06
Kha, Mei
0 ARTIKEL BARU

KUCHING - Kemenangan besar Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak Ke-11 pada 7 Mei lalu yang bersandarkan kepada imej dan populariti Datuk Patinggi Tan Sri (Dr.) Adenan Satem menyangkal penuh dakwaan penganalisis politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Mohd Faisal Syam Abdol Hazis yang disiarkan di portal Free Malaysia Today sebelum ini.

Dalam artikel bertajuk 'Populariti Adenan bukan tiket BN menang mudah', Faisal Syam memberitahu populariti Adenan tidak menjamin untuk diterjemahkan di dalam bentuk undian.

"Walaupun Adenan popular, tetapi terlalu cepat untuk kita membuat penilaian. Terdapat banyak isu yang wujud masa ini yang belum diselesaikan kerajaan Pusat yang masih boleh mempengaruhi pengundi-pengundi rakyat di Sarawak,” katanya dalam satu forum mengenai Pilihan Raya Sarawak yang dianjurkan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Pencapaian di luar dugaan BN ini dengan mencatat kemenangan 72 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) berbanding sasaran sekitar 60 ke 70 kerusi DUN membuktikan rakyat Sarawak kini matang dalam berpolitik.

Isu nasional seperti skandal yang dikaitkan dengan Perdana Menteri, pelaksanaan Cukai Barangan dan

KUCHING - Ketika menyusuri Tebingan Kuching yang berlatarbelakangkan Sungai Sarawak dan Bangunan Dewan Undangan Negeri, kelihatan sekumpulan lelaki sedang hangat membincangkan isu Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-11 (PRN) di sebuah gazebo.

Isu politik kini mendominasi perbualan penduduk Bumi Kenyalang, dan ia bukanlah sesuatu yang pelik kerana sekarang adalah musim pilihan raya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengumumkan 7 Mei sebagai hari pengundian PRN Ke-11 yang meperlihatkan 82 kerusi

Debaran rakyat Sarawak mengenai pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak berjaya diredakan apabila Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Adenan Satem secara rasmi telah mengumumkan tarikh pembubaran DUN Sarawak secara langsung di pejabatnya, petang semalam.

Pengumuman itu sekali gus meredakan keresahan rakyat Sarawak terutamanya pemimpin politik, penganalisis dan ahli-ahli parti serta mereka yang mengikuti rapat politik Sarawak sebelum ini.

Khabar angin mengenai pembubaran

SETIAP kali berucap pada majlis rasmi, Tan Sri Adenan Satem pasti menyatakan beliau memerlukan mandat lima tahun sahaja lagi sebagai Ketua Menteri Sarawak.

Bagi Adenan, tempoh lima tahun itu lebih daripada cukup untuk memastikan kelangsungan agenda pembangunan negeri yang tentunya membawa kemakmuran berpanjangan kepada rakyat.

Mungkin juga disebabkan faktor usia dan keadaan kesihatan yang 'memaksa' beliau yang lebih mesra dipanggil 'Tok Nan' untuk tidak kekal lama di jawatan berkenaan

KUCHING – Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang menyambut ulang tahun pertama pelaksanaan Goverment Service Taxs (GST) pada 1 April lepas di seluruh negara dengan mengadakan ‘flash moop’ di jalan raya atau perhimpunan jalanan.

Di Sarawak, Wanita PKR Sarawak turut mengadakan flash moop di Kuching petang Jumaat lalu di Jalan Satok dengan mengambil kesempatan orang ramai balik kerja.

Bagaimanapun, flash moop PKR itu kurang mendapat sambutan dan hanya dihadiri ahli-ahli PKR bagi menunjukkan kononnya

SEJAK hari pertama mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak yang kelima pada Februari 2014, Tan Sri Adenan Satem yang turut dikenali sebagai 'Tok Nan' berhasil melaksanakan pelbagai lonjakan pembaharuan dalam pentadbiran dan pengurusan negeri Sarawak.

Sama ada dalam sektor ekonomi, politik, mahupun sosial, prestasi Tok Nan bahkan diakui sendiri oleh Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali menerusi hasil tinjauan rambang menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Ke-11.

Baru-baru ini ada

Mungkin Irene Chang sudah melupai apa yang telah dilakukan Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Adenan Satem ke atas bekas Pengerusi DAP Sarawak mendiang Wong Ho Leng yang meninggal dunia akibat sakit tumor otak pada 21 Jun 2014.

Bekas ADUN Bukit Assek itu meninggal dunia akibat menderita sakit tumor otak dan keluarganya terpaksa menanggung ‘hutang’ selepas kos perubatan Wong Ho Leng mencecah jutaan ringgit.

Sepanjang menjalani rawatan di Hospital Queen Elizabeth, Singapura kos

Lebih banyak artikel..