14
Sel, Ogs
53 ARTIKEL BARU

Kerajaan DAP Buka Pekung Busuk

Editorial
Typography

Selain daripada isu ketidakmampuan DAP mentadbir negeri, banjir dan kes rasuah yang dihadapi oleh Lim Guan Eng, terdapat satu lagi isu kepentingan rakyat yang masih tidak selesai hingga ke hari ini.

Isunya ialah keperluan tempat tinggal yang semakin mecengkam rakyat Pulau Pinang. Yang aktif pembangunannya sekarang ialah bukan rumah mampu milik tetapi rumah mampu lihat sahaja!

Bukan kerana tiada perancangan untuk membantu rakyat tetapi kerenah kerajaan DAP itu sendiri. Lim Guan Eng dan kerajaan DAP lebih berminat menuding jari kepada pihak lain padahal diri sendiri gagal melaksanakan tanggugjjawab.

Yang untung hanya Lim Guan Eng kerana banglo terlajak murah miliknya hanya bernilai RM275 kaki persegi jika dibandingkan dengan RM616 kaki persegi rumah mampu milik bernilai RM400,000.

Yang terbaru, kerajaan DAP sendiri telah membuka pekung busuk mereka apabila secara tidak langsung mengaku mereka tidak menyiapkan satu pun unit rumah mampu milik sehingga ke saat ini walau pun telah memerintah negeri Pulau Pinang selama 9 tahun.

Projek perumahan mampu milik yang pertama di bawah Kerajaan DAP Pulau Pinang HANYA akan siap menjelang Disember 2017 selepas 2 penggal mentadbir negeri. Itu pun jika Fasa Satu projek Bandar Cassia di Batu Kawan benar-benar akan siap seperti yang didakwa oleh kerajaan DAP.

Sebelum ini kerajaan DAP telah berbohong kononnya telah membina unit-unit rumah mampu milik. Mereka juga berbohong kerajaan persekutuan tidak prihatin kepada permasalahan rumah di negeri Pulau Pinang. Padahal. layanan yang diterima daripada kerajaan DAP dalam meluluskan projek perumahan persekutuan seperti 'lebih teruk daripada layanan kepada anak tiri'.

Sebenarnya, kita semua maklum helah kerajaan DAP yang sengaja melengah-lengahkan atau menyusahkan kerajaan BN persekutuan menunaikan tanggungjawab membina rumah mampu milik untuk rakyat Pulau Pinang. Mereka mencipta pelbagai alasan supaya projek perumahan tidak boleh dimulakan.

Rakyat juga tahu bahawa kerajaan DAP adalah mesra pemaju hartanah sehingga mengabaikan kebajikan rakyat terutamanya masyarakat Melayu di negeri itu. Kerana dasar-dasar yang mesra dengan syarikat-syarikat pemaju perumahan maka banyak kawasan penempatan Melayu menjadi mangsa kepada kerakusan puak DAP ini.

Malah DAP juga dilabelkan sebagai Developer Action Party.

Kenapa kerajaan DAP begitu zalim?

Sebabnya mudah. Kerajaan DAP negeri tidak mahu kerajaan BN persekutuan dilihat sebagai kerajaan yang prihatin dan adil walau pun Pulau Pinang di bawah kerajaan DAP. 

Lebih memalukan lagi ialah jika segala projek perumahan tajaan kerajaan BN Persekutuan dapat disiapkan, dimanakah 'tokong' DAP dan kerajaan DAP mahu sorok muka mereka kerana gagal menyiapkan perumahan kos rendah untuk rakyat Pulau Pinang?

Kerajaan Persekutuan tidak pernah memungkiri janjinya kepada rakyat Pulau Pinang. Bagi tempoh 2008 – 2018, 

1. 34 projek telah siap dilaksanakan sebanyak 5,950 unit rumah mampu milik.

2. 19 projek dalam peringkat pelaksanaan sebanyak 4,017 unit. 

3. 39 projek sedang dirancang sebanyak 46,602 unit.

56,569 unit rumah mampu milik telah dan akan dibina bagi tempoh 2008 - 2018, satu jumlah yang gagal dilakukan sendiri oleh kerajaan DAP walau pun sudah 2 penggal mentadbir negeri.

Kesungguhan kerajaan BN persekutuan yang prihatin kepada rakyat Pulau Pinang inilah yang menyebabkan kerajaan DAP negeri begitu liat dan menganaktirikan projek-projek tersebut. Persoalannya, apakah mereka akan menafikan pemerhatian kita ini?

Dan jika kerajaan DAP masih mahu berdolak-dalih, rakyat Pulau Pinang terutamanya mereka yang mengundi DAP akan terpaksa gigit jari. Mereka tidak mungkin akan dapat merasa rumah-rumah mampu milik yang dirancang itu selagi 'tokong' DAP dan DAP menjadi kerajaan negeri. 

Hanya dengan menjatuhkan kerajaan DAP ini sahaja yang boleh memastikan projek-projek perumahan itu disiapkan dengan betul oleh kerajaan baharu dan dinikmati oleh rakyat Pulau Pinang.

Gunakan PRU14 kelak untuk menolak 'tokong' DAP dan parti cauvinis DAP.