12
Isn, Apr
0 ARTIKEL BARU

Mutakhir ini adanya pendakwaan bahwa Islam itu agama yang brutal, agama yang begitu mudahnya membunuh seseorang yang berlainan keyakinan dengan dalil kafir, sehingga darahnya halal dan tidak ada dosa bagi pelaku. Akibatnya muncullah sebuah pendakwaan terhadap Islam sebagai agama terorist. Namun perlu digaris bahawa, itu hanyalah sekelompok orang yang mempunyai penafsiran yang menyimpang di dalam Islam. Kerana pada kenyataannya tidaklah seperti itu ajaran Islam yang sebenarnya. Dapat kita lihat sebuah ayat al-Qur’an yang bermaksud :-

“Barangsiapa yang membunuh seorang manusia, bukan karena orang itu (membunuh) orang lain, atau bukan karena membuat kerusakan dimuka bumi, maka seakan-akan dia telah membunuh manusia seluruhnya. Dan barangsiapa yang memelihara kehidupan seorang manusia, maka seolah-olah dia telah memelihara kehidupan manusia semuanya. Dan sesungguhnya telah datang kepada mereka rasul-rasul Kami dengan (membawa) keterangan-keterangan yang jelas, kemudian banyak diantara mereka sesudah itu sungguh-sungguh melampaui batas dalam berbuat kerusakan dimuka bumi”. (QS. al-Maa’idah : 32) Sungguh sangat menyedihkan dewasa ini, kerap kali ditemukan pembunuhan terhadap jiwa-jiwa

PERDANA Menteri adalah bos kepada Kabinet seperti mana yang berlaku di sekeliling dunia yang mempunyai sistem kerajaan Perdana Menteri. Beliau mengepalai kerajaan.  Beliau yang memilih barisan menterinya walaupun mereka itu dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong sebagai mengikut formaliti Perlembagaan.
 
Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi - pengganti kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad pada Oktober 2003 - pernah menegaskan bahawa beliau tidak menghiraukan protokol kenamaan, kereta

NAMPAKNYA Wall Street Journal (WSJ) tetap tidak berganjak mempertahankan laporannya dalam isu 1MDB. Kenapa WSJ begitu berminat menumpukan perhatian terhadap Malaysia dan kepemimpinan negara ini?
 
Ini tidak dapat dijawab dengan jelas, kecuali menyusul beberapa andaian termasuk kemungkinan wujud `orang dalam’ dari Malaysia yang mungkin telah membocorkan atau menyampaikan maklumat salah kepada WSJ.
 
WSJ tentu sekali berasa ghairah apabila isu 1MDB muncul. Penyusulan laporannya dari hari ke

Keputusan Majlis Tertinggi (MT) UMNO untuk menangguhkan pemilihan tahun depan sepatutnya disambut secara positif oleh pemimpin dan ahli parti.

Pertama, ia tidak bercanggah dengan perlembagaan UMNO. Kedua, penangguhan itu pernah dibuat oleh pemimpin terdahulu termasuk di era pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Oleh itu keputusan menangguhkan pemilihan UMNO 2016 selama 18 bulan bukanlah keputusan yang luar biasa atau pelik pada era Datuk Seri Najib Tun Razak

TIDAK kira siapa yang betul, siapa `kencing’ siapa dalam perbalahan dua kumpulan di Plaza Low Yat, dekat Bukit Bintang 13 Julai lalu, elakkanlah sentimen perkauman. Sudah lama kita tidak mendengar persengketaan yang sengaja mahu dikaitkan dengan kaum, seperti peristiwa di Kampung Medan, Jalan Klang Lama beberapa tahun lalu. Biarlah ia berlalu. Sudah muak dah dengan pemikiran mentaliti kelas 3 ini.
 
Memang terdapat kesukaran-kesukaran sosial dan politik telah mengundang pandangan tertentu

KITA perlu berhati-hati kerana media asing sememangnya ada agenda tertentu untuk merosakkan imej dan kredibiliti politik kepimpinan negara.

Dengan komen diketengahkan tanpa bukti-bukti konkrit, sesuatu laporan itu tidak mustahil boleh menjejaskan ekonomi negara.

Apa lagi jika sesuatu isu yang menyentuh sensitiviti dikaitkan dengan ekonomi sekali gus menggugat kuasa kepimpinan kerajaan.

Dalam konteks isu 1MDB, bukan sahaja dilaporkan dalam Wall Street Journal (WSJ) tetapi juga dalam