19
Kha, Jul
50 ARTIKEL BARU

Cubaan PKR & DAP Perlekeh Kenyataan PAS

Editorial
Typography

KITA dapat menyaksikan permainan politik puak pembangkang yang cuba untuk memperlekeh-lekehkan kenyataan parti PAS yang berpuas hati selepas mendengar penjelasan tentang 1MDB dan pelan rasionalisasi daripada presiden 1MDB sendiri, Arul Kanda Kandasamy.

Di antaranya ialah Lim Guan Eng, kroni tegar Lim Kit Siang dan dilabelkan oleh Tunku Aziz sebagai seorang manusia yang bukan sahaja bongkak, sombong tetapi jenis yang suka menyalahkan orang lain. Beliau seperti memperkecil-kecilkan kewibawaan PAS dengan berkata 'beliau sangsi sama ada PAS benar-benar faham dan jelas dengan kontroversi berkaitan 1MDB’. Malah. Rafizi Ramli, penghasut dan pembohong tegar daripada parti PKR juga cuba meneguk di air yang keruh. 

PAS telah menjawab 'sindiran' tersebut dengan menyindir kembali mereka. Tuan Ibrahim Tuan Man berkata presiden dan CEO 1MDB itu bersedia berjumpa dengan PAS mungkin kerana parti itu mengamalkan budaya politik matang dan sejahtera.

"Barangkali Arul bersedia berjumpa dengan PAS mungkin kerana PAS mengamalkan budaya politik matang dan sejahtera dan bukannya politik “fitnah dulu, bayar kemudian."

Lim Guan Eng mungkin lupa bahawa beliau telah memperbodohkan dirinya sebelum ini tentang skandal kontroversi banglo terlajak murah yang mengheret beliau ke dalam Mahkamah. Beliau mendakwa tidak tahu harga pasaran banglo no swimming pool tersebut dan jawapan beliau ini telah dikritik hebat oleh rakyat terutamanya rakyat Pulau Pinang.

Guan Eng bukan sahaja Ketua Menteri tetapi beliau memegang potfolio Hal Ehwal Tanah dan Pembangunan Tanah negeri. Beliau juga seorang akauntan bertauliah.

Apa mungkin Lim Guan Eng DAP tidak tahu menahu atau ingin tahu tentang harga pasaran rumah apabila mahu membeli banglo terlajak murah beliau itu?  

Tambahan pula, pembelian aset hartanah bukan yang pertama oleh Lim Guan Eng. Dokumen deklarasi aset tahun 2012 menyatakan bahawa Setiausaha Agung DAP ini memiliki 2 rumah kedai di Melaka. Satu daripadanya adalah harta milik bersama Betty yang bernilai RM435,000 dan satu lagi bernilai RM530,000. Beliau juga membuat pinjaman RM650,000 bagi membayar hartanah itu. Apakah Guan Eng tidak tahu harga pasaran 2 rumah kedai tersebut?

Dalam masa yang sama, sindiran Guan Eng DAP ini juga telah menyebabkan penyokong-penyokong PAS bertelagah secara terbuka dengan RBA DAP dan Pakatan Harapan. Kita boleh rujuk komen-komen di dalam parti pro-pembangkang, MalaysiaKini. Di antaranya :

"LGE tanya adakah PAS faham apa yg Arul Kanda terangkan dlm sesi perjumpaan semalam..of course PAS faham sebab tu PAS mencadangkan beberapa perkara bagi menyelesaikan isu 1MDB..cuma adakah LGE faham cara PAS? Cara PAS tak perlukan jd b***k dalam Parlimen..dok menyalak benda yg takde locus standi serta bersifat mala fide sampai kena buat kutipan tin milo sebab nak cover memfitnah"

"Ramai bodoh yg komen tak tahu isi.. baca puas "puas hati " cuba ambil tahu isi kandunngan dan apa yg pas nk cuba sampaikan... macai PH mmg jnis mls mmbaca dan ambil tahu... reti bc tajuk besar je.. lps tu kondem haha.. adeii mcm ph je tahu ekonomi...:

https://www.malaysiakini.com/news/391228#dFRPo65oqTmEtMe2.97

Kita menjangka bahawa kepimpinan Pakatan Harapan terutamanya parti cauvinis DAP akan terus menerus cuba untuk menjatuhkan kredibiliti kepimpinan parti PAS. DAP terpaksa ke hadapan kerana mereka tahu bahawa kepimpinan parti PAN tiada nilai dan gagal untuk menyaingi kepimpinan parti PAS. 

Sebelum ini, Arul Kanda telah memberi penerangan kepada Timbalan Presiden Tuan Ibrahim Tuan Man, 30 ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan juga bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

“Secara keseluruhan bagi pihak kami kita berpuas hati dengan penjelasan yang dibuat Arul khusus pelan rasionalisasi yang telah dicadang beliau bagi mengatasi kemelut berlaku dalam 1MDB,” kata Tuan Ibrahim.