17
Kha, Jan
0 ARTIKEL BARU

Najib Bertemu PM Australia Turnbull

Semasa
Typography

SYDNEY - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada pagi Sabtu mengadakan pertemuan dua hala dengan Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull.

Pertemuan itu, yang berlangsung kira-kira 30 minit, diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa (ICC) Sydney menjelang Sidang Kemuncak Khas ASEAN-Australia 2018 selama dua hari yang akan bermula pada petang Sabtu.

Antara lain, kedua-dua pemimpin membincangkan isu tentang pertahanan, pendidikan, kerjasama perdagangan dan pelaburan serta kerjasama serantau dalam memerangi keganasan.

Turut hadir Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman dan rakan sejawatannya Julie Bishop.

Najib dijadualkan menyampaikan ucaptama pada majlis penutup Persidangan Pencegahan Keganasan pada hari pertama sidang kemuncak itu.

Najib satu-satunya pemimpin ASEAN yang dijemput untuk menyampaikan ucapan pada segmen penutup persidangan itu. Pemimpin lain yang akan berucap pada persidangan itu ialah Turnbull.

Sidang Kemuncak Khas ASEAN-Australia 2018 dianjurkan untuk membincangkan hala tuju masa depan dan kerjasama antara ASEAN dan Australia.

Selain itu, sidang kemuncak khas berkenaan juga diadakan untuk memperingati peningkatan hubungan ASEAN-Australia ke taraf rakan strategik.

Sidang Kemuncak Khas ASEAN-Australia terdiri daripada tiga sesi iaitu Sidang Kemuncak Pemimpin ASEAN-Australia, Sidang Kemuncak Perniagaan ASEAN-Australia dan Persidangan Pencegahan Keganasan ASEAN-Australia.

Ini adalah kali pertama Australia menjadi tuan rumah sidang kemuncak bersama semua pemimpin ASEAN. -- BERNAMA

 

 

Daftar melalui perkhidmatan langganan e-mel percuma kami untuk menerima pemberitahuan apabila maklumat baru diperolehi.