06
Kha, Mei
0 ARTIKEL BARU

KUALA LUMPUR, 23 Mac -- Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan yang memasuki hari keenam hari ini, orang ramai bukan sahaja perlu mematuhi nasihat untuk 'duduk di rumah'  tetapi juga aspek jarakan sosial terutamanya ketika berada di tempat terbuka seperti pasar awam dan pasar raya bagi mengekang wabak COVID-19.

Berbaki lapan hari lagi tempoh kuarantin yang ditetapkan, rakyat Malaysia perlu lebih serius mendisiplinkan diri serta mematuhi setiap arahan agar membantu kerajaan menghentikan atau memutuskan sama sekali rantaian jangkitan COVID-19 daripada berpanjangan.

Meskipun Polis Diraja Malaysia (PDRM) mendapati kadar pematuhan terhadap Perintah Kawalan Pergerakan itu adalah 90 peratus namun baki 10 peratus itu tidak boleh dipandang ringan kerana ia melibatkan jumlah yang besar jika diambil kira 31 juta penduduk di negara ini.

Justeru itu pelbagai usaha telah diambil termasuk menempatkan seramai 7,500 anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di seluruh negara setiap hari mulai semalam bagi membantu PDRM memantau orang ramai agar mengehadkan pergerakan masing-masing.

Selain itu juga, keadaan trafik dijangka terus terkawal terutamanya di bandar-bandar utama di seluruh negara

Baca Selanjutnya: Hari keenam: Tingkat disiplin diri, patuhi jarak sosial

Pimpinan Jemaah Dakwah dan Tabligh Malaysia mendakwa jumlah kehadiran himpunan tabligh di Masjid Seri Petaling awal bulan ini, hanyalah sekitar 12,500 orang bukan 16,000.

Ahli Mesyuarat Markaz Dakwah dan Tabligh Malaysia, Abdullah Cheong berkata, jumlah tersebut berdasarkan data rasmi Syukbah Pendataan yang sudah dibuat pertubuhan itu.

"11,000 antara mereka adalah penduduk tempatan dan setakat 19 Mac, laporan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) menunjukkan bahawa 10,500 antara mereka telah pun

Baca Selanjutnya: Pimpinan Tabligh dakwa 12,500 jemaah hadir ijtima, bukan 16k

Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd merekodkan pertumbuhan jualan kereta sebanyak 12.6 peratus dalam Oktober berikutan penyelarasan pasaran pada September, selepas pengenalan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

Walaupun, bahagian pasaran mencatatkan pengucupan pada Oktober, pembuat kereta itu telah menjual 5,093 unit kereta, peningkatan sebanyak 569 unit berbanding dengan bulan sebelumnya.

"Jumlah jualan yang dicapai adalah yang tertinggi untuk 2018, di luar tempoh lonjakan jualan pada Jun

Baca Selanjutnya: Jualan Proton bekembang `12.6 peratus dalam Okt

BANGKOK, 25 Okt (Bernama) -- Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad percaya kerajaan baru boleh menetapkan asas pemulihan ekonomi negara dalam tempoh dua tahun dan seterusnya membuka laluan untuk mengembalikan kegemilangannya sebagaimana sebelum ini, semasa ia mendapat gelaran “Harimau Asia”.

Beliau berkata proses pemulihan sedang berjalan dengan baik dalam negara ketika ini, dan ekonomi negara pastinya akan pulih nanti.

“Pemulihan penuh mungkin mengambil masa bertahu-tahun lamanya, tapi

Baca Selanjutnya: Asas pemilihan negara mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya dua tahun - Dr Mahathir

KODIANG: PPBM deputy president Mukhriz Mahathir today dismissed any need for Malaysia to sign the International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD), saying it would be unsuitable given the country’s unique situation.

Although the ICERD is aimed at giving equal treatment to minority groups, he said, in Malaysia “we have a unique situation where the majority group is marginalised from mainstream development”.

“I feel there is no necessity for us to sign

Baca Selanjutnya: No need for Malaysia to sign ICERD, says Mukhriz

PUTRAJAYA, 30 Okt (Bernama) -- Cuti semua anggota penyelamat dan pasukan pengurusan bencana pihak berkuasa tempatan dibekukan bermula November hingga Disember bagi menghadapi bencana banjir Monson Timur Laut, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Beliau, yang mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Pengurusan Bencana Pusat (JKTPBP) yang pertama hari ini, berkata, arahan pembekuan itu sebagai kesiapsiagaan semua pihak termasuk agensi yang mengguna dan

Baca Selanjutnya: Cuti semua anggota penyelamat dibeku Nov-Dis bagi hadapi banjir

NEW DELHI - INDIA. Seorang guru diheret ke sepanjang jalan dengan hanya memakai seluar dalam selepas didakwa merogol pelajarnya hingga mangsa hamil.

Insiden memalukan di bandar Eluru, daerah Godavari Barat di negeri Andhra Pradesh itu turut dirakamkan seorang individu dengan menggunakan telefon pintar.

 

Lelaki dikenali sebagai Rambabu, 38, itu turut dipukul kira-kira 15 lelaki dan dibogelkan sebelum diarak di laluan sibuk menuju ke balai polis.

Guru tidak bertanggungjawab itu didakwa

Baca Selanjutnya: Guru noda pelajar diarak separuh bogel

Lebih banyak artikel..

Daftar melalui perkhidmatan langganan e-mel percuma kami untuk menerima pemberitahuan apabila maklumat baru diperolehi.