26
Isn, Okt
0 ARTIKEL BARU

SHAH ALAM - Presiden Persatuan Pengusaha Teksi Wilayah Persekutuan dan Selangor (Perpekli) Datuk Aslah Abdullah mempersoalkan kewajaran tindakan pemandu teksi yang dijangka mengadakan perhimpunan aman di bangunan Parlimen Khamis ini sekiranya dalam masa terdekat masih belum dibenarkan bertemu Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook.

Aslah berkata, tindakan berkenaan seolah-olah satu ugutan serta mengundang rasa kurang selesa dalam mencari penyelesaian terbaik bagi menangani isu berkaitan teksi dan persaingnya iaitu perkhidmatan e-hailing seperti Grab.

Bagaimanapun menurutnya, dia tidak mempunyai hak atau kuasa untuk menghalang mana-mana pemandu teksi supaya tidak menyertai perhimpunan aman berkenaan.

“Buat apa nak jumpa dia (Anthony Loke)? Ini dah macam satu ugutan dan dah jadi tak elok.  Sepatutnya tunggulah masa yang sesuai. Kita perlu tunggu, kalau nak paksa dia tapi dia tak bersedia susah juga nak selesaikan.

“Kalau ugut macam tu nanti, dia akan cakap terpulang pada you lah… macam mana? Dua hari lepas, saya ada dengar JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) mengeluarkan borang kepada pemandu Grab untuk didaftarkan,” katanya kepada Sinar Harian.

Aslah berkata, tuntutannya

SEBANYAK 32 daripada 51 parti politik bersetuju dengan keputusan kerajaan menurunkan had umur kelayakan mengundi daripada 21 tahun kepada 18 tahun.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Azhar Azizan Harun berkata, tiada bantahan dinyatakan wakil parti politik terbabit berhubung perkara berkenaan dalam sesi perbincangan kedua-dua pihak.

“Semua wakil daripada 32 parti politik yang hadir hari ini tidak mengemukakan sebarang bantahan berhubung had umur itu.

“Dalam perbincangan ini juga

Lebih banyak artikel..

Daftar melalui perkhidmatan langganan e-mel percuma kami untuk menerima pemberitahuan apabila maklumat baru diperolehi.