17
Kha, Jan
0 ARTIKEL BARU

Memualkan ! Bila Perutusan Hari Raya Dipolitikkan !

Editorial
Typography

Apa masaalahnya dengan Lim Guan Eng DAP? Beliau seperti berpenyakit dan penyakitnya itu menular dalam kepalanya hinggakan hampir setiap masa berpolitik sempit, memburuk-burukkan dan menghasut.

Kita sedia maklum bahawa Hari Raya Aidilfitri adalah hari kemerdekaan umat Islam kerana 1 Syawal merupakan hari pertama selepas bulan Ramadan di mana umat Islam kembali menikmati limpahan rezeki Ilahi  seperti makan dan minum tanpa batasan waktu serta larangan khusus yang lain pada bulan Ramadan.

Hari raya Aidilfitri adalah satu ganjaran kemenangan daripada Allah SWT kepada hambaNya. Ia adalah hari kegembiraan kerana dapat menempuh ujian tahunan yang Allah s.w.t sediakan bagi menguji siapakah yang terbaik dalam melaksanakan ibadah kepadaNya. Aidilfitri juga merupakan hari kemenangan secara spritual atau rohani.

Hari Raya Aidil Fitri adalah hadiah daripada Allah SWT kepada hambaNya selepas sebulan umat Islam menyerahkan jiwa raga kepadaNya.

Malangnya, adalah amat memalukan apabila Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP yang juga seorang Ketua Menteri bagi semua kaum dan agama di Pulau Pinang telah GAGAL untuk memahami makna kebesaran Hari Raya Aidil Fitri!

Bagi Guan Eng DAP, 'hadiah Hari Raya Aidilfitri yang paling baik dan paling bermakna bagi semua rakyat Malaysia adalah dengan menghapuskan Cukai GST'!

Perkara ini yang dinyatakan di dalam perutusan Hari Raya Aidil Fitri beliau dan disiarkan di dalam blog beliau. Adalah amat memualkan apabila Guan Eng masih mahu menghasut benci-membenci sempena Hari Raya yang mulia ini. Malah, perutusan beliau itu juga lebih kepada angkat bakul sendiri dan kitar semula untuk menegak benang yang basah kononnya beliau mampu mentadbir negeri dengan baik dan transperen.

Guan Eng DAP juga mendakwa,

Jika dahulu, sambutan Hari Raya disambut dengan meriah di mana orang ramai akan berpusu-pusu pulang ke kampung halaman seminggu lebih awal, namun kini budaya itu tidak mampu dipraktiskan lagi.

Jika dahulu, berpusu-pusu pulang seminggu lebih awal? Entah dari mana kroni tegar Kit Siang DAP ini mendapat andaian sedemikian rupa atau kelentong beliau sahaja?

Di perutusan itu juga, Guan Eng kitar semula 'kejayaan pemerintahan kerajaan DAP yang sentiasa mencatatkan lebihan belanjawan berbanding dengan kerajaan BN Negeri terdahulu.

Realitinya, Ketua Audit Negara 2015 melaporkan bahawa prestasi pencapaian perbelanjaan projek-projek di bawah rancangan pembangunan kerajaan DAP negeri bagi tahun 2011 hingga 2015 yang dibiayai oleh Kerajaan DAP negeri adalah kurang memuaskan.

Ianya kerana hanya sejumlah RM951.51 juta atau 55.4% dibelanjakan daripada peruntukan sejumlah RM1.72 bilion.

Kerajaan DAP juga telah membohongi rakyat Pulau Pinang apabila mengingkari janji Manifesto Pilihanraya.

Mei 2013 - Pilihanraya Umum ke-13 dan janji Manifesto Pakatan Harapan untuk turunkan caj air.

November 2013 - Kerajaan DAP naikkan surcaj air sebanyak 100% bagi penggunaan domestik bagi setiap 1,000 liter air untuk penggunaan melebihi 35,000 liter sebulan.
April 2015 - Kerajaan DAP naikkan kadar tarif air (16.7%)

Guan Eng DAP juga gagal berterus terang kepada rakyat tentang hutang negeri yang berkurangan sebanyak 90% kepada RM65 juta. Pengurangan hutang itu tidak ada kena mengena dengan 'kecekapan kerajaan DAP' seperti yang didakwa.

1. Pengurangan hutang 90% itu adalah disebabkan oleh Penstrukturan semula Perkhidmatan Air Negara yang melibatkan pemindah milikan aset air Kerajaan Pulau Pinang yang bernilai RM655.2 juta kepada Pengurusan Aset Air Berhad (PAAD).
2. Penstrukturan Semula Industri Air ini adalah satu inisiatif daripada pihak Kerajaan BN Persekutuan dan inisiatif ini telah dimulakan pada tahun 2005 iaitu apabila Pulau Pinang masih ditadbir oleh BN.

Malah, pertumbuhan ekonomi negeri Pulau Pinang telah jatuh tergolek daripada tangga ke-2 (8% 2014) ke tangga ke-7 (5.5% 2015) di bawah kerajaan DAP.

sumber : Jabatan Perangkaan Malaysia

Guan Eng DAP juga mendabik dada mengatakan bahawa Pulau Pinang merupakan destinasi pilihan pelabur asing. Beliau berkata, Pulau Pinang berada di tempat teratas bagi pelaburan langsung asing (FDI) di Malaysia pada tahun 2010, mengulanginya lagi pada tahun 2011.

Tetapi pada tahun 2012, FDI negeri Pulau Pinang di bawah Guan Eng dan kerajaan DAP negeri telah jatuh mendadak dan amat memalukan. FDI Pulau Pinang merudum jatuh ke tempat 6. Guan Eng dan kerajaan DAP negeri gagal dan tidak mampu lagi untuk menempatkan FDI negeri Pulau Pinang di paling atas. Malah FDI ke Pulau Pinang merosot teruk dari 2010 hingga 2013 apabila ia berkurangan daripada RM10.4 bilion kepada RM1.7 bilion, jatuh sebanyak RM8.7 bilion!

Begitulah perangai Guan Eng DAP yang menutup segala kegagalan ini, hanya yang baik-baik sahaja untuk mengaburi mata rakyat.

Maka tidak mengejutkan apabila Tunku Aziz membongkar perangai sebenar Lim Guan Eng DAP. Bagi beliau, Guan Eng adalah seorang manusia yang bukan sahaja bongkak dan sombong malah merupakan seorang yang suka mengambil pujian atas hasil usaha orang lain tanpa sedikit pun perasaan bersalah.

Kita minta Guan Eng DAP supaya tidak lagi mengambil kesempatan sempena Hari Kebesaran umat Islam dan agama-agama yang lain. Dan jangan ingat duduk bersila sambil menjamah makanan semasa iftar akan menyebabkan orang Islam dan rakyat akan 'kagum' dan kembali percaya.

Be a gentleman (jika ada) dan jawab sendiri segala kemusykilan tentang isu bayaran perundingan oleh Kerajaan DAP yang 400% lebih tinggi dari standard yang dibenarkan.

Bagaimana boleh pembayaran RM209 juta untuk kajian DEIA sudah dibuat sepenuhnya secara berperingkat dengan transaksi terakhir direkodkan adalah 22 Mac lalu sedangkan kajian tersebut belum selesai sepenuhnya?

Jangan sembunyi diri di belakang orang lain. Face it yourself.