03
Kha, Sep
765 ARTIKEL BARU

 

 

Berita Utama

Grid List

PELABUHAN KLANG - Penemuan 14 orang yang mati lemas dalam insiden bot karam yang membawa kira-kira 70 orang penumpang di perairan Selangor pada Khamis pagi dipercayai sebagai warga Indonesia, manakala 15 yang lain terselamat.

Menurut Laksamana Pertama Maritim Daerah Klang, Mohd Aliyas Hamdan bot sepanjang 40 kaki itu karam ketika dalam perjalanan dari Kuala Sungai Bernam menuju ke Tanjong Balai, Indonesia.

Memetik kenyataannya ketika sidang media di Ibu Pejabat Agensi Penguatkuasaan Maritim

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri berkata ekonomi Malaysia pada masa kini jauh lebih kukuh, berdaya tahan serta mampu menangani sebarang cabaran berbanding ketika krisis kewangan pada 1997/1998.

Ini, tegas Datuk Seri Najib Tun Razak, hasil pelaksanaan pelbagai langkah pembaharuan yang diambil kerajaan.

"Sejak 15 tahun lepas, kita melaksanakan pelbagai langkah pembaharuan struktur yang penting dalam sistem kewangan serta perbankan," katanya ketika menyampaikan ucaptama pada Simposium Pasaran

KOTA BHARU - Ketua Hakim Mahkamah Syariah Kelantan, Datuk Daud Muhammad mengesahkan bahawa perkahwinan Ahli Parlimen PAS Kuala Krai, Dr Hatta Ramli dengan isterinya gugur talak tiga selepas melanggar bai’ah yang pernah dilafazkan sebelum ini.

Memetik kenyataan Daud seperti yang dilaporkan BH, perkahwinan tersebut tidak boleh dirujuk semula melainkan isteri MP PAS itu berkahwin dengan individu lain dan kemudian bercerai.

Beliau juga berkata bahawa mereka tidak boleh tinggal bersama lagi

KUALA LUMPUR - 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menafikan dakwaan bahawa akaun-akaun bank syarikat itu dibekukan.

"Sepanjang pengetahuan 1MDB, tidak ada satu pun akaun bank syarikat telah dibekukan," kata syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini.

Penafian tersebut merujuk kepada laporan media baru-baru ini berkaitan dengan akaun bank tertentu dibekukan di Switzerland berhubung dengan siasatan yang sedang dijalankan oleh pihak berkuasa negara itu.

1MDB berkata ia sedang dalam proses memupuk

PUTRAJAYA - Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim.berkata kerajaan telah menubuhkan Agensi Pengurusan Bencana Negara (APBN) bagi menyelaras dan mengurus bantuan bencana dalam negara dengan lebih teratur dan efektif.

Beliau berkata APBN yang merupakan sebuah agensi baharu di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) akan mengambil alih tugas dan peranan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dalam penyelarasan dan pengurusan bencana.

MKN kini akan memberi tumpuan dalam menjaga

KUALA LUMPUR - Perhimpunan BERSIH 4.0 nyata tidak mampu menggoyahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dan UMNO kerana sokongan untuk Najib adalah bersandar kepada sokongan akar umbi parti itu.UMNO yang majoriti ahlinya adalah Melayu dan tebal dengan semangat kebangsaan akan tetap kekal menyokong beliau.

Bagi parti MCA dan GERAKAN pula menanggung kerugian besar kerana kaum Cina tidak lagi mempercayai mereka, manakala UMNO pula dilihat semakin mencurigai pendirian MCA yang

Heart-rending pictures of a toddler's lifeless body washed ashore on a Turkish beach sparked horror as the cost of Europe's burgeoning refugee crisis hit home.

The images of a tiny child lying face down in the surf at one of Turkey's main tourist resorts has once more put a human face on the dangers faced by tens of thousands of desperate people who risk life and limb to seek a new life in Europe.

Wearing a red t-shirt and blue shorts, 3-year-old Aylan Kurdi from the Kurdish-Syrian city of

KUALA LUMPUR - Full implementation of cashless toll at major toll highways beginning Sept 9 is expected to run smoothly with positive acceptance from the general public.

SMART Tunnel's Chief Operating Officer Mohd Fuad Kamal Ariffin attributed this to the increasing sales of the e-payment cards, including the Touch'n Go (TnG) and SmartTAG's.

He said promotions undertaken by highway concessionaires had boost the sales of the devices, especially among city dwellers.

"As of today, the

KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) has clarified that none of the company’s bank accounts have been frozen.

In a late statement issued on Wednesday, 1MDB sought to clarify recent media reports that certain bank accounts were frozen in Switzerland over a probe launched by the Swiss authorities.

Below is the statement:

We refer to recent media reports concerning certain bank accounts being frozen in Switzerland, in relation to a probe being conducted by the Swiss authorities. As

ZURICH: Swiss authorities said they had frozen funds in Swiss banks amid a probe into people linked to Malaysia's troubled state investment fund, 1Malaysia Development Bhd (1MDB), on suspicion of corruption and money laundering, Reuters reported.

"The Office of the Attorney General of Switzerland (OAG) has frozen assets amounting to several tens of millions of US dollars on Swiss bank accounts," an OAG spokeswoman said by email in response to an enquiry.

"At this early stage of the procedure

KUALA LUMPUR: The organisers of Bersih 4 rally were questioned for more than two hours at Bukit Aman on their involvement in the two-day rally over the weekend.

Bersih 2.0 chairman Maria Chin Abdullah and six others were asked by police officers on their media statements, who the committee members were, the launch of the rally on Aug 14 and its preparation.

They were also questioned on donations they had received.

“They asked about how much we have in the accounts, did we advertise on social

PETALING JAYA:  Air in several west coast areas moved into the unhealthy zone early Thursday with Batu Muda in Kuala Lumpur recording the highest Air Pollutant Index reading (7am) of 112.

Residents of most areas in the Klang Valley also woke up to the smell of haze caused by smoke from open burning in over 380 hotspots in Sumatra.

An API reading of between 50 and 100 is considered moderate and those above 100 unhealthy.

At 7am, other areas with unhealthy API reading are Shah Alam (108), Port

Orang putih kata, ‘dogs bark but caravan goes on’ itulah yang terjadi kepada Perhimpunan haram Bersih 4.0 yang gagal mencabar kedudukan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Sabtu dan Ahad lalu.

Kegagalan mereka bermula dari awal lagi, cubaan Setiausaha DAP, Lim Guan Eng menggunakan tema sambutan Hari Kebangsaan yang berbeza di Pulau Pinang membangkitkan rasa marah rakyat Malaysia yang kemudiannya bersatu hati memboikot majlis anjuran DAP itu selagi

Perhimpunan haram Bersih 4.0 yang diadakan pada Sabtu dan Ahad lepas cukup memalukan negara, bermula dengan gambar promosi seksi gadis Cina menunjukan pusat sehinggalah memperalat kanak-kanak membawa poster tertera perkataan lucah.

Itu belum dikira lagi dengan kehadiran para penyokong Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender (LGBT) yang cukup gembira mempromosi gaya hidup seks bebas mereka. Para pemimpin yang menyokong dan penganjur Bersih 4.0 seperti Maria Chin Abdullah, S.Ambiga, Mohamad Sabu

TUN Mahathir Mohamad dilihat turut sama menyertai perhimpunan haram Bersih 4.0 pada jam 4.10 petang ini di Central Market (CM), Kuala Lumpur. Siap bertopi putih ala orang putih, memang nampak kesungguhan beliau menyokong demonstrasi haram. Namun apakah ini perkara biasa bagi beliau? Adakah selama ini Tun Mahathir memang menyokong demonstrasi haram?

Jangan di lupa yang Tun Mahathir pernah berkata dengan sinis “Saya nak cadang Ambiga jadi Perdana Menteri, dengan itu kita boleh ada demonstrasi

TANYALAH sesiapa  sahaja. Siapa yang meramaikan perhimpunan haram Bersih 4 di Kuala Lumpur, semalam? Siapa yang sanggup tidur di atas jalan raya di Jalan Tunku Abdul Rahman. Jika semasa Bersih 1, 2 dan 3, tak ketara sangat kelibat orang ini, kini hati yang membuak-buak untuk menyeranah kerajaan yang dipimpin orang Melayu ini sudah tidak tertahan lagi.
 
Hampir 80 peratus yang meramaikan Bersih 4 semalam adalah kaum Cina. Jika waktu siri Bersih dulu, mereka bersembunyi atau berselindung di

PESERTA perhimpunan haram Bersih 4.0 yang diadakan hari ini dilihat didominasi oleh kaum Cina. Lihat sahaja di setiap lokasi perhimpunan mereka di Kuala Lumpur, dari kompleks Sogo, Pasar Seni, Dataran Maybank, Brickfields dan Masjid Negara., tidak keterlaluan jika dikatakan lebih dari 80% mereka adalah orang Cina yang pro DAP.

Orang Melayu dan India amat sedikit bilangannya mungkin sekitar 10 hingga 15 peratus sahaja. Situasi ini amat berbeza dengan penyertaan mereka yang begitu ramai semasa

Video ‘We Will Blast Malaysia’ yang disebarkan dilaman YouTube memang ganas, mereka seakan ingin mengebom Malaysia seperti apa yang terjadi di Thailaind. Mujurlah dengan ketangkasan dan kecekapan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM), penjenayah terbabit berjaya ditangkap.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim mengesahkan penahanan berkenaan berkata, semua mereka berusia 18 hingga 21 tahun diberkas hasil risikan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman selepas

KLXPress Facebook

KLXPress Twitter

WAKTU SOLAT


Cuaca

Kuala Lumpur Malaysia Haze, 26 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:07 am   |   Sunset: 7:17 pm
89%     4.8 km/h     1.012 bar
Forecast
JUM Low: 25 °C High: 32 °C
SAB Low: 24 °C High: 31 °C
AHD Low: 23 °C High: 32 °C
ISN Low: 24 °C High: 33 °C
SEL Low: 24 °C High: 31 °C
Advertisement

Sabah & Sarawak

Grid List

KUCHING: Pihak yang berniat mengadakan demonstrasi jalanan dan perhimpunan seperti BERSIH pada masa akan datang harus mempertimbangkan untuk membatalkannya, tegas Menteri Pembangunan Sosial Tan Sri William Mawan Ikom.

Menurutnya perbuatan seperti itu sudah tentu tidak ada penghujung kerana ia pasti akan mengundang pihak yang satu lagi melakukan demonstrasi balas lebih besar dan kemungkinan besar mereka merupakan kumpulan yang berpihak kepada kerajaan.

“Perkara seperti itu tidak mustahil

TENOM – Semangat kebangsaan perlu sentiasa bersemarak dalam sanubari segenap lapisan rakyat Malaysia, tegas Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Radin Malleh.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan majlis ceramah “Malaysia: Sehati Sejiwa” sempena Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Daerah Tenom bertempat di Dewan Seri Antanom semalam.

Kesedaran dan pemahaman di kalangan rakyat berbilang kaum mengenai sejarah penubuhan Malaysia itu juga penting demi kejayaan agenda pembangunan

Advertisement