23
Sab, Feb

UNIMAS Hammer Juarai Pertandingan Piala Tenpin Boling Antara Agensi Pelita

Sarawak
Typography

KUCHING - Pasukan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) Hammer muncul juara dan memenangi Pertandingan Piala Tenpin Boling Antara-Agensi Pelita buat kali pertama yang dianjurkan Pihak Berkuasa Tanah dan Pembangunan Lembaga (LCDA) melalui Kelab LAKSAMANA yang diadakan di sini, Sabtu lepas.

Sebanyak 66 pasukan yang terdiri daripada 42 pasukan lelaki dan 24 pasukan wanita yang terdiri daripada pelbagai Jabatan dan Agensi Negeri bersaing berebut kejuaraan pertama Tenpin Piala PELITA dan hadiah wang tunai dengan nilai keseluruhan sebanyak RM6,200.

Menurut penganjur, pertandingan ini dianjurkan untuk memupuk semangat toleransi di kalangan pekerja sambil mengamalkan gaya hidup sihat melalui aktiviti sukan dan untuk menyediakan peluang interaksi dan bersosial dengan jabatan dan agensi kerajaan serta swasta yang dijemput dan media.

"Persaingan ini mendapat sambutan menggembirakan daripada pemain boling dari sekitar Kuching dan Samarahan. 

"Antara agensi yang bertanding adalah dari Pejabat Ketua Menteri, Jabatan Imigresen Malaysia Sarawak, Perbadanan Perhutanan Sarawak, Perpustakaan Negeri Sarawak, Lembaga Lada Malaysia, Jabatan Tanah dan Ukur, Lembaga Sungai Sarawak, PDRM, BOMBA, FELCRA, DBKU, SEDC, LHDN, JKR Jabatan Pendaftaran Negara, Majlis Islam Sarawak, Jabatan Agama Islam Sarawak, Persatuan Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pelajaran, Tabung Baitulmal Sarawak, Tenpin Paralimpik Sarawak, UNIMAS, UiTM dan sektor swasta yang dijemput adalah Bank Rakyat, Bank Islam dan Cahaya Mata Sarawak.

"Ia juga merupakan cara untuk meningkatkan kecergasan mental dengan cara yang seimbang dari moral, rohani, mental dan emosi," katanya.

Pertandingan ini telah diadakan selama dua hari bermula Jumaat dan berakhir Sabtu dengan penyampaian hadiah disampaikan oleh Pengurus Besar Lembaga Pembangunan dan Lindungan Tanah Datu Sajeli Kipli.

Turut hadir ialah Saiful Bahari Amra Ramly, Pengurus Kanan Jabatan Hal Ehwal Korporat juga sebagai Pengerusi Jawatankuasa Penganjur. 

Sementara itu, pasukan Frenz Landas telah dinobatkan sebagai pemenang bagi kategori terbuka dengan 2,251 jatuhan pin secara keseluruhannya.

Dalam pada itu, pasukan Cahaya Mata Sarawak dan UNIMAS Hammer berjaya mengungguli bagi kategori berpasukan terbaik.

Cahaya Mata Sarawak mencatat 2,202 jatuhan pin sementara UNIMAS Hammer mencatat 1,902 pin.

Turut diadakan kategori pemain individu lelaki dan wanita terbaik yang menyaksikan peserta dari Cahya Mata Sarawak Pandetar Zin berjaya mencatat jatuhan pin tertinggi dengan 591 manakala Dayang Salina dari Jabatan Imigresen mencatat 539 jatuhan pin. 

 

Menurut penganjur, pertandingan ini akan diadakan setiap tahun, dan berharap lebih banyak jabatan dan agensi kerajaan mahupun swasta akan terlibat dalam pertandingan ini pada tahun depan.