06
Isn, Jul
142 ARTIKEL BARU

Berita Utama

Grid List

TAMPIN - Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata laporan berbaur fitnah terhadap kepimpinan negara sudah pasti akan menjejaskan kredibiliti negara di mata dunia serta memudaratkan ekonomi negara

Beliau menjelaskan dakwaan terhadap pemimpin negara mesti mempunyai bukti dan kesahihan dan sekiranya tiada bukti maka ia akan memberi kesan kepada politik tanah air.

Beliau melahirkan kebimbingan dengan penyebaran laporan fitnah terhadap kepimpinan negara dengan rakyat khususnya golongan muda

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali (Perkasa) menggesa semua pemimpin dan rakyat memberi sokongan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana perkara itu melibatkan nama baik negara.

Menurut beliau, laporan Wall Street Journal (WSJ) kononnya terdapat penyiasat telah mengesan hampir AS$700 juta (RM2.6 bilion) dideposit ke akaun dipercayai milik Najib adalah satu tuduhan tidak berasas.

Sehubungan

KUALA LUMPUR : Aktivis politik, Mohamad Ezam Mohd. Nor berkata, kenyataan yang menjurus kepada mengutip fitnah dari media asing secara tidak langsung, boleh menggugat kedudukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang dipilih rakyat secara demokratik.

Beliau kesal dengan sikap dan pendirian segelintir pemimpin kerajaan yang bertindak mengeluarkan kenyataan cenderung mengiktiraf pemberitaan palsu berunsur fitnah oleh media asing berhubung dakwaan skandal kewangan 1Malaysia Development

THESSALONIKI - Pesara, Giorgos Chatzifotiadis telah berbaris di hampir tiga buah bank di Thessaloniki, bandaraya kedua terbesar Greece pada Jumaat lalu dengan harapan dapat mengeluarkan wang pencen bagi pihak isterinya, tetapi semua usahanya itu berakhir dengan kekecewaan.

Semasa beliau berbaris di bank yang keempat, Chatzifotiadis terus terduduk kecewa dan menangis setelah diberitahu yang beliau tidak boleh mengeluarkan keseluruhan simpanan kerana yang dibenarkan hanya 120 euro atau lebih

SEMENYIH : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berharap kerajaan negeri Selangor mengetepikan perbezaan politik untuk menyelesaikan isu penstrukturan air di negeri itu.

Beliau berkata ini adalah kerana kerajaan persekutuan sentiasa mendahulukan kepentingan rakyat serta menjamin masa depan negeri Selangor dalam menyelesaikan isu air yang berlaku di negeri berkenaan.

"Tolak soal politik dan mengutamakan kepentingan rakyat yang patut kita amalkan," katanya, sambil menambah Menteri Besar

PETALING JAYA - Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.berkata Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan pihak polis tidak teragak-agak untuk menggunakan tindakan undang-undang sepenuhnya terhadap sesiapa sahaja yang menjejaskan proses demokrasi dan ekonomi Malaysia, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Dalam satu kenyataan pada Ahad, Ahmad Zahid menyifatkan dakwaan dan sindiran terhadap Perdana Menteri sebagai kewartawanan tidak bertanggungjawab dan melulu serta menghampiri jenayah.

“Memandangkan

By:  M. Perry

We were informed that the Gross Domestic Product (GDP) of Malaysia recorded a growth of 5.2% and 6.3 % for the first half of 2014. Some are happy about this growth but there are some who argue that what has the GDP growth has to do with my quality of living?

A growth in GDP evidently shows that Malaysia is on the right track in managing the economy to provide an improved and a better quality of life to all Malaysians.

Generally speaking, GDP is about how the economy of a

Police SWAT teams backed by helicopters tracked two heavily armed brothers with al-Qaida sympathies suspected in the newsroom massacre of a satirical French weekly that spoofed Islam, homing in Thursday on a region north of Paris as the nation mourned the dozen slain.

Authorities fear a second strike by the suspects, who U.S. counterterrorism officials said were both on the U.S. no-fly list, and distributed their portraits with the notice "armed and dangerous." More than 88,000 security forces

CAIRO — They have slaughtered hundreds of Egyptian soldiers and police officers, recruited experienced fighters and staged increasingly sophisticated raids from the Western desert to the Sinai Peninsula. They have beheaded informants and killed an American in a carjacking, say Western officials familiar with intelligence reports.

On Monday, the leaders of Egypt’s most dangerous militant group, Ansar Beit al-Maqdis, also pledged obedience to the organization that calls itself the Islamic State

By: Mr. Perry

The five member Federal Court headed by Chief Justice Tun Ariffin Zakaria ,Tan Sri Suriyadi Halim Omar,Tan Sri Abdul Hamid Embong,Tan Sri Raus Sharif and Datuk Ramly Ali has heard the submissions submitted by the Anwar Ibrahim’s 14 member team of defence lawyers headed by the retired Federal Court judge ,Gopal Sri Ram.

The defence team focus is more on DNA samples used in the trial, which they claim had been compromised due to mishandling and forensic incompetence. Whereas, the

Malaysia Airlines flight MH17 broke apart over Ukraine due to impact from a large number of fragments, the Dutch Safety Board said on Tuesday, in a report that Malaysia's prime minister and several experts said suggested it was shot down from the ground. The crash over pro-Russian rebel-held territory in eastern Ukraine on July 17 killed 298 people, two thirds of them from the Netherlands. Ukraine and Western countries accuse the rebels of shooting it down with an advanced, Russian-made

WE are seeing a seemingly never-ending struggle and fighting around us and beyond our shores. Painfully, we have to accept that even a geo-political conflict in an alien country could take a toll on our nation and our citizens. A plane carrying our national colours and nearly 300 people from more than 10 countries, including our own, was shot down over hostile territory in a distant land. Can we just imagine it did not happen and we are not part of that catastrophe? No, it is too hurting and

Sepatutnya jika jernih di hulu, jernihlah di muara. Namun tidak begitu bagi Pas. Parti yang berlabelkan Islam, lahir pada 24 November 1951 itu kini sedang mengalami krisis yang begitu kompleks. Kenyataannya, Pas kini terbahagi tiga. Sementara ‘haluan tak sekata’ sesama pemimpin semakin ketara.

Suasana dalam Pas sekarang amat mengecewakan penyokong. Ahli-ahli Pas di kampung-kampung tidak tahu sangat tentang pandangan dan pendirian berbeza di kalangan pemimpin mereka. Cuma yang mereka tahu ada

Jika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak benar-benar menerima sebarang dana sepertimana yang difitnah oleh Sarawak Report (SR) dan Wall Street Journal (WSJ), sudah pasti beliau tidak akan berani mengarahkan Ketua Audit Negara untuk menjalankan siasatan terperinci ke atas 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Perdana Menteri juga pasti tidak akan berani meminta Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang turut dianggotai oleh wakil DAP, PKR dan PAS untuk menyiasat 1MDB. Tambahan pula

Kenyataan bekas Menteri Penerangan Malaysia, Tan Sri Zainudin Maidin baru-baru ini yang menyifatkan tangkapan bekas pengarah PetroSaudi International (PSI) Xavier Andre Justo “seolah-olah dirancang untuk membersihkan nama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak” jelas menunjukkan kecelaruan pemikirannya.

Mungkin bekas Ketua Pengarang Utusan Melayu itu memerlukan pendekatan tahap demi tahap bagi memudahkan dia memahami punca Justo ditahan.

Mengapa Justo ditahan? Menurut laporan Bloomberg pada

NAMPAKNYA pihak-pihak yang mengkritik Datuk Seri Najib Tun Razak terpaksa menelan kembali cemuhan dan cercaan mereka terhadap Perdana Menteri dan syarikat pelaburan strategik, 1MDB.

Ibarat `meludah ke langit, terkena batang hidung sendiri’, setidak-tidaknya siasatan awal ke atas bekas pegawai Petrosaudi, Xavier Andre Justo yang ditahan polis Thailand Isnin lalu, mendapati beliau bukan sahaja membocorkan dokumen 1MDB tetapi telah memindanya, mampu merungkai isu ini yang beberapa bulan ini

Impian besar DAP untuk mendominasi politik negara dilihat kian terjejas apabila kehilangan kuda tungangan mereka PAS – alat untuk terus menawan hati orang-orang Melayu. Yang kedua mereka juga akan ‘kehilangan taring’ di Selangor dan yang paling mereka bimbang adalah struktur pemerintahan Pulau Pinang akan turut beralih arah.

Parti dengan logo roket itu semakin hari makin terdesak untuk mencari jalan  bagi mengalih tumpuan umum. Terbaru papan tanda di ibu pejabat Perhubungan UMNO Pulau Pinang

Penahanan seorang bekas pegawai PetroSaudi International Ltd, Xavier Andre Justo oleh polis Thailand atas tuduhan cuba memeras ugut syarikat itu baru-baru ini sedikit sebanyak dapat merungkaikan persoalan mengenai siapa dalang disebalik penyebarkan khabar angin 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di Malaysia.

Syarikat antarabangsa berpangkalan di Arab Saudi itu, terkenal di negara berikutan kerjasama yang pernah dijalin dengan 1MDB.

PetroSaudi dan 1MDB ada bekerjasama dalam projek carigali

KLXPress Facebook

KLXPress Twitter

WAKTU SOLAT


Cuaca

Kuala Lumpur Malaysia Mostly Cloud (day), 32 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:09 am   |   Sunset: 7:28 pm
59%     14.5 km/h     1.007 bar
Forecast
ISN Low: 25 °C High: 31 °C
SEL Low: 25 °C High: 32 °C
RAB Low: 25 °C High: 32 °C
KHA Low: 25 °C High: 30 °C
JUM Low: 25 °C High: 31 °C
Advertisement

Sabah & Sarawak

Grid List

LONG PELUAN, ULU BARAM: Kerajaan negeri akan meneruskan agenda dalam menunjukkan perhatian penuh dan istimewa khusus kepada rakyat di kawasan pedalaman negeri ini bagi me-rapatkan jurang perbezaan di antara pembangunan bandar dan luar bandar.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu Numpang berkata demikian ketika Majlis Bertemu Rakyat di Long Peluan, Ulu Baram di sini, hujung minggu lalu.

Memberi keyakinan terhadap perkara itu, kerajaan akan berte-rusan menambah jumlah

KOTA KINABALU: Semua pihak perlu terus berganding bahu selain bekerjasama untuk menjaga keamanan dan kesejahteraan negara serta mempertahankannya daripada sebarang ancaman.

Demikian ditegaskan Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman yang turut mengingatkan bahawa memelihara keamanan dan kedaulatan negara adalah tanggungjawab bersama yang meliputi pasukan keselamatan, penguat kuasa undang-undang, pemimpin dan rakyat.

“Kita sedar, tanpa pengorbanan dan kesetiaan pasukan keselamatan, sudah tentu

Advertisement