26
Rab, Okt
1121 ARTIKEL BARU

Berita Utama

Grid List

KETIKA kerajaan menghargai pengorbanan anggota kerajaan dengan pelbagai insentif termasuk kenaikan upah, bayaran dan menyambung perkhidmatan sehingga mencapai usia 60 tahun, DAP pula seolah-olah menidakkan peranan penjawat awam.

Parti itu tidak sewajarnya menganggap bilangan penjawat awam yang berjumlah  lebih satu juta itu sebagai bebanan kepada kerajaan. Ini belum lagi memerintah, DAP sudah tunjuk keangkuhan dengan memberi isyarat awal bagi mengurangkan bilangan penjawat awam.

Kata-kata

JOHOR BAHRU – Seramai 30 anggota tentera Bridget Ketujuh Infantri Malaysia dari Kem Tentera Terbrau tiba di perkarangan Bangunan Induk Hospital Sultanah Aminah (HSA) pagi ini bagi membantu pihak hospital melakukan kerja-kerja pembersihan bagi wad-wad yang terjejas akibat kebakaran pagi semalam.

 

Menurut Penyelia Jururawat yang bertugas dalam sesi penerangannya kepada pasukan tentera tersebut, kawasan yang akan dibersihkan adalah wad-wad yang terjejas akibat asap tebal dan pancuran air.

Enam

JOHOR BAHRU – Polis mengesahkan kejadian letupan di sebuah stesen minyak yang mengorbankan seorang pekerja di Taman Mount Austin di sini, tidak mempunyai kaitan dengan sebarang unsur jenayah.

 

Ketua Polis Johor Datuk Wan Ahmad Najmuddin Mohd berkata kejadian itu juga tiada langsung mempunyai kaitan dengan kebakaran yang berlaku di Hospital Sultanah Aminah (HSA) pagi ini, yang berlaku hanya selang beberapa jam sebelum itu.

"Tidak ada kaitan, saya sendiri akan pergi ke tempat itu (stesen

KUALA LUMPUR - Sejak diperkenalkan pada 6 April 2016, permohonan bagi Skim MyDeposit yang dipertanggungjawabkan di bawah Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan tempatan (KPKT) telah mendapat 1,029 permohonan bagi rumah baharu dan 874 permohonan bagi rumah sekunder dengan permohonan tertinggi di catat di negeri Selangor.

Menterinya, Tan Sri Noh Omar berkata jumlah permohonan lengkap Skim Deposit yang diterima oleh KPKT sehingga tarikh tutup permohonan pada 30 Jun 2016 adalah

JOHOR BAHRU - Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu satu lembaga siasatan ditubuhkan berhubung tragedi kebakaran di Unit Rawatan Rapi Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru, pagi tadi.

Beliau turut mengarahkan setiap hospital dan klinik kerajaan mempunyai laporan keselamatan dan kesihatan terutama berkait aspek keselamatan dan penyelenggaraan bangunan.

“Saya rasa dukacita atas tragedi kebakaran di Unit Rawatan Rapi Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru yang berlaku pagi tadi.

“Saya

KUALA LUMPUR - Walaupun mensasarkan seramai 500 orang belia, namun Projek Usahawan Bergerak (Mobilepreneur) yang dilaksanakan secara berperingkat di seluruh negara ini telah menerima sambutan yang sangat menggalakkan dan melebihi sasaran. 

Menurut Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, projek kelolaan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) ini mendapat peruntukan sebanyak RM5 juta pada 2016 dengan pemberian bantuan berupa motosikal Mobilepreneur kepada golongan belia.

"Susulan

KUALA LUMPUR - Kerajaan melalui Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) telah menggariskan enam teras strategik yang memberi penekanan dalam usaha memacu ekonomi berasaskan inovasi bagi mencapai status negara maju sains dan membangun berlandaskan kepada asas sains, teknologi dan inovasi yang kukuh.

Menurut Menterinya, Datuk Seri Madius Tangau berkata enam teras berkenaan termasuk memajukan bidang-bidang penyelidikan dan pembangunan saintifik dan sosial serta pengkomersialan

KUALA LUMPUR – Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam melahirkan rasa simpati terhadap mangsa kebakaran di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Bahru pagi tadi.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, Subramaniam turut memaklumkan pihaknya bersedia untuk bekerjasama bagi memastikan keadaan terkawal selain mengenalpasti punca kejadian.

“Kementerian Kesihatan telah mengambil semua tindakan menyelamat perlu dan langkah berjaga-jaga untuk melindungi yang lain

PADA laporan di MalaysiaKini bertarikh 4 Oktober (Selasa) dikatakan Syed Saddiq akan mengumumkan jumlah keahlian Parti Bersatu Pribumi. Bahkan tersebar meluas di lain lain portal juga berita yang sama.

Maka jika dilihat pada tarikh hari ini 25 Oktober, kebetulan hari Selasa, maka boleh dikatakan sudah 3 Selasa berlalu, tetapi Syed Saddiq masih membisu dan sembunyikan diri tanpa muncul di mana mana forum, ceramah atau pentas mahu pun PC untuk umumkan jumlah keahlian Parti Bunga sebagai

Foto Pilihan

  • KONTIJEN negara terdiri daripada 21 atlet yang diketuai Ketua Kontinjen Dr Ang Kean Koo yang menaiki bas hop-on-hop-off kelihatan teruja dengan sambutan luar biasa yang diberikan orang ramai pelbagai lapisan umur termasuk pelancong asing.

KLXPress Twitter

Berita Utama

Grid List

KOTA BARU - The Federal Government has spent RM2.7bil to develop various forms of infrastructure in Kelantan since 2015, says Kelantan Federal Action Council chairman Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Mustapha, who is also International Trade and Industry Minister, said RM1.1bil was allocated to repair various infrastructure, such as hospitals, police stations, bridges and railway tracks damaged in the big flood of 2014.

“This is not in the Budget but under contingency projects of which many may

KUALA LUMPUR - Communications and Multimedia Minister Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak (pic) has criticised Tan Sri Muhyiddin Yassin's statement that the Opposition will be able to take over Johor if it wins just 10 more seats in the next general election.

"This is called counting your chickens before they hatch. First of all, Muhyiddin needs to convince the voters that he has something better to offer them compared to the current government.

"At the moment, it appears like Parti Pribumi

KUALA LUMPUR - With the increasing cost of living being a constant worry, many have suggested that the Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) aid be extended to those earning less than RM5,000.

Some also called for BR1M to be given out in the form of investments such as premium savings certificate and amanah saham certificate.

These are among the concerns raised by Malaysians in a survey on the upcoming Budget 2017 conducted by the Prime Minister’s online portal

KUALA LUMPUR - Barisan Nasional chairman Datuk Seri Najib Tun Razak advised Gerakan members to continue to work hard to gain the support of the public.

He said all members should work harder to improve the party’s performance in the hope that Barisan would receive increasing public support, especially in Penang.

“I am confident that Gerakan, under the leadership of president Datuk Seri Mah Siew Keong, can improve the party’s performance in the coming general election,” the Prime Minister said

Libya died with Gaddafi. The people of Libya have never been worse off.

One Mahommed, a 31 year old Libyan spoke words that largely resonated with the general feeling in his country.

He said, “I joined the revolution in the first days and fought against Gaddafi. Before 2011, I hated Gaddafi more than anyone. But now, life is much, much harder, and I have become his biggest fan.”

The country has seen a five-fold increase in the cost of food, unpaid salaries for months, the rise of Islamic

KUALA LUMPUR - More efforts will be put into spurring the nation’s medical tourism industry to achieve its target of RM4.2bil in revenue by the year 2020.

Deputy Finance Minister Datuk Lee Chee Leong said the nation was strategically located in the Asean region to tap the growing number of travellers seeking quality healthcare treatment.

“We are targeting one million health travellers this year which is expected to generate some RM1bil in revenue.

“The goal is to see healthcare travellers

DAHULU cakap lain, sekarang lain pula. Sebelum ini kenapa semasa Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah menyandang Menteri Kewangan II tidak disentuhnya langsung pasal 1MDB.

Waktu dia meletak jawatan menteri pun, tidak dikaitkan puncanya dengan syarikat pelaburan strategik negara itu. Cuma kerana Ahmad Husni tidak mahu ditukarkan ke kementerian yang lain. Mahu di Kementerian Kewangan sahaja.

Bahkan, Ahmad Husni akur pula bahawa 1MDB  suatu perniagaan besar dan "kita tidak boleh kata perniagaan itu

LAYAKKAH Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail memikul jawatan ketua pembangkang, kalau kredibilitinya `sekadar ada sahara'. Tindak tanduk terbaharu isteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memainkan fungsi penting itu kelihatan tidak bermaya semasa membahaskan hujah bajet yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Jumaat lalu.

Sekadar membaca sahaja yang seolah-olah tidak tahu apa yang diperkatakan. Sebelum ini lagi kewibawaan Wan Azizah dipersoalkan dalam menguruskan PKR. Malah, dia tidak layak

SUDAH terasa tidak boleh pi, tiba-tiba terus boikot dengan keluar beramai-ramai. Itulah tindak tanduk  wakil-wakil pakatan pembangkang yang boleh ‘dibaca’ di Dewan Rakyat jumaat baru-baru ini.
 
Sudahlah semasa pembentangan Bajet 2017 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu, sebilangan wakil pembangkang dalam dewan tidak ambil peduli langsung. Antaranya, `membuta’ dan main gajet.
 
Padahal boleh pula - barangkali dalam sejam awal pembentangan itu tidak nampak apa yang mahu

MESEJ Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Tun Razak kepada ahli-ahli Gerakan agar mempunyai courage of your convictions (keberanian dalam menyuarakan pendirian) baru-baru ini perlu diambil serius oleh Gerakan.

Selama dua penggal sejak Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-12 dan PRU-13, berapa ramaikah pemimpin Gerakan yang dilihat berani tampil bersuara untuk melondehkan kepincangan DAP khususnya dalam mentadbir Pulau Pinang?

Kita sendiri tidak ingat, anda ingatkah?

Cuma yang terlintas

ANGGOTA parti-parti pembangkang dalam Dewan Rakyat semalam pastinya sudah mendengar  pengakuan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengenai cukai barang dan perkhidmatan (GST).
 
Jangan sengaja tutup telinga atau pura-pura tidak mendengarnya.  Kata Abdul Hadi, GST tidak dinafikan cara berkesan untuk cegah orang lari bayar cukai.
 
Selama beberapa tahun ini, pembangkang cuba mempengaruhi pemikiran rakyat dan cuba menghalang kerajaan menggunakan hasil kutipan GST untuk disalurkan

BUKAN sesuatu yang luar biasa pun kalau Mohamad Ezam Mohd. Nor menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM). Bagi individu yang bernama Ezam ini, dia masuk mana-mana parti pun sama juga. Tidak ada impak kepada parti yang menyambut kedatangannya.
 
Semasa dalam Parti Keadilan dahulupun, Ezamlah yang paling lantang mengkritik  menentang pentadbiran Dr. Mahathir Mohamad  sejak era reformasi pada 1998 selepas mentornya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat sebagai timbalan perdana menteri.

Sabah & Sarawak

Grid List

KUCHING - Satu program yang diberi nama Rakan Taman anjuran Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) dengan kerjasama Jabatan Landskap Negara (JLN) setakat ini telah disambut baik.

Menurut Mohd Hafiz Ali, Bahagian Perhubungan Awam DBKU, program ini diadakan adalah sebagai usaha untuk menyemai kesedaran di dalam kalangan masyarakat untuk mencintai dan memiliki sifat kepunyaan (to owned) terhadap taman awam, taman kejiranan atau kawasan lapang sebagai satu aset awam yang menjadi milik semua orang.

PUTRAJAYA - Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) meluluskan pendaftaran penubuhan parti baharu, Parti Harapan Rakyat Sabah, yang bakal diterajui bekas Pengerusi Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah Datuk Seri Lajim Ukin.

Lajim yang ditemui pemberita di ROS di sini hari ini selepas menerima sijil pendaftaran itu berkata, permohonan pendaftaran parti dengan akronim Harapan Rakyat itu dikemukakan oleh Patrick Sadom selaku pengerusi penaja yang juga presiden sementara parti itu kepada ROS