03
Kha, Sep
747 ARTIKEL BARU

 

 

Berita Utama

Grid List

Berapa kali mahu diberitahu tentang dana RM2.6 bilion atau USD 700 juta adalah daripada derma negara Arab yang terhutang budi dengan jasa bakti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang tidak pernah lelah membantu umat Islam di sana?

Apakah Pengerusi Transparency International (TI), Jose Ugaz tidak mengikuti perkembangan semasa Malaysia? Ibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri, sudah diberitahu bertanya lagi. Drama apa yang Ugaz mahu mainkan.

Tak perlu lah Ugaz menjadi alat DAP

SHAH ALAM - Pemimpin Parti Amanah Negara, Hanipa Maidin menolak cadangan kemasukan PAS ke dalam Pakatan Rakyat 2.0 seperti yang disuarakan bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, kemasukan PAS diyakini tidak akan membawa keuntungan kepada mana-mana parti yang membentuk Pakatan Rakyat 2.0, iaitu DAP, PKR dan Amanah sendiri.

"Bagi saya dengan sikap, gaya politik dan stail saf kepimpinan PAS yang ada sekarang saya tidak rasa PAS adalah aset kepada PR 2.0," katanya

KUALA LUMPUR - Polis digesa untuk menjalankan siasatan terhadap pihak yang menyumbang dana terbesar kepada Sarawak Report. Jelas Lester Melanyi, hal ini kerana media tersebut dilihat mempunyai agenda tersendiri dimana ia cuba menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tambahnya, siasatan tersebut perlu dilakukan kerana Tun Dr. Mahathir Mohamad dikatakan mempunyai kaitan dengan media asing tersebut.

“Kita nak pihak polis jalankan siasatan dari mana punca Sarawak Report dapat dana

KUALA LUMPUR - Penganjur Bersih 4 enggan mendedahkan kepada polis sumber dana RM2.4 juta untuk menganjurkan protes anti-kerajaan itu hujung minggu lalu. Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah dan enam rakannya disoal mengenai butiran rancangan dan pelaksanaan himpunan dua hari itu termasuk dana RM2.4 juta yang dikatakan hasil sumbangan awam serta penjualan baju T kuning sempena demonstrasi itu. 
 
 "Kami menggunakan hak kami untuk tidak menjawab kebanyakan soalan, termasuk hal sumbangan. Kami

KOTA BHARU - Perkahwinan Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli diyakini PAS telah terbubar dengan talak tiga secara automatik. Hal ini dilihat kerana Hatta Ramli telah melanggar bai’ah yang pernah dilafazkannya apabila menyertai parti lain tanpa meletak jawatan sebagai wakil rakyat.

Datuk Mohd Amar Nik Abdullah selaku Naib Presiden PAS berkata bahawa parti itu tetap bertegas dengan pendirian tersebut memandangkan bai’ah yang dilafazkan oleh setiap calon PAS yang bertanding di negeri

KLANG - Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar memberitahu polis masih memburu suspek yang memijak gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa perhimpunan Bersih 4 hujung minggu lalu.

Beliau menyeru orang ramai yang mempunyai maklumat agar tampil membantu siasatan kes berkenaan.

"Kita seru orang ramai untuk membantu kita. Ini budaya-budaya yang dipromosi Bersih. Ini bukan budaya orang Melayu, orang Malaysia. Pijak-memijak gambar pemimpin, sapu dengan penyapu ini budaya

Heart-rending pictures of a toddler's lifeless body washed ashore on a Turkish beach sparked horror as the cost of Europe's burgeoning refugee crisis hit home.

The images of a tiny child lying face down in the surf at one of Turkey's main tourist resorts has once more put a human face on the dangers faced by tens of thousands of desperate people who risk life and limb to seek a new life in Europe.

Wearing a red t-shirt and blue shorts, 3-year-old Aylan Kurdi from the Kurdish-Syrian city of

KUALA LUMPUR - Full implementation of cashless toll at major toll highways beginning Sept 9 is expected to run smoothly with positive acceptance from the general public.

SMART Tunnel's Chief Operating Officer Mohd Fuad Kamal Ariffin attributed this to the increasing sales of the e-payment cards, including the Touch'n Go (TnG) and SmartTAG's.

He said promotions undertaken by highway concessionaires had boost the sales of the devices, especially among city dwellers.

"As of today, the

KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) has clarified that none of the company’s bank accounts have been frozen.

In a late statement issued on Wednesday, 1MDB sought to clarify recent media reports that certain bank accounts were frozen in Switzerland over a probe launched by the Swiss authorities.

Below is the statement:

We refer to recent media reports concerning certain bank accounts being frozen in Switzerland, in relation to a probe being conducted by the Swiss authorities. As

ZURICH: Swiss authorities said they had frozen funds in Swiss banks amid a probe into people linked to Malaysia's troubled state investment fund, 1Malaysia Development Bhd (1MDB), on suspicion of corruption and money laundering, Reuters reported.

"The Office of the Attorney General of Switzerland (OAG) has frozen assets amounting to several tens of millions of US dollars on Swiss bank accounts," an OAG spokeswoman said by email in response to an enquiry.

"At this early stage of the procedure

KUALA LUMPUR: The organisers of Bersih 4 rally were questioned for more than two hours at Bukit Aman on their involvement in the two-day rally over the weekend.

Bersih 2.0 chairman Maria Chin Abdullah and six others were asked by police officers on their media statements, who the committee members were, the launch of the rally on Aug 14 and its preparation.

They were also questioned on donations they had received.

“They asked about how much we have in the accounts, did we advertise on social

PETALING JAYA:  Air in several west coast areas moved into the unhealthy zone early Thursday with Batu Muda in Kuala Lumpur recording the highest Air Pollutant Index reading (7am) of 112.

Residents of most areas in the Klang Valley also woke up to the smell of haze caused by smoke from open burning in over 380 hotspots in Sumatra.

An API reading of between 50 and 100 is considered moderate and those above 100 unhealthy.

At 7am, other areas with unhealthy API reading are Shah Alam (108), Port

Perhimpunan haram Bersih 4.0 yang diadakan pada Sabtu dan Ahad lepas cukup memalukan negara, bermula dengan gambar promosi seksi gadis Cina menunjukan pusat sehinggalah memperalat kanak-kanak membawa poster tertera perkataan lucah.

Itu belum dikira lagi dengan kehadiran para penyokong Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender (LGBT) yang cukup gembira mempromosi gaya hidup seks bebas mereka. Para pemimpin yang menyokong dan penganjur Bersih 4.0 seperti Maria Chin Abdullah, S.Ambiga, Mohamad Sabu

TUN Mahathir Mohamad dilihat turut sama menyertai perhimpunan haram Bersih 4.0 pada jam 4.10 petang ini di Central Market (CM), Kuala Lumpur. Siap bertopi putih ala orang putih, memang nampak kesungguhan beliau menyokong demonstrasi haram. Namun apakah ini perkara biasa bagi beliau? Adakah selama ini Tun Mahathir memang menyokong demonstrasi haram?

Jangan di lupa yang Tun Mahathir pernah berkata dengan sinis “Saya nak cadang Ambiga jadi Perdana Menteri, dengan itu kita boleh ada demonstrasi

TANYALAH sesiapa  sahaja. Siapa yang meramaikan perhimpunan haram Bersih 4 di Kuala Lumpur, semalam? Siapa yang sanggup tidur di atas jalan raya di Jalan Tunku Abdul Rahman. Jika semasa Bersih 1, 2 dan 3, tak ketara sangat kelibat orang ini, kini hati yang membuak-buak untuk menyeranah kerajaan yang dipimpin orang Melayu ini sudah tidak tertahan lagi.
 
Hampir 80 peratus yang meramaikan Bersih 4 semalam adalah kaum Cina. Jika waktu siri Bersih dulu, mereka bersembunyi atau berselindung di

PESERTA perhimpunan haram Bersih 4.0 yang diadakan hari ini dilihat didominasi oleh kaum Cina. Lihat sahaja di setiap lokasi perhimpunan mereka di Kuala Lumpur, dari kompleks Sogo, Pasar Seni, Dataran Maybank, Brickfields dan Masjid Negara., tidak keterlaluan jika dikatakan lebih dari 80% mereka adalah orang Cina yang pro DAP.

Orang Melayu dan India amat sedikit bilangannya mungkin sekitar 10 hingga 15 peratus sahaja. Situasi ini amat berbeza dengan penyertaan mereka yang begitu ramai semasa

Video ‘We Will Blast Malaysia’ yang disebarkan dilaman YouTube memang ganas, mereka seakan ingin mengebom Malaysia seperti apa yang terjadi di Thailaind. Mujurlah dengan ketangkasan dan kecekapan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM), penjenayah terbabit berjaya ditangkap.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim mengesahkan penahanan berkenaan berkata, semua mereka berusia 18 hingga 21 tahun diberkas hasil risikan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman selepas

Lim Kit Siang kononnya terkejut apabila Panglima Angkatan Tentera, Zulkifli Mohd Zin membayangkan kemungknan campur tangan tentera dalam rusuhan BERSIH 4.0 pada hujung minggu ini di Kuala Lumpur, Kota Kinabalu dan Kuching

Campur tangan dari tentera itupun seandainya Putrajaya mengisytiharkan darurat ekoran rusuhan Bersih yang tidak bertamadun itu. Kumpulan Bersih ini seperti tidak mengambil iktibar terhadap apa yang terjadi di Syria, Mesir, Libya dan baru-baru ini letupan bom di Thailand.

KLXPress Facebook

KLXPress Twitter

WAKTU SOLAT


Cuaca

Kuala Lumpur Malaysia Mostly Cloud (day), 31 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:07 am   |   Sunset: 7:17 pm
70%     11.3 km/h     1.012 bar
Forecast
KHA Low: 25 °C High: 35 °C
JUM Low: 25 °C High: 32 °C
SAB Low: 25 °C High: 31 °C
AHD Low: 24 °C High: 32 °C
ISN Low: 24 °C High: 32 °C
Advertisement

Sabah & Sarawak

Grid List

KUCHING: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) telah memantau perhimpunan aman BERSIH 4 dan secara keseluruhannya ingin memuji pihak berkuasa, khususnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerana bersikap profesional.

Pengerusi SUHAKAM Tan Sri Hasmy Agam berkata dengan kerjasama PDRM dalam perhimpunan aman tersebut berjaya dijalankan dalam suasana harmoni di Kuala Lumpur, Kuching dan Kota Kinabalu pada 29 dan 30 Ogos lepas.

“SUHAKAM berpandangan ini adalah bukti bahawa perhimpunan

KOTA KINABALU – Tiada laporan diterima melibatkan kerosakan akibat gegaran terbaharu yang melanda Ranau kelmarin, kata Pegawai Daerahnya Faimin Kamin.

Jabatan Meterologi memaklumkan gempa bumi lemah berukuran 3.3 pada skala Richter melanda Ranau, kira-kira 108 kilometer dari sini, pada pukul 1.25 petang tadi.

Pusat gempa itu adalah enam darjah utara dan 116.6 darjah timur, 10 kilometer barat daya dari Ranau.

Faimin berkata, walaupun gegaran lemah, ia masih boleh dirasai oleh sebilangan

Advertisement