20
Sel, Mac
702 ARTIKEL BARU

Sejak awal bulan Mei ini, kecoh 1 Malaysia tentang cas GST yang di kenakan oleh syarikat komunikasi ke atas pengguna. Mengikut statistik yang di keluarkan oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia, kira-kira 47 juta pengguna jaringan komunikasi yang di sediakan oleh pihak Telco kepada seluruh penduduk di Malaysia. Penggunanya pula seawal usia 10 tahun (mungkin lebih muda) sehingga berusia lebih daripada 70 tahun menggunakan jaringan ini samada untuk perhubungan biasa mahupun internet.

Cas GST sebanyak 6% yang di kenakan terhadap pengguna mengikut sebilangan rakyat Malaysia agak membebankan dan terdapat desakan supaya cas ini di mansuhkan. Kekalutan ini bertambah apabila Pengarah Kastam Di Raja Malaysia bertindak mengeluarkan kenyataan mendahului Kementeria Komunikasi. Ini mengakibatkan kekeliruan terhadap pengguna. Dalam satu kenyataan akhbar hari ini, Dato Seri Ahmad Shabery Cheek menyatakan, kerajaan akan mengalami kerugian sehingga 800 juta jika cas ini di mansuhkan. Sekali imbas kenyataan ini mungkin memberi "peluru hidup" kepada pembangkang mahupun penentang GST. Akan tetapi hakikatnya jika di teliti, ada benar kenyataan beliau.

Sejak 1hb April 2014, memang terdapat cas GST

KUALA LUMPUR: Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee berkata, tiada berlaku krisis antara Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sehingga boleh menjejaskan pentadbiran kerajaan dan parti.

Sebaliknya jelas beliau, perkara itu sengaja diperbesarkan oleh pihak tertentu termasuk media sosial untuk menburukkan imej pentadbiran Najib.

Beliau menolak tanggapan sesetengah pihak kononnya bekas Perdana Menteri berbalah dengan Najib.

Tetapi katanya

KUALA LUMPUR: Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee meluahkan rasa kesal terhadap segelintir barisan kepimpinan UMNO yang dilihat hanya berpeluk tubuh ketika 'bos' mereka, Datuk Seri Najib Razak diserang hebat pihak pembangkang.

Menurutnya, sikap berdiam diri pemimpin UMNO memberi peluang kepada pihak pembangkang menyebarkan tanggapan negatif kononnya ada pihak dalam UMNO yang tidak menyokong kepimpinan Najib.

“Ada yang bertanya, kepimpinan UMNO mempunyai barisan Majlis

Sebenarnya pendirian tegas Islam dalam isu maknyah, bapuk dan pondan berpakaian seperti perempuan turut dikongsi didalam Bibel, yang menyatakan dengan jelas:

Deuteronomy 22:5 - A woman must not wear men's clothing, nor a man wear women's clothing, for the Lord of God detest anyone who does this" (New International Version Bible page 296).

Ayat ini telah diterjemahkan seperti berikut:

Ulangan 22:5 - Orang perempuan tak boleh berpakaian seperti laki-laki dan orang laki-laki tidak boleh berpakaian

Perkataan “kita bukan dalam keadaan krisis” tidak dapat diterima oleh pengkritik Perdana Menteri Najib Razak. Diakui kedudukan kewangan negara tidak sebaik tahun-tahun sebelumnya, tetapi hakikatnya, ia bukan kegawatan akibat krisis matawang seperti pada tahun 1998 atau kelembapan ekonomi tahun 2009.

Terdapat tiga perkara utama yang menjejaskan pelaksanaan total Bajet 2015, iaitu penurunan harga petroleum, penyusutan nilai ringgit dan bencana banjir besar baru-baru ini.

Penurunan harga minyak

 Banjir kilat ialah banjir yang berlaku dengan serta-merta atau dengan tidak disangka-sangka. Banjir kilat adalah antara bencana alam yang kerap berlaku di negara kita. Banjir kilat berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Antaranya ialah akibat hujan yang berterusan. Hujan yang berterusan tanpa berhenti-henti selama beberapa jam akan menyebabkan banjir berlaku.
 
A) Tip kereta, sebelum berlakunya banjir
-Kalau boleh awal-awal lagi pindahkan kereta kalau tidak mahu risiko tenggelam. Parking kan

cetusankenyalang.blogspot.com: Presiden Indonesia, Jokowi memberikan tamparan yang hebat kepada Ketua Penbangkang, Anwar Ibrahim apabila menyatakan beliau dan kerajaan Indonesia tidak berminat campur tangan mahupun menyokong Anwar Ibrahim dalam kes liwatnya.

Menurut Jokowi, Indonesia sangat menjaga dan menghargai hubungannya dengan Malaysia dan mengambik keputusan untuk tidak campur tangan atau menyokong Anwar Ibrahim.

Sebagai sebuah negara demokrasi, Malaysia mempunyai undang-undang sendiri

Lebih banyak artikel..