03
Rab, Jun
0 ARTIKEL BARU

Apa Itu Tahun Lompat

Bahasa Melayu
Typography

Tahun Lompat bermakna ada satu hari telah dimasukkan, atau diinterklasi, pada akhir bulan Februari.

Kenapa Kalendar memerlukan Tahun Lompat? Tahun Lompat diperlukan sejajar dengan revolusi bumi mengelilingi matahari. 

Ekuinoks musim bunga adalah masa apabila matahari berada tepat di atas khatulistiwa Bumi, bergerak dari selatan ke hemisfera utara. Masa min antara dua ekuinoks musim bunga berturut-turut dipanggil tropika tahun yang juga dikenali sebagai solar tahun dan kira-kira 365.2422 hari yang panjang. 

Menggunakan kalendar dengan 365 hari setiap tahun akan mengakibatkan kerugian sebanyak 0,2422 hari, atau hampir enam jam setahun. Selepas 100 tahun, kalendar ini akan menjadi lebih daripada 24 hari lebih awal daripada musim (tahun tropika), yang tidak wajar atau tepat. Ia adalah wajar untuk menyelaraskan kalendar dengan musim dan untuk membuat apa-apa perbezaan yang ketara yang mungkin. 

Dengan menambah kira-kira tahun lompat setiap empat tahun, perbezaan antara kalendar dan musim-musim boleh dikurangkan dengan ketara, dan kalendar akan menyelaraskan dengan musim yang lebih tepat. 

(Istilah "hari" digunakan untuk bermaksud "hari matahari"-yang masa yang sama antara kedua-dua transit matahari seluruh meridian pemerhati.) 

Menurut kriteria di atas, ini bermakna bahawa tahun 1800, 1900, 2100, 2200, 2300 dan 2500 TIDAK melompat tahun, manakala tahun 2000 dan 2400 adalah tahun lompat.

Ia adalah menarik untuk ambil perhatian bahawa 2000 adalah agak istimewa kerana ia adalah contoh pertama apabila kriteria ketiga telah digunakan di kebanyakan tempat di dunia. 

Dalam kalendar Julian diperkenalkan oleh Julius Caesar di 46 SM dan corak selepas Roman kalendar hanya ada satu peraturan: mana-mana tahun dibahagikan dengan empat akan menjadi tahun lompat.

Kalendar ini telah digunakan sebelum kalendar Gregorian yang telah diterima pakai.