03
Isn, Ogs
549 ARTIKEL BARU

 

Berita Utama

Grid List

SEMPORNA – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata beliau akan tetap setia bersama parti keramat itu walaupun digugurkan daripada Kabinet, Selasa lepas. Walaupun tidak memegang sebarang jawatan dalam Kabinet, katanya beliau akan terus menjalankan tanggungjawab demi parti, rakyat dan negara.

“Banyak fitnah disebarkan selepas saya digugurkan sebagai Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, sampai ada mengatakan saya akan menyertai Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO). Ia

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini memaklumkan dana RM2.6 bilion yang difitnah dimasukkan ke dalam akaun peribadi milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah dana sumbangan penderma dan bukannya disalurkan oleh syarikat pelaburan yang ditubuhkan Kementerian Kewangan, 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Dalam kenyataan media yang dikeluarkan, SPRM turut memaklumkan penemuan berkenaan diperolehi susulan siasatan badan itu ke atas syarikat SRC

PUTRAJAYA - Perdana Menteri mahu Kementerian Kewangan membuat persediaan dari segi strategi kewangan dan fiskal yang baik dan tepat untuk memenuhi aspirasi rakyat.

Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan menyarankan warga kementerian untuk bertindak dalam satu pasukan untuk menghadapi cabaran ekonomi dunia.

"Kita mempunyai tanggungjawab berat menghadapi suasana ekonomi dunia dan serantau yang memerlukan penumpuan dan penugasan yang sangat rapi.

"Insya-Allah, saya percaya

KUALA LUMPUR - Proses menentukan sama ada flaperon yang ditemui di Pulau Reunion di Lautan Hindi adalah daripada pesawat MH370 milik Malaysia akan dilakukan di Toulouse, Perancis, Rabu ini.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata ianya akan dijalankan oleh wakil pakar dari Malaysia, China, Amerika Syarikat, Perancis dan Boeing.

"Kami akan membuat pengumuman sebaik sahaja proses pengesahan itu selesai," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan

KUALA LUMPUR - 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menghormati Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sebagai pihak berkuasa yang sah dan forum yang paling tepat untuk menjawab sebarang persoalan berkenaan 1MDB.

“Kami mempunyai keyakinan bahawa jawatankuasa dwi-partisan ini akan memberi peluang seadilnya untuk 1MDB memberi penjelasan tentang kedudukan syarikat kepada pihak berkuasa yang sah, mengikut keperluan proses sewajarnya.” Ujar syarikat itu dalam kenyataan media hari ini.

1MDB dalam

Tabung Haji (TH) merupakan institusi yang berfungsi membantu umat Islam di Malaysia dengan jihad mereka yang cukup unik dan istimewa. Ianya sebuah institusi kewangan yang direka khas untuk umat Islam agar tidak perlu lagi bimbang dengan sistem bank konvensional yang mempunyai unsur riba.

Dengan adanya institusi ini yang ditubuhkan di bawah Akta 8, Akta Lembaga Urusan dan Tabung Haji 1969, jemaah haji Malaysia terus dapat menikmati subsidi yang dibiayai kerajaan.

Hal ini kerana kos jemaah

1MDB respects the Public Account Committee (PAC) as the lawful authority and the appropriate forum for questions on 1MDB to be asked and answered.

We have confidence that the bi-partisan committee presents a fair opportunity for 1MDB to explain the company's position, to a lawful authority, per the requirements of due process.

Today, we received, through the Ministry of Finance, an official notification from the Setiausaha Dewan Rakyat/ Setiausaha Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara that the

Ever since a part from a Boeing Co. 777 was found on Reunion island last week, Grace Subithirai Nathan has been exchanging online messages through the night with loved ones of those on board Malaysian Airlines Flight 370.

“Everybody is really anxious. No one is sleeping,” Nathan, whose mother was on board the plane that disappeared in March 2014, said by phone from Kuala Lumpur. “Before this, a lot of us thought it would be good to find something and have closure. But we would rather they’re

Local found piece of metal he believes to be a door on Sunday morning  

Metallic piece resembling a handle has also been discovered on beach

Residents also claim they spotted suitcases and 'plane seat' in May

But they did not think anything of sightings until wing flap was found

Plane part has now been taken to specialist laboratory for analysis  

 

Malaysian officials have said the latest piece of 'debris' found on the tiny Indian Ocean island where a Boeing 777 wing flap was washed up

PUTRAJAYA - Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said today he wants members of the Cabinet and national administration to move forward in focusing on improving the people's welfare, economy and social aspects as well as restoring public confidence in the government.

He said that after the recent Cabinet reshuffle, there was a need to do a lot with priority given to the people, and more so on reducing the burden of the cost of living in all aspects.

"We have to keep asking ourselves all

Malaysia is asking other Indian Ocean islands near French-owned Reunion to be on the lookout for more possible debris after a wing part suspected of being from missing flight MH370 came ashore.

The Malaysia Airlines plane, carrying 239 people, vanished in March 2014.

The Boeing-777 was travelling from Kuala Lumpur to Beijing.

The wing part discovered on Wednesday has been taken to mainland France for tests. But other items found at the weekend were not from an aircraft.

The BBC's Karen

A piece of wreckage that washed up on an island in the Indian Ocean is from a Boeing 777 -- the same type of aircraft as the long-missing MH370, Malaysian authorities said Sunday.

France and the United States identified the flaperon found on a Reunion Island beach as one from that particular type of Boeing, Malaysia's transportation ministry said. A flaperon is part of an aircraft's wing that helps control its speed and banking angle.

Experts will determine whether the debris found on the

Tindakan kerajaan menggantung sementara permit akhbar dan portal berita kerana maklumat yang disebarkan dikhuatiri  mengundang kemudaratan dan ancaman kepada keselamatan dalam negara, tidak wajar lagi dipertikaikan. Walaupun negara kita mengamalkan kebebasan bersuara, tetapi tentunya kebebasan itu juga ada batas dan hadnya.

Kebebasan dalam apa aspek pun sekalipun bukan hak mutlak mana-mana pihak atau individu. Keutamaan dan keamanan kepada seluruh rakyat lebih diutamakan. 

Indonesia yang

MENURUT sumber dalaman UMNO, Datuk Seri Mohd Salleh Tun Said Keruak bakal mengisi satu kerusi kosong dalam Majlis Tertinggi (MT) UMNO. Jika diteliti senarai menteri-menteri dalam kabinet baru yang dirombak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Selasa 28 Julai lepas, kesemua mereka adalah dikalangan ahli MT UMNO.

Tidak salah sekiranya Datuk Seri Mohd Salleh Tun Said Keruak mendapat tempat dalam MT UMNO memandangkan jasa dan kerja keras beliau selama ini dalam memperjuangkan bangsa dan

MOHAMAD SABU atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu memang bermulut manis, pandai membuat jenaka dalam setiap ucapan beliau, pendek kata hal berborak dia memang jaguh, masuk Raja Lawak boleh jadi juara. Namun kebolehan beliau dalam arena politik memang boleh dipersoal kerana apabila dilihat statistik, Mat Sabu kalah disemua kerusi yang dipertandingkan dalam ketiga-tiga Pilihan Raya Umum (PRU).

Imbas kembali, Mat Sabu kalah di Parlimen Kuala Terengganu kepada calon Barisan Nasional (BN), Razali

SEMUA orang inginkan kedamaian dan kesejahteraan. Dalam agama Islam sendiri perkataan kedamaian sentiasa disebut-sebut. Contohnya di dalam salam kita, ‘Assalamualaikum’ yang dalam Bahasa inggeris bermaksud ‘peace be upon you’ (semoga kedamaian dan kesejahteraan sentiasa bersama kamu)

Kedamaian sentiasa diingini manusia dalam segala hal, dalam perhubungan pasangan, hubungan dengan keluarga, sahabat handai dan juga hubungan masyarakat di sesebuah negara. Tanpa kedamaian, segalanya porak

ROMBAKAN Kabinet yang diumumkan Datuk Seri Najib Tun Razak semalam matlamatnya hanya satu -  Perdana Menteri memerlukan barisan pasukan yang boleh bekerja dengan beliau untuk mendepani cabaran semasa. Ini terutama dalam mempersiapkan kerajaan Barisan Nasional (BN) menghadapi pilihan raya umum ke-14 yang tempohnya tidak sampai tiga tahun mendatang ini.
 
Hakikatnya,  Perdana Menteri melantik menteri-menteri mengikut keperluan beliau. Kriteria pemilihan ini  termasuklah populariti politik

WALAUPUN bapanya adalah insan yang cukup dihormati iaitu Yang Dipertua Agung Pas awal 80-an, Datuk Dr. Mujahid masih  belum mampu menandingi kewibawaan  Allahyarham Yusof Rawa. Dengan tindak tanduk Mujahid yang agak mencurigakan terhadap jemaah kepimpinan Pas, barangkali benarlah dirinya kini setara dengan  bait-bait lirik dendangan kumpulan nasyid Raihan - `iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertakwa.’
 
Sejak awal lagi bermula Mac lalu, perlakuan Mujahid dalam Pas mencetuskan

KLXPress Facebook

KLXPress Twitter

WAKTU SOLAT


Cuaca

Kuala Lumpur Malaysia Showers, 22 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:12 am   |   Sunset: 7:28 pm
94%     12.9 km/h     1.014 bar
Forecast
ISN Low: 23 °C High: 30 °C
SEL Low: 23 °C High: 31 °C
RAB Low: 23 °C High: 31 °C
KHA Low: 23 °C High: 31 °C
JUM Low: 24 °C High: 31 °C
Advertisement

Sabah & Sarawak

Grid List

BETONG: Kerajaan negeri bersedia menyediakan tapak tanah kepada masyarakat Melayu Kampung Beladin bagi menampung kesesakan yang berlaku di perkampungan Melayu terbesar di Sarawak itu.
 
Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem berkata, keluasan tapak sedia ada di Kampung Beladin sudah tidak mencukupi menyebabkan perkampungan itu berselerak dan sesak.
 
Jelasnya, apatah lagi dengan penambahan penduduk yang mendirikan rumah haharu dan menyediakan tapak baharu adalah penyelesaian

TAWAU - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Tawau berjaya menyelamatkan lima penumpang sebuah bot persendirian yang karam di perairan selatan Bohey Dulang Semporna, dekat sini hari Ahad.

Ketua Penguatkuasa APMM Tawau Kapten Anor Jaafar berkata pihaknya menerima maklumat daripada Kawasan Keselamatan Pantai Timur Sabah (ESSCom) mengenai kejadian bot karam itu pukul 10.40 pagi.

"Bot peronda APMM kemudian diarahkan ke lokasi kejadian. Setibanya di lokasi kejadian pada jam lebih kurang

Advertisement