23
Sel, Mei
720 ARTIKEL BARU

SEBELUM ini, KLXpress telah melaporkan kegagalan puak pembangkang untuk melemahkan dan menjatuhkan ekonomi negara ini.

 

Pembangkang juga sengaja memberi gambaran salah terhadap keadaan sebenar prestasi negara seperti di bawah :

 

1. Dalam masa 7 bulan sejak November 2016, pelaburan masuk ke Malaysia bernilai RM366 billion.

 

a. RM175 adalah pelaburan dari China, hasil dua lawatan Datuk Seri Najib Razak ke negara berkenaan pada November tahun lalu dan beberapa hari lepas.
b. RM31 bilion adalah pelaburan dari Arab Saudi selepas kunjungan rasmi Raja Salman Abdulaziz Al-Saud pada Februari lepas.
c. RM160 bilion dicapai hasil lawatan rasmi Najib Razak ke India pada bulan April lalu.
 

2. Malaysia menambah 221,000 pekerjaan baru sejak Mac tahun lepas. Gaji mereka yang bekerja di sektor swasta naik 46.4% berbanding tahun 2010.

 

3. Mata wang Ringgit muncul TERBAIK pada suku kedua tahun ini selepas mengukuh 2.5 peratus berbanding Dolar Amerika Syarikat (AS).

 

4. Mata wang tempatan akan terus mencerminkan pertumbuhan ekonomi Malaysia. Langkah yang dilaksanakan Bank Negara Malaysia juga secara tidak langsung dapat mengurangkan ketidaktentuan dalam ringgit dan juga pasaran

KERAJAAN DAP Pulau Pinang dikritik hebat apabila timbul persoalan tentang tanah milik rakyat yang terlepas ke tangan pemaju tanpa tender terbuka.

 

Sebelum ini, Lim Guan Eng DAP kerap mendabik dada yang kerajaannya mengamal tender terbuka dan sering menghentam kerajaan BN kerana tidak mengamalkan konsep tersebut. Ironinya, selepas dikritik hebat dan status tanah itu panas tersebar di dalam media, barulah Guan Eng DAP dan pemaju tanah tersebut memberi kenyataan.

 

Isunya ialah tentang tanah

HARI ini (16 Mei 2017), speaker Dewan Undangan Negeri Sarawak, Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar, dilaporkan telah menghantar notis kekosongan kerusi DUN Pujut kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

 

Keputusan itu dibuat berdasarkan Artikel 21 (5) Perlembagaan Negeri Sarawak, akibat pemecatan wakil rakyat DAP, Dr Ting Tiong Choon, pada 12 Mei 2017 apabila 70 ahli dewan DUN Sarawak mengundi usul menyokong pemecatan tersebut berbanding 10 undi daripada ahli-ahli pembangkang.

 

Media

NAMPAKNYA, pakatan pembangkang cuba bermain 'tarik tali' apabila Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh mengumumkan bahawa majlis itu menerima usul dibawa dalam muktamar parti itu untuk membatalkan hubungan tahaluf siyasi dengan PKR.

Media melaporkan bahawa keputusan Majlis Syura Ulama PAS membatalkan hubungan politik dengan PKR tidak sama sekali menjejaskan kerajaan negeri Selangor, dakwa Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail.

"Perkembangan terbaru ini tidak sama

Kerajaan DAP Pulau Pinang bergolak lagi. Kali ini ianya melibatkan ADUN PKR Penanti, Dr Norlela Ariffin yang kecewa selepas peruntukan untuk beliau disekat oleh Kerajaan DAP P. Pinang.

 

Pembekuan peruntukan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang selepas beliau tidak hadir istiadat mengangkat sumpah pelantikan Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas pada 29 April lalu.

 

Jawapan beliau ialah SUK negeri tidak menghantar surat jemputan kepada beliau. Apabila tidak mendapat surat

RUPA-rupanya, temu bual Wan Azizah bersama Al Jazeera telah menjadi polemik baru yang menunjukkan betapa rapuhnya kerjasama di antara parti-parti dalam Pakatan Harapan. Ketua Pembangkang itu dilaporkan tidak menolak kemungkinan undang-undang hudud dilaksanakan di Malaysia.

Kenyataan Wan Azizah itu bagaimana pun telah dikritik oleh ahli politik DAP, Zaid Ibrahim yang mengatakan bahawa Wan Azizah tidak berani menjawab soalan berhubung hudud.

"Pemimpin Islam dalam Pakatan (kecuali Mahathir

SEBELUM ini, beberapa pemimpin pembangkang telah memburuk-burukkan negara di luar negara. Tindakan mereka itu tidak bertanggungjawab dan dianggap mensabotaj ekonomi negara.

Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (Mapan), Universiti Utara Malaysia pernah mendedahkan bahawa beliau mempunyai transkripsi lengkap ke atas rakaman dialog tertutup LGE DAP di negara Singapura.

"Beliau bersungguh-sungguh mempertikaikan keupayaan pemimpin kerajaan Malaysia menguruskan ekonomi serta memuji melangit

Lebih banyak artikel..