24
Sab, Mac
741 ARTIKEL BARU

Sesiapa yang membaca tulisan-tulisan Syaikh Dr. Yusuf al-Qaradawi berkenaan hukum hudud akan mendapati bahawa kupasan beliau berkenaan hudud boleh dikategorikan kepada dua peringkat berbeza.

Peringkat pertama boleh dinamakan sebagai 'peringkat iktiqad', iaitu kewajipan umat Islam menyakini kedudukan hukum hudud sebagai hukum yang datang dari Allah, hukum yang sempurna, adil dan wajib dilaksanakan.

Peringkat kedua perbahasan beliau tentang hudud pula boleh dinamakan sebagai 'peringkat kaedah perlaksanaan', iaitu bagaimana hukum hudud dilaksanakan dalam masyarakat atau negara.

Berhubung kaedah perlaksanaan hudud, Qaradawi dengan jelas menyatakan bahawa sebelum Nabi SAW melaksanakan hudud, Baginda terlebih dahulu menegakkan Islam secara keseluruhannya, yakni menegakkan kehidupan Islam.

Kenyataan Qaradawi ini bermakna, perlaksanaan hukum hudud adalah peringkat atau ‘projek’ terakhir dalam agenda perlaksanaan Islam.

Perkara ini dinyatakan beliau dalam satu wawancara bersama al-Jazeera.net pada pada 10 Januari 2011.

Beliau berkata, “dasar [berkenaan perlaksanaan hudud ialah] tidak dilaksanakan [hukum] hudud melainkan apabila kita telah melaksanakan-seperti yang telah saya

Perbincangan mengenai memukul anak ini daripada sudat fekah. Ia perlu dilakukan menyeluruh termasuk bagaimana pengasihnya nabi ke atas kanak-kanak dan juga elemen psikologi yang lain.

1. Merotan atau memukul dibenarkan takkala anak mula berumur 10 tahun.

Sabda nabi:

"Ajar anak kamu solat ketika umurnya 7 tahun, dan (sekiranya mereka enggan) pukul mereka apabila mencecah 10 tahun).-Riwayat Abu Daud.

2. Tidak melebihi 3 kali bagi hukuman rotan biasa atau 10 kali bagi hukuman qisas.

Sabda Nabi

Zaman Sultan Sulaiman al-Qanuniy (1495-1566M)-menurut kebanyakan ahli sejarah-merupakan zaman keemasan Empayar Othmaniyyah.

Pada zaman Baginda, jajahan takluk empayar itu semakin meluas. Banyak negeri dan bandar dibuka. Kemakmuran dan kemewahan merata ke segenap penjuru empayar.

Namun, Sultan Sulaiman-melalui sorotan Baginda ke atas sejarah peradaban manusia-mengetahui bahawa setiap negara yang kuat, tidak dapat tidak, pasti akan menjadi lemah.

Akan menular ke dalam strukturnya faktor-faktor

KOTA BHARU - Umat Islam di negara ini dinasihat jangan terpedaya dengan istilah 'mati syahid' yang kononnya akan diperoleh jika mereka mati ketika berjuang bersama kumpulan militan negara Islam (IS) di Syria.

Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata mereka yang menyertai kumpulan berkenaan dan meninggal dunia di Syria misalnya tidak boleh dikategorikan sebagai mati syahid. "Kalau (kita) Islam lawan Islam, mana boleh kata mati syahid," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas

Kisah kejatuhan sesebuah tamadun bermula dengan ‘wabak’ yang menjangkiti ‘tubuh’ tamadun tersebut.

Serangan musuh dari luar hanyalah ‘sentuhan terakhir’, ataupun ‘tumbukan pelengkap’ yang merebahkan sesebuah tamadun.

Ia rebah bukan kerana tumbukan yang datang itu padu dan kuat. Tetapi, ia tumbang kerana tumbukan itu datang di saat ia hampir-hampir rebah kerana sudah begitu tenat dan nazak.

Inilah kesimpulan dari pengamatan terhadap sejarah kejatuhan sesebuah tamadun manusia.

Maka, tidak

Kepentingan peristiwa hijrah Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam dari Mekah ke Madinah, terserlah melalui tindakan Syaidina Umar r.a menjadikannya permulaan bagi takwim atau kalendar Islam.

Takwim Islam tidak dikira bermula daripada peristiwa kelahiran atau kewafatan Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam, perlantikan Baginda sebagai rasul, kemenangan tentera Islam dalam perang Badar atau peristiwa pembukaan kota Mekah.

Meskipun kesemua peristiwa ini penting, namun Syaidina Umar dan umat Islam

  Istilah ‘Haji Akbar’ timbul kerana ia disebut sendiri di dalam al-Quran. Firman Allah (At-Taubah : 3) : ???????? ???? ???????? ?????????? ????? ??????? ????? ??????? ????????? ????? ???????? ?????? ???? ??????????? ?????????? ????? ?????? ?????? ????? ????? ????? ??????????? ????????? ???????? ????? ???????? ???????? ????????? ???????? ??????? ???????? ?????? Maksudnya : Dan inilah perisytiharan dari Allah dan Rasul-Nya kepada umat manusia pada hari ‘Haji Akbar’, bahawa sesungguhnya Allah

Lebih banyak artikel..