20
Sel, Mac
702 ARTIKEL BARU

SIAPA berani membuat kenyataan terbuka pada zaman Tun Mahathir? Individu yang lantang membuat teguran kepada corak pentadbiran kerajaannya akan berakhir dengan tindakan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA). Boleh dikatakan beribu-ribu orang yang ditahan tanpa perbicaraan di mahkamah.

Demikian juga nasib pemimpin tempatan dan rakyat Sabah ada juga yang punya pengalaman duduk di dalam ISA. Kenyataan ini dikeluarkan sendiri oleh Presiden Parti Bersatu Sabag (PBS) merangkap Hugoun Siou Kadazan Dusun Murut (Ketua masyarakat KDM), Tan Sri Pairin Kitingan  dengan merujuk Timbalan Presiden parti ini, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili yang dikatakan mangsa ISA.

Katanya, Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad tidak jujur dalam membuat kenyataan untuk mengkaji semula Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Ini kerana pada era kepimpinannya sesiapa yang menyentuh isu Perjanjian Malaysia akan dikategorikan sebagai individu anti-Persekutuan.

Pairin berkata demikian semasa menyampaikan ucapan aluan dan dasar sempena  Kongres PBS ke-32 tahun lepas.

Beliau turut menambah, “Pada masa itu tiada tempat dan peluang untuk membincangkan isu berkenaan (MA63) secara terbuka

PERHIMPUNAN Agung UMNO 2017 kali ini perlu mempunyai magik. 

Sekiranya jurucakap negeri masih dengan cara lama, memuji terlampau, cuit mencuit pada personaliti, meluahkan idea yang sudah tidak mengikut arus atau bercakap untuk syok sendiri, ‘mengembang’kan pe­ngerusi perhubungan negeri masing-masing, melambung menteri-menteri dan membodek ahli-ahli Majlis Tertinggi (MT), maka perhimpunan kali ini tidak akan ke mana.

Ahli UMNO sendiri tidak mahu melihat jurucakap yang mahu ‘cari makan’. Mereka

SELEPAS tekanan tidak henti oleh umum selama dua minggu dek kerana dipalit dakwaan DAP anti-Melayu dan rasis ekoran semua calon Melayu kalah bertanding `melepas' untuk menduduki Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) Disember 2012 itu, Tony Pua dan Anthony Loke telah dipanggil oleh Lim Guan Eng.

Mereka didesak segera menyelesaikan isu ketiadaan calon Melayu dalam barisan kepimpinan CEC DAP. Namun dengan keputusan yang ternyata melebihkan calon-calon mereka sendiri, maka tidak banyak yang boleh

1. DAP kononnya berpegang kepada Perlembagaan Malayia padahal dasar-dasar parti cauvinis itu menghina dan berlawanan dengan Perlembagaan. Di antara dasar songsang parti DAP ialah,

a. Penghapusan pembahagian antara "bumiputera" dan "bukan bumiputera" dan perlaksanaan kesaksamaan etnik

b. Penggantian sistem kuota etnik dengan dasar 'merit dan keperluan'

2. Dasar DAP ini menyesatkan dan melanggar Perkara 153 Perlembagaan Malaysia yang jelas menggariskan kedudukan istimewa Bumiputera dan

BUKAN main lagak Pakatan Harapan dianggotai DAP, PKR, PAN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM)  bercakap pasal isu tol.

Kalau ikutkan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memansuhkan tol Batu Tiga sebagai kemenangan kepada rakyat Selangor kerana `sudah bertahun-tahun rakyat Selangor bangkit dan menentang’.

Tapi memang engkau ini `kaki propa’ Azmin. Bukan main kononnya berjanji nak hapuskan tol itu ini, tetapi

SEBELUM kecoh kemelut pemilihan CEC yang tidak telus pada 2012 lagi, DAP realitinya berada dalam tidak keruan.

Ini kerana Dinasti Lim anak beranak terlalu berkuasa dalam DAP.  Sejak 1968 DAP sentiasa berada di bawah kawalan Lim Kit Siang yang memegang jawatan sama ada Setiausaha Agung atau Pengerusi Kebangsaan.

Kit Siang memegang rekod dengan bertanding dan menang dalam setiap pemilihan CEC sejak 1966. Beliau juga telah mengawal sehingga memastikan pemimpin-pemimpin yang beliau anggap sebagai

SEBELUM ini, agen propaganda Pembangkang, MalaysiaKini telah melaporkan kenyataan Gopi Krishnan Gopal, seorang pengendali sebuah gerai makanan di Politeknik Seberang Perai (PSP), Pulau Pinang yang mendakwa dia diminta memeluk Islam jika mahu meneruskan perniagaan.

Bekas jurutera berusia 45 tahun itu mendakwa ketua pentadbiran PSP, yang kini sudah bersuara mengarahkan beliau bersama isterinya, Khor Hong Geik, untuk menerima Islam, lapor MalaysiaKini.

Isu ini menjadi viral dan menimbulkan

Lebih banyak artikel..