24
Sab, Mac
741 ARTIKEL BARU

Malam semalam, anak kepada Allahyarham Datuk Harun Taib telah mengirimkan satu pesanan ringkas kepada kenalan bapanya itu menyatakan bahawa Datuk Harun Taib telah meninggal dunia pada jam 12.00 tengah malam.

Allahyarham pernah menuntut di Universiti Islam Madinah dalam jurusan Usuluddin. Kemudian peringkat sarjana siasah syariah di Universiti al-Azhar, Mesir.

Sesuai dengan latar belakang pendidikan agama dan pengalaman menuntut di al-Azhar, Allahyarham diberikan tanggung jawab sebagai Ketua Dewan Ulamak PAS. Seorang yang tegas dalam pendiriannya, Allahyarham sering mengeluarkan kenyataan yang pro kepada Islam. Atas ketegasannya, Allahyarham tidak disukai oleh rakan-rakannya dari DAP terutamanya Karpal Singh.

Allahyarham juga pernah menyentuh tentang Tahalluf Siyasi yang diamalkan oleh PAS yang dilihat sebagai merugikan PAS dan juga Islam. Atas dasar tersebut, Allahyarham telah dikecam oleh ahli PAS sendiri iaitu Khalid Samad dan Mat Sabu. Allahyarham juga pernah menegur bekas mufti Perlis, Dr. Asri atas kenyataannya yang membenarkan orang bukan Islam menggunakan Kalimah Allah.

Usaha untuk menyatukan antara orang-orang Islam di dalam negara kita ini seperti menemui jalan

Hari ini, 7 Mei 2015, pengundi di Parlimen Permatang Pauh akan menentukan siapakah daripada empat (4) calon; Suhaimi Sabudin Barisan Nasional (BN), Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azman Shah Othman dari Parti Rakyat Malaysia (PRM) dan Salleh Isahak (Bebas) yang akan mewakili suara mereka di Parlimen selepas 12 hari berkempen siang dan malam bermula 25 April lepas.

Terdahulu, seramai 627 pemilih telah pun membuang undi dalam pengundian awal yang dijalankan pada 3

Berikut merupakan Ucapan Penuh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Perasmian Sidang Kemuncak ASEAN ke-26 :-

Duli Yang Maha Mulia, Ketua-ketua Kerajaan ASEAN, Tuan-tuan Yang Terutama, Tuan-tuan dan Puan-puan,

1. Terlebih dahulu, saya dengan besar hati ingin mengalu-alukan kehadiran Tuanku, Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian ke Kuala Lumpur dan ke majlis perasmian Sidang Kemuncak ASEAN ke-26 ini.

2. Sepuluh tahun lepas, Malaysia berada di dewan ini bagi tujuan yang sama seperti hari

Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya hari ini telah menganjurkan satu forum mengenai GST dengan membawa tajuk Sejauh Manakah Pelaksanaannya Menyelesaikan Krisis Ekonomi. Bertempat di Dewan Kuliah A, Fakulti Sastera & Sains Sosial, Universiti Malaya, Debat GST ini akan memaparkan tiga orang tokoh iaitu YB Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan dan juga Ketua Eksekutif Pejabat Ekonomi Selangor, Dr Zaharudin Abd Rahman, pensyarah UIAM dan juga penyokong PAS dan Saudara Lokman Adam, Panel Pemikir

Proses pembuangan undi bagi pilihan raya kecil P091 Parlimen Rompin telah pun bermula seawal jam 8.00 pagi ini dengan melibatkan sebanyak 38 buah pusat pembuangan undi.

PRK Rompin pada hari ini menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara BN yang diwakilkan Dato' Hasan Arifin dan PAS yang mempertaruhkan Nazri Ahmad.

PRK Rompin telah diadakan atas kematian penyandangnya yang sebelum ini, Allahyarham Tan Sri Jamaluddin Jarjis yang terkorban dalam satu kejadian nahas helikopter 4 April lalu.

Pilihanraya Kecil Parlimen Permatang Pauh secara rasmi akan bermula hari ini selepas SPR mengumumkan senarai calon yang akan bertanding merebut kerusi yang dikosongkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana didapati bersalah oleh Mahkamah atas kesalahan meliwat Saiful Bukhari.

Proses pencalonan akan bermula dari jam 9 pagi hingga 10 pagi ini, manakala pengundian ditetapkan pada 7 Mei, selepas dua minggu berkempan, dengan pengundian awal pada 3 Mei.

BN meletakkan harapan kepada profesional muda

Yang Dipertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah dalam ucapan pembukaan penggal ke 13 sesi parlimen menyeru rakyat berwaspada dan mengawasi anggota keluarga agar tidak terpedaya dakyah menyalahguna konsep jihad atas nama agama.

Baginda menyambut baik usaha berterusan pasukan keselamatan membendung penularan fahaman ekstrem dalam kalangan rakyat seperti ancaman kumpulan militan negara Islam, (IS) dan pengganas di Sabah sekaligus cadangan mewujudkan undang-undang berhubung keganasan.

Selain

Lebih banyak artikel..