23
Sab, Sep
704 ARTIKEL BARU

SELEPAS tekanan tidak henti oleh umum selama dua minggu dek kerana dipalit dakwaan DAP anti-Melayu dan rasis ekoran semua calon Melayu kalah bertanding `melepas' untuk menduduki Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) Disember 2012 itu, Tony Pua dan Anthony Loke telah dipanggil oleh Lim Guan Eng.

Mereka didesak segera menyelesaikan isu ketiadaan calon Melayu dalam barisan kepimpinan CEC DAP. Namun dengan keputusan yang ternyata melebihkan calon-calon mereka sendiri, maka tidak banyak yang boleh dilakukan oleh Anthony dan Tony dalam cuba menyelitkan mana-mana calon Melayu ke dalam senarai tersebut.

Bagaimanapun, dunia politik dikejutkan dengan berita pada 4 Januari 2013 apabila Tony tampil membuat pengumuman bahawa terdapat kesilapan kiraan undi pada keputusan pemilihan CEC yang lepas.

Puncanya kerana `masalah' komputer, Microsoft Excel telah membuat kesilapan undi itu. Oleh itu Vincent Wu dipercayai hanya menerima 669 undian dan bukannya 1,202. Zairil Khir Johari pula kononnya menerima 803 undian dan bukan 305 undi. Oleh yang demikian, Zairil ketika ini berada di kedudukan ke-20 dalam pemilihan CEC.

Zairil kini di tangga ke-20 manakala Vincent Wu pada kedudukan ke-26. Tony pula

SEBELUM kecoh kemelut pemilihan CEC yang tidak telus pada 2012 lagi, DAP realitinya berada dalam tidak keruan.

Ini kerana Dinasti Lim anak beranak terlalu berkuasa dalam DAP.  Sejak 1968 DAP sentiasa berada di bawah kawalan Lim Kit Siang yang memegang jawatan sama ada Setiausaha Agung atau Pengerusi Kebangsaan.

Kit Siang memegang rekod dengan bertanding dan menang dalam setiap pemilihan CEC sejak 1966. Beliau juga telah mengawal sehingga memastikan pemimpin-pemimpin yang beliau anggap sebagai

SEBELUM ini, agen propaganda Pembangkang, MalaysiaKini telah melaporkan kenyataan Gopi Krishnan Gopal, seorang pengendali sebuah gerai makanan di Politeknik Seberang Perai (PSP), Pulau Pinang yang mendakwa dia diminta memeluk Islam jika mahu meneruskan perniagaan.

Bekas jurutera berusia 45 tahun itu mendakwa ketua pentadbiran PSP, yang kini sudah bersuara mengarahkan beliau bersama isterinya, Khor Hong Geik, untuk menerima Islam, lapor MalaysiaKini.

Isu ini menjadi viral dan menimbulkan

Sempena Hari Raya Aidil Fitri ini, PM Datuk Seri Najib Razak akan mengadakan Majlis Rumah Terbuka pada 1 Syawal Hari Raya Aidil Fitri yang pertama.

Ianya akan diadakan di kediaman rasmi Perdana Menteri, Kompleks Seri Perdana, Putrajaya. Anggota jemaah Menteri juga akan berada di rumah terbuka itu.

Yang menjadi perbualan panas pihak netizen ialah tatkala pemimpin-pemimpin politik berada di dalam negara untuk bersama-sama rakyat menyambut Hari Raya Aidil Fitri yang disambut setahun sekali

1. DAP kononnya berpegang kepada Perlembagaan Malayia padahal dasar-dasar parti cauvinis itu menghina dan berlawanan dengan Perlembagaan. Di antara dasar songsang parti DAP ialah,

a. Penghapusan pembahagian antara "bumiputera" dan "bukan bumiputera" dan perlaksanaan kesaksamaan etnik

b. Penggantian sistem kuota etnik dengan dasar 'merit dan keperluan'

2. Dasar DAP ini menyesatkan dan melanggar Perkara 153 Perlembagaan Malaysia yang jelas menggariskan kedudukan istimewa Bumiputera dan

Apa masaalahnya dengan Lim Guan Eng DAP? Beliau seperti berpenyakit dan penyakitnya itu menular dalam kepalanya hinggakan hampir setiap masa berpolitik sempit, memburuk-burukkan dan menghasut.

Kita sedia maklum bahawa Hari Raya Aidilfitri adalah hari kemerdekaan umat Islam kerana 1 Syawal merupakan hari pertama selepas bulan Ramadan di mana umat Islam kembali menikmati limpahan rezeki Ilahi  seperti makan dan minum tanpa batasan waktu serta larangan khusus yang lain pada bulan Ramadan.

Hari

Dalam kepanasan isu yang menyelubungi puak pembangkang, kita dihidangkan dengan isu GST. Ianya berdasarkan kepada laporan akhbar The STAR yang mendakwa lebih daripada 60 jenis makanan bakal dikenakan GST bermula 1 Julai 2017 ini.

Ketua Pengarah Jabatan Kastam Datuk Subromaniam Tholasy yang dipetik oleh akhbar The Star sebagai berkata, kenyataan penuh akan dikeluarkan hari ini.

"Ia hanya beberapa barangan yang jarang digunakan oleh orang ramai," katanya.

Dan seperti dijangka, berita

Lebih banyak artikel..