04
Ahd, Okt
868 ARTIKEL BARU

 

 

Berita Utama

Grid List

BANGI - Susulan hasrat parti cauvinis dan rasis DAP yang mahu membuat pertemuan dengan Jabatan Mufti berhubung isu khutbah Aidiladha baru-baru ini, Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman menegaskan bahawa pendiriannya berhubung isu itu tetap sama seperti sebelum ini. Katanya, beliau akan tetap menasihatkan perkara yang sama kepada Pengerusi DAP Pahang, Tengku Zulpuri sebagai orang Islam.

“Kalau hendak jumpa pun, apa yang hendak dibincangkan lagi? Kita buat itu berdasarkan Al-Quran dan

ALOR SETAR - Semua sekolah di seluruh negara kecuali di Kelantan, Wilayah Persekutuan Labuan, Sabah dan Sarawak diarah tutup selama dua hari, mulai esok. Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, keputusan itu dibuat kerana keadaan jerebu semakin teruk.

"Kementerian Pendidikan telah buat keputusan bahawa semua negeri di semenanjung Malaysia kecuali Kelantan, Sabah dan Sarawak diarah tutup mulai esok hingga Selasa.

"Bagaimanapun, keadaan jerebu di Kelantan, Sabah dan Sarawak masih

KUALA LUMPUR - Bantahan keras berserta perpaduan utuh umat Islam terbukti berjaya menggentarkan DAP sehingga parti itu tidak meneruskan hasratnya untuk menyaman Jabatan Mufti dan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP). Malah, DAP yang seolah-olah terkejut dengan tindak balas tegas umat Islam itu, dilihat cuba mengendurkan suasana apabila menyuarakan hasrat mahu isu khutbah Aidiladha diselesaikan melalui perbincangan secara berhemah.

Selain itu, tiada lagi nada ‘kata dua’ seperti yang

NEW YORK - Malaysia mungkin menandatangani satu perjanjian dengan empat negara yang lain untuk menubuhkan sebuah tribunal bebas bagi mengadili orang yang bertanggungjawab menembak jatuh Penerbangan MH17 di timur Ukraine tahun lepas.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata satu mesyuarat diadakan dalam kalangan pemimpin lima negara berkenaan di luar Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di sini bagi meneruskan perkara itu selepas Rusia menggunakan kuasa veto

Berikut adalah merupakan luahan anak muda dari Malaysia yang melanjutkan pelajaran di Amerika Syarikat tentang dakwaan Rafizi Ramli;
 
“Saya sangat terkejut dengan Pembohongan dan Pembodohan oleh Rafizi dalam laporan ini http://m.malaysiakini.com/news/313987
Pertama sekali, majlis pada 28 Oktober 2015 di Bangunan Ambasador Malaysia di New York itu adalah Majlis Sepetang bersama Perdana Menteri. Tidak ada Majlis Dialog!!! Kenapa Rafizi merepek.
 
Sejak jadi YB kenapa asyik BERBOHONG sahaja

SINTOK: Kerajaan sedang menimbang untuk mengetatkan lagi undang-undang siber sedia ada berikutan tindakan membabitkan jenayah siber yang semakin menjadi-jadi ketika ini sehingga boleh menjejaskan keselamatan negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri berkata, beberapa agensi kerajaan sedang berbincang mengenai usaha-usaha ke arah mengetatkan lagi undang-undang siber sedia ada di negara ini.

"Memang pun kita sedang membincangkan mengenai perkara ini (mengetatkan undang-undang

KUALA LUMPUR - The delivery of a memorandum to the US government to take action against Israel to invade Al- Aqsa Mosque were done today at the Office of the United State of America Embassy.

The memorandum will be submitted to the US President, Barack Obama by Mr Joseph Y. Yun, the US Ambassador in Malaysia.

Under the memorandum, they believe that Obama has a large influence to stop Israel's actions against the Palestinians and the violation of Al- Aqsa mosque by Israeli police and Israeli

PUTRAJAYA: The Federal Court will deliver its decision on a preliminary objection raised in the appeal by the Negeri Sembilan government and four others over an appellate court's decision in declaring invalid the state Syariah enactment criminalising Muslim men for cross-dressing on Oct 8.

Federal Court Corporate Communication and International Relations Division head Mohd Aizuddin Zolkeply, when contacted, confirmed the date.

He said the decision would be delivered at 2pm on that day.

On

PARIS: Earth could warm 2.7 degrees Celsius this century, warned a review Thursday which judged national carbon-cutting pledges insufficient to stave off worst-case-scenario predictions for climate change.

The goal of limiting overall planet warming to 2.0 C (3.6 degrees Fahrenheit) from pre-industrial levels is still out of reach, the Climate Action Tracker (CAT) analysis found -- though there are signs it may be inching into view.

In rare good news, 2.7 C was a "significant improvement"

KUALA NERUS: The Communications and Multimedia Ministry is ready to take proactive steps towards establishing a Regional Digital Counter-Messaging Communications Centre to prevent the spread of Islamic State (IS) ideology and activity through the internet.

Its Deputy Minister, Datuk Jailani Johari said the first step to be taken by the ministry was to hold discussions with ministries-in-charge of that matter among regional countries.

"We laud the Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's desire

NEW YORK: Malaysia will open its doors to 3,000 Syrian migrants over the next three years to help alleviate the refugee crisis, said Datuk Seri Najib Tun Razak.

The Prime Minister said Muslim countries were partly responsible for ensuring the well-being of the marginalised Syrians fleeing their country in massive numbers, causing social and economic stresses in Europe. 

"This is why Malaysia has taken, over the years, many people fleeing war, starvation and persecution. We currently have

NEW YORK - On the sidelines of the United Nations general debate, Datuk Seri Najib Tun Razak had breakfast meeting on Wednesday with several American fund managers, urging them to ignore the "noise" back home in Malaysia related to 1Malaysia Development Bhd (1MDB) but look instead at the "real" fundamentals of a resilient economy despite the current economic volatility.

He later sat through a lunch with US business leaders, highlighting Malaysia's positive competitive index as affirmed by

DI dalam majlis-majlis ilmu seperi ceramah, zikir, bacaaan Al Quran, para malaikat akan datang dan mendoakan keberkatan kepada semua jemaah yang hadir serta orang-orang yang mendengarnya.

Syaitan pula apabila mendengar bacaan Al-Quran, zikir atau ceramah, mereka akan cair kepanasan dan lari jauh-jauh sehingga ke suatu tempat yang tidak lagi kedengaran bacaan ayat suci tersebut.

Sebab itu, apabila sesuatu tempat itu kedengaran bunyi bacaan Al-Quran, zikir dan ceramah, timbul perasaan gerun

Bermula dengan perhimpunan haram Bersih 4.0 yang menghina pemimpin Melayu Islam sehinggalah kepada memutar belit kenyataan duta China ke Malaysia, DAP seakan tidak pernah lelah bermain dengan api perkauman.

Kata orang api ketika kecil menjadi kawan, pabila besar menjadi lawan, itulah juga apabila isu kaum terus diperbesarkan. Dalam negara Malaysia yang berbilang kaum ini, perbezaan pendapat dan pertelingkahan kecil memang tidak dapat dielakkan. Namun apabila isu perkauman ini di provokasi

Agak pelik apabila DAP mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) berhubung khutbah Aidiladha yang mengajak umat Islam bersatu dan menentang pihak yang mencabar Islam.

Lebih menyedihkan desakan supaya JAIP meminta maaf  dan menarik balik khutbah berkenaan datang daripada pemimpin DAP yang beragama Islam.

Salahkah Jabatan Mufti Negeri Pahang membuat teks khutbah hari raya Aidiladha yang menyarankan umat Islam bersatu walaupun berlainan fahaman

Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman penjara 12 bulan terhadap Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo selepas menolak rayuan bekas Menteri Besar Selangor terhadap sabitan rasuah minggu lalu.

Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin menolak tawaran Khir untuk melakukan khidmat masyarakat sebagai ganti hukuman penjara.

Khir Toyo didapati bersalah kerana memperoleh untuk diri dan isterinya, Zahrah Kechik, dua lot tanah dan sebuah banglo di Seksyen 7, Shah Alam, daripada Ditamas Sdn Bhd

Semuanya putar belit orang DAP, duta China ke negara ini, Huang Huikang tidak pernah mengeluarkan kenyataan kurang cerdik yang memalukan seperti yang viral sebelum ini. Orang-orang DAP tidak memikirkan impaknya kepada negara.

DAP sendiri yang menafsir dan memutar belit ucapan Huikang dalam majlis di Jalan Petaling tersebut sehingga salah faham ini berlaku, sedangkan Huikang dan negara China sendiri tidak bermaksud demikian.

Negara China tidak akan campur tangan dalam urusan dalaman negara

DALAM satu temubual Tun Dr Mahathir Mohamad dengan The Edge pada 25 September lalu, mantan perdana menteri itu mendakwa bahawa pengeluaran kereta tempatan telah mengalami kemerosotan akhir-akhir ini disebabkan oleh kekurangan sokongan kerajaan.

Tun Mahathir yang juga Pengerusi Eksekutif Proton Holding Berhad berkata kerajaan lebih mengutamakan kereta-kereta import kerana ianya ‘lebih popular’ kepada rakyat Malaysia.

Mengapa rakyat Malaysia lebih menyukai kereta-kereta import? Adakah kerana

KLXPress Facebook

KLXPress Twitter

WAKTU SOLAT


Cuaca

Kuala Lumpur Malaysia Haze, 27 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:59 am   |   Sunset: 7:04 pm
84%     3.2 km/h     1.013 bar
Forecast
AHD Low: 24 °C High: 31 °C
ISN Low: 24 °C High: 31 °C
SEL Low: 24 °C High: 31 °C
RAB Low: 24 °C High: 31 °C
KHA Low: 24 °C High: 30 °C
Advertisement

Sabah & Sarawak

Grid List

KUCHING: Pelajar jurusan teknikal dan vokasional di negeri ini disaran melengkap diri dengan ilmu kemahiran memenuhi keperluan Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE) serta Pelan Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri memberitahu, pelbagai agenda mentransformasi sistem pendidikan negara direncana termasuk meletakkan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dalam arus perdana.

“Kerajaan menyasarkan untuk meningkat 2.5 kali ganda

KOTA KINABALU - Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) hari ini memperkenal orkid hibrid baharu institut itu yang mengabadikan nama Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin.

Dinamakan 'Perreiraara Tun Dr Juhar', orkid hibrid yang merupakan inovasi kacukan antara spesies 'Aerides Lawrenceae' dan 'Vandachostylis Five Friendships' itu dilancarkan bersempena sambutan hari jadi ke-62 Tun Juhar.

Majlis pelancaran disempurnakan Tun Juhar dan disaksikan Pengerusi Lembaga

Advertisement