important. The Finance Ministry's work does not end with the tabling of the budget. There must be proper follow up and interventions made if there are any

KUALA LUMPUR: Plans to bring in English language teachers from India have been deferred.

Education Minister Datuk Seri Mahdzir Khalid said a decision would be made after a comprehensive reassessment of the situation.

The ministry, he added, had a technical team that would decide whether there was a need to take in English language teachers from overseas or utilise local teachers, including pensioners.

“The results are expected to be known next year,” he said yesterday after presenting prizes

BAGI memenuhi permintaan, kerajaan membenarkan permintaan keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mendapatkan pakar perubatan daripada luar negara. Namun setakat ini Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail mahu pun Nurul Izzah Anwar belum lagi membuat tindakan susulan bagi membawa pakar perubatan luar yang dipilih oleh keluarganya.

Bagaimanapun permintaan untuk membawa Anwar yang kini sedang menjalani hukuman penjara, ke luar negara bagi mendapatkan rawatan adalah tidak dibenarkan oleh

NURUL Izzah mengadu tentang layanan perubatan yang tidak mencukupi terhadap bapanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang menjalani hukuman penjara, semasa berada di Manila. Luahan hati itu disampaikan kepada Joseph Estrada, bekas presiden Filipina yang kini Datuk Bandar Manila pada satu perjumpaan dengan NGO di negara itu.

Jacel  Kiram, anak perempuan ketua kumpulan pengganas Sulu, Jamallul Kiram yang menceroboh Sabah awal 2013 turut diundang pada majlis yang sama.

Pada pertemuan itu. Ahli

KERETAKAN antara DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam kerajaan negeri  Pulau Pinang tidak boleh disorok lagi. Dari jauh, perairan Pulau Pinang nampak tenang, tetapi rupanya berkocak juga di dasar laut. Sidang Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang minggu lepas "mendedahkan" wujudnya dua kumpulan ADUN  PKR.

Malah dalam DAP juga sudah wujud tentangan secara 'sembunyi-sembunyi'. Kerajaan DAP di negeri itu hanya mengiktiraf satu kumpulan wakil rakyat PKR sahaja, kata Ketua Menteri, Lim Guan Eng

AKIBAT dari serangan bertubi-tubi pihak yang tidak bertanggungjawab sehingga imej 1MDB rosak, 1MDB tidak dapat menerbitkan IPO mereka pada November 2014 dan Mac 2015. Ini membawa kepada masalah aliran tunai. Bagi mengurangkan hutang, 1MDB terpaksa menjual semula aset penjanaan tenaga mereka yang sebenarnya menyumbang kepada kewujudan hutang tersebut. Semalam, perjanjian telah dimetrai bersama China General Nuclear Power Corporation dan anak syarikatnya (CGN Group) dengan bayaran tunai ekuiti

RAKYAT Malaysia yang cintakan tanah air ini jangan panik, ralat atau kecewa dengan kenyataan Presiden Barack Obama. Ungkapan-ungkapan yang disebut Obama yang disambut tepukan gemuruh apabila membidas soal ketelusan dalam tadbir urus kerajaan Malaysia, menyokong pula perkahwinan sejenis dan mempertikaikan kebebasan agensi penyiasat negara  semasa sesi Townhall  bersama alumni Inisiatif Pemimpin Muda Asia Tenggara (YSEALI) di Kampus Taylor's University Lakeside, di Subang Jaya dua hari lepas

AWAS jika anda mengambil sikap berkecuali, anda akan dikenakan tindakan. Mungkin itulah "mesej" yang hendak disampaikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eg kepada wakil rakyat daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dilihat tidak menyebelahi DAP semasa sidang  Dewan Undangan Negeri itu minggu lalu.

Perbuatan lima ADUN PKR mengambil sikap berkecuali semasa undian usul yang dibawa oleh wakil pembangkang darioada Barisan Nasional (BN) pada Persidangan Dewan Undangan Negeri 20 November

KLXPress Facebook

KLXPress Twitter

WAKTU SOLAT


Cuaca

Kuala Lumpur Malaysia Mostly Cloud (day), 27 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:01 am   |   Sunset: 7:00 pm
84%     3.2 km/h     1.009 bar
Forecast
SAB Low: 23 °C High: 28 °C
AHD Low: 23 °C High: 30 °C
ISN Low: 23 °C High: 32 °C
SEL Low: 23 °C High: 30 °C
RAB Low: 23 °C High: 32 °C
Advertisement

Sabah & Sarawak

Grid List

LIMBANG: Keadaan banjir di daerah ini mulai pulih dengan penutupan Pusat Pemindahan Dewan Masyarakat Medamit pada jam 1.50 petang semalam.

Pegawai Pertahanan Awam, JPAM Daerah Limbang, Leftenan Muda Subuh Posa berkata bagaimanapun, anggotanya masih memantau beberapa kawasan di konstituensi Batu Danau.

Beliau berkata anggota JPAM membantu pengagihan barang makanan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ke kawasan terlibat banjir khususnya di Batu Danau.

Sementara itu, Sekretariat

KOTA KINABALU - Sejumlah 10,249 buah rumah bina baru di bawah Program Bantuan Rumah (PBR) dibina sejak tahun 2010 hingga 2015, kata Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Radin Malleh.

Beliau berkata daripada jumlah itu 138 buah rumah PBR dibina di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sekong.

“Ini tidak termasuk jumlah rumah bina baru dan baikpulih yang mendapat peruntukan daripada Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) dan ICU JPM yang disalurkan terus ke agensi-agensi kerajaan

Advertisement