19
Jum, Jan
698 ARTIKEL BARU

PERHIMPUNAN Agung UMNO 2017 kali ini perlu mempunyai magik. 

Sekiranya jurucakap negeri masih dengan cara lama, memuji terlampau, cuit mencuit pada personaliti, meluahkan idea yang sudah tidak mengikut arus atau bercakap untuk syok sendiri, ‘mengembang’kan pe­ngerusi perhubungan negeri masing-masing, melambung menteri-menteri dan membodek ahli-ahli Majlis Tertinggi (MT), maka perhimpunan kali ini tidak akan ke mana.

Ahli UMNO sendiri tidak mahu melihat jurucakap yang mahu ‘cari makan’. Mereka mahu melihat dan mendengar idea dan pandangan luar biasa bagi mempersiap-siagakan parti menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Persoalannya, mahu memuaskan hati orang dalam Dewan Merdeka atau rakyat di luar sana. Tempoh empat atau lima bulan mendatang ini suatu tempoh yang singkat menjelang PRU-14.

Rakyat menanti apa tindakan dan janji yang akan UMNO lakukan pada agama Islam, umat Melayu serta bumiputera. Dalam masa yang sama boleh menjamin kebaikan pada semua bangsa dalam negara ini.

Usul ke arah kembali memperkasakan parti menawan hati rakyat. Dan seterusnya memperkukuhkan keyakinan rakyat bahawa parti-parti pembangkang jauh lebih teruk jika diberi peluang untuk memerintah

BUKAN main lagak Pakatan Harapan dianggotai DAP, PKR, PAN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM)  bercakap pasal isu tol.

Kalau ikutkan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memansuhkan tol Batu Tiga sebagai kemenangan kepada rakyat Selangor kerana `sudah bertahun-tahun rakyat Selangor bangkit dan menentang’.

Tapi memang engkau ini `kaki propa’ Azmin. Bukan main kononnya berjanji nak hapuskan tol itu ini, tetapi

SEBELUM kecoh kemelut pemilihan CEC yang tidak telus pada 2012 lagi, DAP realitinya berada dalam tidak keruan.

Ini kerana Dinasti Lim anak beranak terlalu berkuasa dalam DAP.  Sejak 1968 DAP sentiasa berada di bawah kawalan Lim Kit Siang yang memegang jawatan sama ada Setiausaha Agung atau Pengerusi Kebangsaan.

Kit Siang memegang rekod dengan bertanding dan menang dalam setiap pemilihan CEC sejak 1966. Beliau juga telah mengawal sehingga memastikan pemimpin-pemimpin yang beliau anggap sebagai

SEBELUM ini, agen propaganda Pembangkang, MalaysiaKini telah melaporkan kenyataan Gopi Krishnan Gopal, seorang pengendali sebuah gerai makanan di Politeknik Seberang Perai (PSP), Pulau Pinang yang mendakwa dia diminta memeluk Islam jika mahu meneruskan perniagaan.

Bekas jurutera berusia 45 tahun itu mendakwa ketua pentadbiran PSP, yang kini sudah bersuara mengarahkan beliau bersama isterinya, Khor Hong Geik, untuk menerima Islam, lapor MalaysiaKini.

Isu ini menjadi viral dan menimbulkan

SELEPAS tekanan tidak henti oleh umum selama dua minggu dek kerana dipalit dakwaan DAP anti-Melayu dan rasis ekoran semua calon Melayu kalah bertanding `melepas' untuk menduduki Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) Disember 2012 itu, Tony Pua dan Anthony Loke telah dipanggil oleh Lim Guan Eng.

Mereka didesak segera menyelesaikan isu ketiadaan calon Melayu dalam barisan kepimpinan CEC DAP. Namun dengan keputusan yang ternyata melebihkan calon-calon mereka sendiri, maka tidak banyak yang boleh

1. DAP kononnya berpegang kepada Perlembagaan Malayia padahal dasar-dasar parti cauvinis itu menghina dan berlawanan dengan Perlembagaan. Di antara dasar songsang parti DAP ialah,

a. Penghapusan pembahagian antara "bumiputera" dan "bukan bumiputera" dan perlaksanaan kesaksamaan etnik

b. Penggantian sistem kuota etnik dengan dasar 'merit dan keperluan'

2. Dasar DAP ini menyesatkan dan melanggar Perkara 153 Perlembagaan Malaysia yang jelas menggariskan kedudukan istimewa Bumiputera dan

Apa masaalahnya dengan Lim Guan Eng DAP? Beliau seperti berpenyakit dan penyakitnya itu menular dalam kepalanya hinggakan hampir setiap masa berpolitik sempit, memburuk-burukkan dan menghasut.

Kita sedia maklum bahawa Hari Raya Aidilfitri adalah hari kemerdekaan umat Islam kerana 1 Syawal merupakan hari pertama selepas bulan Ramadan di mana umat Islam kembali menikmati limpahan rezeki Ilahi  seperti makan dan minum tanpa batasan waktu serta larangan khusus yang lain pada bulan Ramadan.

Hari

Lebih banyak artikel..