20
Sel, Mac
702 ARTIKEL BARU

Kecoh baru-baru ini terutamanya di media sosial akibat daripada kenyataan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim yang menyatakan bahawa hukuman patut dikenakan kepada ibu bapa yang merotan anak mereka sehingga menyebabkan kecederaan fizikal dan emosi.

Hampir keseluruhan rakyat Malaysia tidak bersetuju dengan kenyataan ini. Namun begitu, klausa 'sehingga menyebabkan kecederaan fizikal dan emosi' terlepas pandang oleh keseluruhan masyarakat termasuk media arus perdana dan juga media online.

Terdapat juga kejadian di dalam negara kita ini ibu bapa yang merotan anak bukan dengan tujuan untuk mendidik, namun untuk melepaskan geram dan juga amarah sehingga menyebabkan kecederaan fizikal yang memerlukan perhatian doktor.

KLXPress ingin mengambil inisiatif untuk mengambil semula dapatan suara orang ramai tentang perkara ini dengan memasukkan klausa tersebut.

.

.

[poll id="17"]

Keputusan rayuan kepada Kes Liwat II Anwar Ibrahim bakal didengari petang ini. Dengan prosiding yang sedang berlangsung pada hari terakhir ini, tiada siapa dapat menjangkakan apakah keputusan yang bakal diambil oleh lima orang hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai oleh Tun Arifin Zakaria.

Anwar yang diwakili oleh bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Gopal Sri Ram beraksi dengan Tan Sri Shafee Abdullah yang mewakili Ketua Pendakwaraya bagi kes ini.

Apakah yang anda fikirkan keputusannya?

 [poll

images

Penting diambilkira dalam kemelut jawatan Menteri Besar Selangor ketika ini adalah suara rakyat. Pandangan dan suara rakyat Selangor khususnya menepati keperluan sebenar. Mereka yang memilih kerajaan Pakatan Pembangkang di Selangor, tentulah mereka juga berhak menyuara pandangan maupun membuat keputusan terhadap krisis kepimpinan yang berlaku.

Suatu hakikat yang mungkin kita jarang membuat telahan ialah…apakah mereka yang memilih PKR menerajui negeri? Tidak pasti. Cuma yang majoriti rakyat

2014-08-09 21.11.08 Krisis Menteri Besar Selangor telah mencapai satu tahap yang semakin serius. KLXpress dengan ini mengadakan satu survey berkaitan dengan krisis MB Selangor ini dan apakah pendapat umum mengenai krisis ini. [poll id="2"] [poll id="3"] [poll id="4"] [poll id="6"]

Kurang dari tempoh 8 jam, Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Najib Tun Razak akan membentangkan belanjawan negara bagi tahun 2015 di Dewan Rakyat. Belanjawan kali ini yang dilihat sebagai belanjawan yang terakhir bagi RMK-14 akan melihatkan samada kerajaan mampu atau tidak untuk mencapai sasaran seperti yang dinyatakan di dalam RMK-14. Belanjawan kali ini juga dilihat sebagai belanjawan yang terakhir dibentangkan sebelum negara ini melangkah kepada sistem percukaian jualan yang baharu iaitu

facebook_banned Fanpage YB Menteri Komunikasi dan Multimedia, Dato' Sri Shabery Cheek telah meminta pendapat orang ramai tentang kewajaran Facebook dikekalkan aksesnya di Malaysia. Dalam tempoh kurang 24 jam, posting YB Menteri telah mendapat respon yang bercampur-baur daripada rakyat Malaysia. Ramai yang beremosi dan memberi komen yang tidak sepatutnya dan ada juga yang menyokong agar Facebook wajar ditutup aksesnya di Malaysia. KLXpress dengan inisiatif tersendiri mengadakan satu survey ringkas berkenaan