18
Ahd, Nov

Ekonomi Digital Pemangkin Kepada Pertumbuhan Ekonomi Negeri Sarawak

Sarawak
Typography

KUCHING - Ekonomi digital akan menjadi platform yang kuat dan pemangkin bagi Sarawak untuk menjangkau komuniti perniagaan global serta menjalin kerjasama antarabangsa.

Menurut Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Openg, sebagai Ketua Menteri Sarawak, saya percaya ekonomi digital akan menjana peluang pekerjaan dan peluang baru untuk usahawan kami supaya lebih cekap dan efisien dalam menjalankan perniagaan. 

"Dengan meningkatnya ekonomi kita maka ianya juga akan mempercepatkan pertumbuhan serta meningkatkan kekayaan negeri dan menjadikan Sarawak negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2030," katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Forum Ekonomi Islam Dunia Ke-13 (WIEF-13) di Pusat Konvensyen Borneo Kuching, di sini, pagi ini.

Abang Zohari turut menyatakan Kerajaan Negeri Sarawak akan melakukan segala yang mungkin untuk mengubah Sarawak menjadi kuasa ekonomi digital.

"Saya amat berbesar hati bahawa Sarawak telah dipilih menjadi tuan rumah edisi ke 13 Forum Ekonomi Islam Dunia di sini. 

"Saya ingin merakamkan penghargaan Datuk Patinggi Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia yang juga Penaung Yayasan WIEF serta Tun Musa Hitam, Pengerusi WIEF Yayasan, kerana kepercayaan mereka kepada Kerajaan Negeri Sarawak untuk menjadi tuan rumah forum kali ini.

"Tema WIEF "Perubahan Gangguan: Kesan dan Cabaran", dan untuk forum tahun ini di Sarawak amat bertepatan sekali sejajar dengan aspirasi kami membawa Sarawak ke arah ekonomi digital," ujarnya lagi.

Beliau turut menyatakan Sarawak tidak terkecuali daripada perubahan ini dan mesti melengkapkan diri dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk menghadapi kesan dan cabaran yang timbul akibat perubahan globalisasi.

Kata Abang Zohari lagi, dengan perubahan yang positif serta peluang yang wujud ia mampu menyediakan ruang bagi produk baru untuk berjaya.

"Saya percaya melalui forum ini, kita dapat membincangkan cara, mengenal pasti peluang dan penyelesaian serta menjalin kerjasama yang bermanfaat untuk semua orang.

"Dengan sokongan dan kerjasama Kerajaan Negeri dan Persekutuan, sektor korporat domestik dan antarabangsa, Sarawak bukan sahaja dapat merealisasikan potensi pembangunan sepenuhnya tetapi juga dapat memainkan peranan penting sebagai hub utama bagi kerjasama serantau dan integrasi ekonomi di rantau ini. 

"Untuk mempercepat pertumbuhan ekonomi di Sarawak, kita telah menubuhkan Bank Pembangunan Sarawak (DBOS), syarikat petroleum sendiri yang dinamakan Petroleum Sarawak (PETROS) dan membentuk Lembaga Multimedia Sarawak (SMA)," jelasnya lagi.

Beliau turut memberitahu Sarawak merupakan negeri yang selamat, bersih dan menyenangkan serta standard kehidupan telah bertambah baik sejak dua dekad yang lalu, 

"Dengan semua kemudahan dan kemudahan moden, pelawat dari luar negara akan merasa senang untuk bergabung dengan masyarakat setempat dan menyesuaikan diri dengan budaya di sini," ujarnya.

Abang Zohari turut berkata, Malaysia amnya serta Sarawak dapat mengekalkan keamanan dan keharmonian dan kestabilan ini telah menjadi kami membangun dalam Malaysia bertahun-tahun lamanya.