20
Kha, Jun
0 ARTIKEL BARU

Jawatan Tertinggi UMNO Perlu Dipertandingkan – Mohamad

Politik
Typography

KUALA LUMPUR - Bekas menteri besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan membantah cadangan agar dua jawatan tertinggi dalam Umno tidak dipertandingkan.

Memetik laporan media tempatan, Mohamad, yang juga merupakan pengerusi Perhubungan Umno Negeri Sembilan, menyokong gesaan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin agar semua jawatan dipertandingkan termasuk presiden dan timbalan presiden.

"Saya secara peribadi mengatakan majoriti ahli Umno mahu semua jawatan ditandingi.

"Umno memerlukan tenaga dan kepimpinan baru, biarkan anggota akar umbi membuat keputusan tanpa sebarang sekatan," katanya dipetik media tempatan.

Sebelum ini, Khairy turut dilaporkan berkata beliau tidak bersetuju jawatan tertinggi parti itu tidak dipertandingkan.

“Saya fikir perlu hentikan perkara tidak munasabah ini bagi (jawatan tertinggi) tidak dipertandingkan… ia seolah-olah kita tidak membuka ruang demokrasi kepada ahli-ahli kita.

“Kita tidak perlu ada lagi peraturan ‘tidak dipertandingkan’ dalam Umno. Anda hanya menghantar mesej buruk kepada orang ramai,” katanya.

Manakala, Ketua Umno bahagian Bukit Katil Tan Sri Mohd Ali Rustam juga dipetik berkata Umno Melaka sebulat suara bersetuju supaya tiga jawatan tertinggi parti melibatkan kerusi presiden, timbalan presiden dan satu kerusi naib presiden tidak dipertandingkan dalam pemilihan parti itu.

Jelas beliau, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang kini menjalankan tugas presiden dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang menjalankan tugas timbalan presiden harus kekal di kerusi itu, selain menamakan Khairy menduduki kerusi naib presiden.

Daftar melalui perkhidmatan langganan e-mel percuma kami untuk menerima pemberitahuan apabila maklumat baru diperolehi.