28
Jum, Okt
1185 ARTIKEL BARU

Berita Utama

Grid List

KUALA LUMPUR - Malaysia perlu memilih tribunal antarabangsa sebagai tindakan seterusnya untuk mendakwa pihak yang bertanggungjawab menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17.

Juruterbang ujian dari Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Prof. Dr. Mohd. Harridon Mohamed Suffian berkata, pilihan itu memberi jalan yang optimum untuk mengetengahkan pendakwaan kepada masyarakat antarabangsa berbanding dengan pendakwaan negara.

"Ini akan menjadi optimum sekiranya pendakwaan dilakukan dengan

BANK Dunia mengumumkan Malaysia telah mencapai skor yang memberangsangkan berdasarkan kajian perincian indeks maklumat laporan kredit ‘Doing Business’  menerusi institusi pembangunan kewangan global.

Menurut laporan ‘Doing Business 2017 : Equal Opportunity for All’ (Kesaksamaan untuk Semua), Kumpulan Bank Dunia telah menekankan pembaharuan termasuk mengukuhkan pelaporan kredit dengan menyediakan kredit skor kepada pengguna dimana ia  membolehkan Malaysia mencapai skor yang hebat di bawah

JOHOR BAHRU - Lebih 400 pesakit sudah dipindahkan dari Hospital Sultanah Aminah (HSA) setakat ini ke beberapa hospital berhampiran, termasuk ke hospital kerajaan di daerah lain.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya, berkata operasi pembedahan juga akan dipindahkan ke hospital lain termasuk di Mersing, Kluang dan Segamat selain Hospital Sultan Ismail (HSI) dan Hospital Permai di Tampoi.

Katanya, susulan pengumuman Menteri Kesihatan yang menutup blok Wad Unit Rawatan Rapi

TAHUKAH anda? harga minyak masak sepeket 1kg jika tanpa subsidi harganya ialah RM3.70 tetapi hasil subsidi atau bermaksud dibelanja oleh kerajaan, harganya yang dibeli oleh orang ramai ialah RM2.50.
 
Ini bukan satu promosi atau retorik politik tetapi inilah tanggungjawab kerajaan untuk memelihara kebajikan rakyat agar terus terjaga.
 
Kerajaan membelanjakan RM1.20 untuk satu peket minyak masak yang dijual kepada orang ramai. Kalau dijual sebanyak 10 juta peket, kerajaan menanggung belanja

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan, seorang pentaksub bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, mengumumkan keluar dari Parti Bersatu Pribumi Malaysia (BERSATU).

Pengumumannya itu, yang dibuat melalui satu kenyataan semalam dilihat sebagai satu kejutan kerana beliau telah berulang kali berkata tidak akan menyertai parti itu, dan oleh itu, tidak jelas bila sebenarnya beliau menyertai BERSATU.

Khairuddin menjelaskan bahawa tindakannya itu adalah untuk membolehkan beliau

KUALA LUMPUR - Projek Pembangunan Taman Tugu merupakan projek pemeliharaan dan pemuliharaan hutan semulajadi yang berkonsepkan pendidikan, keluarga dan masyarakat dan aktiviti rekreasi secara ‘Tanggungjawab Sosial Korporat’ (Corporate Social Responsibility) oleh Khazanah Nasional Berhad, menurut Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Di dalam jawapan bertulisnya kepada ahli Parlimen Kepong, Dr Tan Seng Giaw, Menteri Wilayah Persekutuan itu menjelaskan projek berkenaan melibatkan kawasan

BACHOK - Harapan Barisan Nasional (BN) untuk memenangi semula kerusi Parlimen Bachok dan Dewan Undangan Negeri Jelawat di Kelantan agak cerah pada pilihan raya umum akan datang walaupun kawasan itu merupakan kubu kuat parti lawan.

Ketua UMNO bahagian Bachok, Datuk Dr. Awang Adek Hussain melihat peluang itu berdasarkan sentimen rakyat masa kini kepada kesungguhan kerajaan Pusat membantu rakyat.

Selain itu kesan daripada gerak kerja yang dilaksanakan oleh UMNO sejak tiga tahun lalu termasuk

PADA bulan Mac lalu, satu rakaman audio mengandungi suara Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengakui mengetahui siapa yang terlibat dalam konspirasi menggulingkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, telah tersebar luas.

Dalam rakaman audio itu, beliau yang ketika itu masih menjadi Timbalan Perdana Menteri berulangkali menafikan pembabitannya dalam konspirasi terbabit dan menyatakan beliau bukannya seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang bangun memberontak tatkala disingkirkan oleh Tun Dr

KUALA LUMPUR -Dua orang bekas ahli Kabinet diberi peringatan oleh Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia apabila melanggar sumpah kerahsiaan serta mendedahkan rahsia kerajaan semasa sesi perbahasan di Dewan Rakyat.

Pandikar yang merujuk kepada Ahli Parlimen Pagoh, Tan Sri Muhyiddin Yasin serta Ahli Parlimen Tambun, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata sumpah rahsia yang dilafazkan oleh kedua bekas menteri itu menuntut supaya kedua-dua mereka untuk tidak mendedahkan

Foto Pilihan

  • KONTIJEN negara terdiri daripada 21 atlet yang diketuai Ketua Kontinjen Dr Ang Kean Koo yang menaiki bas hop-on-hop-off kelihatan teruja dengan sambutan luar biasa yang diberikan orang ramai pelbagai lapisan umur termasuk pelancong asing.

KLXPress Twitter

Berita Utama

Grid List

KOTA BARU - The Federal Government has spent RM2.7bil to develop various forms of infrastructure in Kelantan since 2015, says Kelantan Federal Action Council chairman Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Mustapha, who is also International Trade and Industry Minister, said RM1.1bil was allocated to repair various infrastructure, such as hospitals, police stations, bridges and railway tracks damaged in the big flood of 2014.

“This is not in the Budget but under contingency projects of which many may

KUALA LUMPUR - Communications and Multimedia Minister Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak (pic) has criticised Tan Sri Muhyiddin Yassin's statement that the Opposition will be able to take over Johor if it wins just 10 more seats in the next general election.

"This is called counting your chickens before they hatch. First of all, Muhyiddin needs to convince the voters that he has something better to offer them compared to the current government.

"At the moment, it appears like Parti Pribumi

KUALA LUMPUR - With the increasing cost of living being a constant worry, many have suggested that the Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) aid be extended to those earning less than RM5,000.

Some also called for BR1M to be given out in the form of investments such as premium savings certificate and amanah saham certificate.

These are among the concerns raised by Malaysians in a survey on the upcoming Budget 2017 conducted by the Prime Minister’s online portal

KUALA LUMPUR - Barisan Nasional chairman Datuk Seri Najib Tun Razak advised Gerakan members to continue to work hard to gain the support of the public.

He said all members should work harder to improve the party’s performance in the hope that Barisan would receive increasing public support, especially in Penang.

“I am confident that Gerakan, under the leadership of president Datuk Seri Mah Siew Keong, can improve the party’s performance in the coming general election,” the Prime Minister said

Libya died with Gaddafi. The people of Libya have never been worse off.

One Mahommed, a 31 year old Libyan spoke words that largely resonated with the general feeling in his country.

He said, “I joined the revolution in the first days and fought against Gaddafi. Before 2011, I hated Gaddafi more than anyone. But now, life is much, much harder, and I have become his biggest fan.”

The country has seen a five-fold increase in the cost of food, unpaid salaries for months, the rise of Islamic

KUALA LUMPUR - More efforts will be put into spurring the nation’s medical tourism industry to achieve its target of RM4.2bil in revenue by the year 2020.

Deputy Finance Minister Datuk Lee Chee Leong said the nation was strategically located in the Asean region to tap the growing number of travellers seeking quality healthcare treatment.

“We are targeting one million health travellers this year which is expected to generate some RM1bil in revenue.

“The goal is to see healthcare travellers

HAIRAN sungguh!. Mengapa beria-ia benar DAP menentang usul Pindaan Akta 355 Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 untuk memperkasa Mahkamah Syariah.

Apabila disebut sahaja pindaan akta ini, terus `dispinkan’  oleh DAP dengan menghubungkaitkannya dengan undang-undang hudud. Nak nampakkan  supaya pindaan akta 355 ini lebih ditakuti atau digeruni dalam kalangan masyarakat bukan Islam, maka DAP menyamakannya pula sebagai `hudud potong tangan’.

Begitu dahsyat permainan DAP ini. Padahal

MARAH benar DAP kepada penjawat awam. Dalam polemik terbaharu permusuhan DAP dengan penjawat awam, Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaannya, Tony Pua kelmarin mengibaratkan penjawat awam seperti `biawak hidup'.

Puncanya kerana perbelanjaaan tinggi dalam Bajet 2017 yang diperuntukkan kerajaan kepada kumpulan strategik kerajaan ini. Barangkali DAP terkilan atau dengki dengan penjawat awam, kita kurang pasti.

Tetapi mengapa DAP sengaja mahu cari pasal dengan penjawat awam? Adakah kerana sebahagian

DAHULU cakap lain, sekarang lain pula. Sebelum ini kenapa semasa Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah menyandang Menteri Kewangan II tidak disentuhnya langsung pasal 1MDB.

Waktu dia meletak jawatan menteri pun, tidak dikaitkan puncanya dengan syarikat pelaburan strategik negara itu. Cuma kerana Ahmad Husni tidak mahu ditukarkan ke kementerian yang lain. Mahu di Kementerian Kewangan sahaja.

Bahkan, Ahmad Husni akur pula bahawa 1MDB  suatu perniagaan besar dan "kita tidak boleh kata perniagaan itu

LAYAKKAH Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail memikul jawatan ketua pembangkang, kalau kredibilitinya `sekadar ada sahara'. Tindak tanduk terbaharu isteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memainkan fungsi penting itu kelihatan tidak bermaya semasa membahaskan hujah bajet yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Jumaat lalu.

Sekadar membaca sahaja yang seolah-olah tidak tahu apa yang diperkatakan. Sebelum ini lagi kewibawaan Wan Azizah dipersoalkan dalam menguruskan PKR. Malah, dia tidak layak

SUDAH terasa tidak boleh pi, tiba-tiba terus boikot dengan keluar beramai-ramai. Itulah tindak tanduk  wakil-wakil pakatan pembangkang yang boleh ‘dibaca’ di Dewan Rakyat jumaat baru-baru ini.
 
Sudahlah semasa pembentangan Bajet 2017 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu, sebilangan wakil pembangkang dalam dewan tidak ambil peduli langsung. Antaranya, `membuta’ dan main gajet.
 
Padahal boleh pula - barangkali dalam sejam awal pembentangan itu tidak nampak apa yang mahu

MESEJ Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Tun Razak kepada ahli-ahli Gerakan agar mempunyai courage of your convictions (keberanian dalam menyuarakan pendirian) baru-baru ini perlu diambil serius oleh Gerakan.

Selama dua penggal sejak Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-12 dan PRU-13, berapa ramaikah pemimpin Gerakan yang dilihat berani tampil bersuara untuk melondehkan kepincangan DAP khususnya dalam mentadbir Pulau Pinang?

Kita sendiri tidak ingat, anda ingatkah?

Cuma yang terlintas

Sabah & Sarawak

Grid List

KUCHING - Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sarawak, Tun Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud menerima kunjungan hormat daripada Ketua Pegawai Eksekutif Sarawak Energy Berhad (SEB) Datuk Torstein Dale Sjotveit di Astana Negeri, pagi semalam.

 

Kunjungan tersebut merupakan kunjungan perpisahan sempena persaraan beliau daripada jawatan yang akan berakhir pada 31 Oktober ini.

TAWAU -  Seorang lelaki dijatuhkan hukuman penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret di sini kelmarin selepas mencuri enam botol deodorant jenama Nivea.

Tertuduh, Azman Hassan, 26, mengaku salah dihadapan Majistret Muhammad Faizal Che Saad di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang mencuri deodorant itu bagi mendapatkan wang RM30 untuk membaiki telefon bimbitnya.

Jika sabit kesalahan memperuntukan hukuman penjara selama tempoh yang boleh sampai 10 tahun dan boleh dikenakan denda dan bagi