12
Ahd, Jul
0 ARTIKEL BARU

Kedaifan Sekolah-Sekolah Daif Di Sarawak Dibantu Kerajaan Persekutuan

Media
Typography

SIBU - Kerajaan negeri Sarawak bersedia membantu Kerajaan Persekutuan dalam membaiki dan membina semula sekolah-sekolah luar bandar di Sarawak menerusi Bank Pembangunan Sarawak.

Isu kedaifan sekolah-sekolah luar bandar di Sarawak perlu ditangani dan diperbetulkan secepat mungkin bagi menangani persepsi bahawa Sarawak tidak diberikan perhatian oleh Kerajaan Persekutuan sebagai pendidikan di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan.  

Persetujuan ini disuarakan Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Abdul Rahman Zohari Tun Abang Openg semasa menyampaikan ucaptama di Sambutan Hari Malaysia 2017 Peringkat Negeri Sarawak di Dataran Bandar Sibu, malam ini tadi.

"Kami faham Kerajaan Persekutuan mungkin tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk membaiki atau membina semula sekolah-sekolah luar bandar yang miskin ini yang dianggarkan bernilai kira-kira RM1 bilion lebih dan lebih daripada jumlah yang diperuntukkan dalam Rancangan Malaysia ke-11. 

"Kami bersedia untuk membantu Kerajaan Persekutuan menerusi Bank Pembangunan kami. 

"Kami menghargai bahawa Perdana Menteri telah bersetuju dengan pengaturan ini," katanya di sini, malam ini.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri Datuk Patinggi Dr. Ahmad Zahid Hamidi telah bersetuju dengan susunan yang sama dalam satu mesyuarat yang diadakan di Sibu, Rabu lalu (13 September) supaya sekolah-sekolah luar bandar larian dapat ditingkatkan secara fizikal tanpa banyak penangguhan.

Dalam pada itu, Abang Johari turut mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Patinggi Mohd Najib Tun Abdul Razak di atas keprihatinan Kerajaan Persekutuan memberikan pembangunan infrastruktur menerusi pembinaan Lebuh Raya Pan Borneo.

"Kami sangat berterima kasih kepada Perdana Menteri dalam memberikan pembangunan infrastruktur yang diminta rakyat,

"Begitu pun, kini rakyat Sarawak boleh berbangga degan terbinanya satu sistem jalan raya yang dikenali Lebuh Raya Pan Borneo," ujar lhi.

Mengulas lanjut, jika dahulu hanya Sabah dan Sarawaik sahaja yang diberikan cuti sempena Hari Kebangasan tetapi kini sudah meliputi seluruh negara.

"Kita menghormati 31 Ogos 1957 sebagai tarikh Persekutuan Tanah Melayu dalam mendapat Kemerdekaan daripada Kerajaan British," tambahnya lagi.