22
Kha, Mac

KUCHING - Pejabat Ketua Menteri Sarawak (OCMS) menafikan satu artikel yang dikeluarkan media tempatan bertajuk “Sarawak to Amend State Shariah Laws on Apostasy”.

Dalam kenyataan malam tadi OCMS menegaskan artikel Malay Mail Online semalam yang menyebut bahawa cadangan pindaan kepada Ordinan Mahkamah Syariah 2001 bagi memudahkan mualaf untuk keluar dari Islam seperti yang dilaporkan adalah amat tidak tepat.

“Laporan itu tidak menggambarkan apa yang dinyatakan ketua menteri. Ketua menteri

Baca Selanjutnya...

KUCHING - Barisan Nasional (BN) Sarawak perlu menunjukkan rekod yang cemerlang pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14 nanti bagi memastikan Sarawak terus maju dalam Malaysia menjelang 2030.

Menurut Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Haji Openg, dengan rekod yang cemerlang pada PRU Ke 14 kelak memudahkan Sarawak bekerjasama dengan Persekutuan bagi berunding mendapatkan peruntukkan untuk agenda pembangunan negeri. 

"Sarawak sentiasa memberi

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR – Rata – rata perwakilan dari seluruh UMNO bahagian sebulat suara menyatakan sokongan mereka terhadap pendirian Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengutuk dan menolak sekeras – kerasnya cadangan Amerika Syarikat menjadikan Baitul Maqdis sebagai ibu negara Israel sampai bila-bila.

Berdasarkan tinjauan yang dibuat oleh pihak KLXpress, kebanyakan para perwakilan meluahkan rasa tidak berpuas hari mereka terhadap perkara tersebut sekaligus menyatakan penghargaan mereka

Baca Selanjutnya...

TAIPING - Ceramah Jelajah Pakatan Harapan yang diadakan di jalan utama ke Kampung Bukit Jana, Kamunting di sini pada malam tadi disahkan tidak mempunyai permit polis.

Ketua Polis Daerah Taiping ACP Mohd Taib Ahmad berkata pihaknya juga telah menerima laporan polis daripada penduduk setempat yang mendakwa ceramah tersebut menghalang lalu lintas.

Sebelum itu pasukan anggota keselamatan telah meminta pihak penganjur untuk mengubah sebuah treler milik Pakatan Harapan yang boleh diubah menjadi

Baca Selanjutnya...

KUCHING  - Ketua Menteri, Datuk Patinggi (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg menerima kunjungan perpisahan daripada Konsulat Jeneral Republik Rakyat China di Kuching, Fu Jijun di pejabat beliau, Wisma Bapa Malaysia, di sini pada Selasa.

Fu Jijun telah berkhidmat sebagai Konsulat Jeneral Republik Rakyat China di Kuching selama dua tahun semenjak awal 2016.

Pada pertemuan singkat itu, Fu Jijun yang diiringi isteri, Liu Sha telah bertukar pandangan dan berkongsi pengalaman

Baca Selanjutnya...

KUALA LUMPUR : Pergerakan Puteri UMNO Malaysia hari ini memberi cadangan agar pihak Perbadanan Tabung Pendidikan Tertinggi Nasional (PTPTN) mempertimbangkan pemberian khidmat dan servis pinjaman pendidikan kepada pelajar di luar negara.

Menurut Ketuanya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin, kebanyakan pelajar luar negara tidak mendapat pembiayaan dari sebarang pihak, walaupun ada segelintir daripadanya mendapat pembiayaan daripada pihak swasta dan juga agensi kerajaan.

“Saya ingin mencadangkan

Baca Selanjutnya...

Lebih banyak artikel..