19
Rab, Dis
7 ARTIKEL BARU

Anak Husam Didakwa Miliki Dadah

Semasa
Typography

KOTA BHARU- Anak lelaki Naib Presiden PAN yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Salor, Datuk Husam Musa didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan memiliki dadah jenis methamphetamine seberat 20 gram, pada Sabtu lalu.

Tertuduh, Ahmad Syafi, 29, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Kamarul Hasyime Rosli, lapor Utusan Online.

Mengikut pertuduhan, Ahmad Syafi didakwa memiliki dadah jenis methamphetamine seberat 20 gram di sebuah rumah di Lot 409, Jalan Pasir Mas Salor, Kampung Jelutong di sini pada pukul 3.30 petang, 18 November lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 39A (1) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun dan sembilan sebatan jika sabit kesalahan.

Kes dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Muhamad Shahirun Azri Mohd. Nordin yang menawarkan ikat jamin berjumlah RM15,000 dengan seorang penjamin.

Terdahulu, tertuduh yang diwakili lima peguam diketuai oleh Firdaus Mohd. Yusuf memohon agar jumlah ikat jamin dikurangkan kepada RM8,000 dengan seorang penjamin atas alasan ini merupakan kesalahan pertama.

Empat peguam lain yang mewakili anak Husam ialah Mohd. Yusoff Yakob, Mohd. Ridzuan Muhamad, Ahmad Nuri Abd. Rahman dan Wan Abdullah Sani Wan Yusuf.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM 10,000 dengan seorang penjamin.

Sebutan semula kes pada 14 Januari tahun depan. 

Daftar melalui perkhidmatan langganan e-mel percuma kami untuk menerima pemberitahuan apabila maklumat baru diperolehi.