20
Sel, Mac
702 ARTIKEL BARU

Tenang dan mendamaikan. Begitulah perasaannya apabila menjejakkan kaki ke Masjid Cyberjaya, masjid pertama di negara ini yang hampir keseluruhannya menggunakan teknologi hijau.

Daripada penggunaan air sehinggalah kepada reka bentuknya, hampir keseluruhan masjid bernilai RM35 juta itu bercirikan teknologi hijau yang memberikan suasana berbeza berbanding masjid lain. Ia juga lebih menjimatkan dari segi kos operasi seperti air dan elektrik.

Dibina di tapak seluas 40.4 hektar yang turut menempatkan kampus Universiti Islam Malaysia, Cyberjaya - kompleks masjid itu juga dilengkapi enam unit kuarters kakitangan masjid dan dewan pelbagai guna yang boleh digunakan untuk jamuan kenduri kahwin dan sukan dalam dewan. Ia boleh memuatkan 800 orang pada satu-satu masa.

Selain kuarters yang diilhamkan dengan kehidupan kampung dengan halaman berkongsi yang boleh digunakan untuk tanaman sayuran dan buah-buahan, kompleks masjid turut dilengkapi kawasan bagi menguruskan daging korban, pejabat dan bazar bagi jualan pada hari Jumaat.

MASJID CYBERJAYA

Jimat penggunaan air

Syarikat yang bertanggungjawab terhadap rekaan dan pembinaan masjid itu, ATSA Architects memastikan penjimatan dari segi penggunaan air dengan

Facebook Inc is secretly working on a new website called "Facebook at Work" that would allow users to keep their personal profile separate from their work profile, the Financial Times reported.

The new website, that will look very much like Facebook, will compete with professional social network LinkedIn Corp, Google Inc, and Microsoft Corp, the newspaper said. (http://on.ft.com/1vgu64P)

Facebook's new site will allow users to chat with colleagues, connect with professional contacts and

KUALA LUMPUR: LG Electronics melancarkan telefon pintar baharu, G3, yang disasarkan untuk mengambil sebahagian pelanggan daripada dua pemain utama industri, Apple dan Samsung.

Model ini yang menggantikan G2, dipadankan dengan skrin 5.5 inci (14 sentimeter) dengan kualiti skrin empat kali ganda jauh lebih baik berbanding varian standard serta bateri yang tahan lebih lama.

Pelbagai ciri terkini turut ditampilkan untuk mengujakan peminat telefon pintar, termasuk keupayaan kamera yang

KUALA LUMPUR – Google telah mengumumkan penambahbaikan kepada aplikasi perkhidmatan peta dalam talianannya, Google Maps. Antara yang terkini ialah penggunaan imej pemandangan komprehensif sekitar Malaysia melalui ciri popularnya, Google Street View. Pengarah Urusan Google Malaysia, Sajith Sivanandan berkata, sejak mengelilingi Semenanjung Malaysia tahun lepas, pasukan Google Street View telah mengambil 90 peratus imej pemandangan kawasan yang boleh dilawati. “Dengan Google Maps, anda hanya

Cybersecurity researchers have warned that a bug in Apple iOS operating system makes most iPhones and iPads vulnerable to cyberattacks by hackers seeking access to sensitive data and control of their devices.

Cybersecurity firm FireEye Inc published details about the vulnerability on its blog Monday, saying the bug enables hackers to access their devices by persuading users to install malicious applications with tainted text messages, emails and web links.

The malicious application can then be

KUALA LUMPUR: Samsung Galaxy Note4, yang dinanti-nantikan ramai, akan dijual mulai Jumaat ini.

Dalam satu kenyataan di sini , Samsung Malaysia Electronics berkata 100 pelanggan pertama yang membeli Note4 di Samsung Experience Stores dan pengedar sah yang mengambil bahagian, akan menerima secara percuma ‘Gear Circle’, peranti bergaya dan rantai intuitif yang berfungsi sebagai fon telinga.

Gear Circle, merupakan antara pelbagai tawaran yang boleh didapati di pameran bergerak tiga hari

    http://www.youtube.com/watch?v=yH0E5svwZs4

Pada 17 sehingga 19 September ini, Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) bersama kerjasama SKMM dan FINAS akan menganjurkan satu persidangan ICT Antarabangsa yang terbesar di Malaysia yang dinamakan KL Converge!

Seminar selama 3 hari ini yang berkonsepkan kepada M.I.C.E iaitu Meeting, Incentives, Conferences dan Exhibition ini adalah satu konsep 'mix and match' video, muzik, apps dan Internet.

KL Converge! adalah mengenai penggabungan

Lebih banyak artikel..