22
Kha, Feb
721 ARTIKEL BARU

KUCHING - Barisan Nasional (BN) Sarawak perlu menunjukkan rekod yang cemerlang pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14 nanti bagi memastikan Sarawak terus maju dalam Malaysia menjelang 2030.

Menurut Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Haji Openg, dengan rekod yang cemerlang pada PRU Ke 14 kelak memudahkan Sarawak bekerjasama dengan Persekutuan bagi berunding mendapatkan peruntukkan untuk agenda pembangunan negeri. 

"Sarawak sentiasa memberi sokongan yang padu kepada kepimpinan Datuk Patinggi Mohd Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia yang mempunyai amanah dan tanggungjawab terhadap pembangunan negara keseluruhannya manakala di peringkat negeri saya bertekad menggalas tanggungjawab bagi melonjak Sarawak ke arah ekonomi digital dan menjadi sebuah negeri yang maju menjelang 2030.

"Dengan adanya sokongan daripada Kerajaan Persekutuan negeri kita akan terus maju bersama-sama negeri lain di dalam Malaysia," katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Perhimpunan Agung Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak ke -14 di sini hari ini.

Abang Zohari yang juga Presiden Parti PBB menegaskan bahawa kesemua ahli parti PBB perlu

KUCHING  - Ketua Menteri, Datuk Patinggi (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg menerima kunjungan perpisahan daripada Konsulat Jeneral Republik Rakyat China di Kuching, Fu Jijun di pejabat beliau, Wisma Bapa Malaysia, di sini pada Selasa.

Fu Jijun telah berkhidmat sebagai Konsulat Jeneral Republik Rakyat China di Kuching selama dua tahun semenjak awal 2016.

Pada pertemuan singkat itu, Fu Jijun yang diiringi isteri, Liu Sha telah bertukar pandangan dan berkongsi pengalaman

KUALA LUMPUR : Pergerakan Puteri UMNO Malaysia hari ini memberi cadangan agar pihak Perbadanan Tabung Pendidikan Tertinggi Nasional (PTPTN) mempertimbangkan pemberian khidmat dan servis pinjaman pendidikan kepada pelajar di luar negara.

Menurut Ketuanya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin, kebanyakan pelajar luar negara tidak mendapat pembiayaan dari sebarang pihak, walaupun ada segelintir daripadanya mendapat pembiayaan daripada pihak swasta dan juga agensi kerajaan.

“Saya ingin mencadangkan

KUCHING - Pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan pada April 2015 telah membantu menyelamatkan ekonomi negara pada hari ini.

Biarpun pengenalan GST ini tidak popular dan mengundang pelbagai tuduhan dan dakwaan yang tidak berasas, ia sedikit pun tidak menjejaskan usaha kerajaan untuk melaksanakannya dan hari ini ia terbukti telah membantu menyelamatkan ekonomi negara.

Menurut Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, kejatuhan harga minyak dunia telah

KUALA LUMPUR – Rata – rata perwakilan dari seluruh UMNO bahagian sebulat suara menyatakan sokongan mereka terhadap pendirian Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengutuk dan menolak sekeras – kerasnya cadangan Amerika Syarikat menjadikan Baitul Maqdis sebagai ibu negara Israel sampai bila-bila.

Berdasarkan tinjauan yang dibuat oleh pihak KLXpress, kebanyakan para perwakilan meluahkan rasa tidak berpuas hari mereka terhadap perkara tersebut sekaligus menyatakan penghargaan mereka

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memberi penghormatan kepada wanita-wanita Malaysia atas sumbangan mereka kepada usaha mendorong pembangunan negara, dengan menyatakan bahawa pelbagai langkah disusun untuk memperkasakan mereka.

Beliau menekankan bahawa tiada siapa yang perlu ketinggalan, terutamanya wanita, dalam usaha memajukan Malaysia dengan lebih bermakna.

"Kita sememangnya mahu Malaysia maju sehingga mencipta kegemilangan dan kita berasa bersyukur dengan

KUCHING – Kerajaan Negeri Sarawak bakal membangunkan Samalaju sebagai pusat industri maju yang merupakan salah satu daripada komponen terpenting dalam Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE).

Justeru itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Samalaju Majang Renggi berharap agar diwujudkan daerah baharu Samalaju bagi memastikan sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan.

“Dengan adanya daerah baharu itu nanti ianya juga dilihat dapat memudahkan proses

Lebih banyak artikel..