25
Jum, Sep

'Sabah Selamat Buat BN'

Sabah
Typography

Kehidupan nun di pedalaman Sabah dengan muka bumi bergunung-ganang dan laluan pemanduan serba mencabar, sememangnya jauh lebih mudah. Namun demikian, keadaannya berbeza dengan politik, dalam keadaan pembangkang menampilkan tentangan terbesar untuk mencabar persekitaran semasa.

Dengan pelbagai parti politik mengintai kerusi, pertarungan di Sabah menirus kepada Barisan Nasional (BN) dan Parti Warisan Sabah, parti serpihan UMNO yang mencari ruang untuk menghasilkan kejutan.

Mereka yang baru mengenali politik Sabah pasti tenggelam dalam lautan akronim abjad mewakili parti Negeri di Bawah Bayu. Antaranya ialah PCS, PHRS, PKAN, PPRS, SAPP, PPRKS, PKS dan STAR Sabah serta STAR Sarawak.

Kebanyakan perhitungan sengit berlaku di kawasan membabitkan kerusi Kadazandusun Murut (KDM) yang menjadi tapak pengaruh Warisan dan beberapa parti tempatan.

Selepas BN yang bertanding di semua kerusi, Warisan memulakan percaturan sulungnya pada pilihan raya sebagai satu-satunya parti yang meletak calon di sebahagian besar kerusi di Sabah, membabitkan 17 kerusi Parlimen dan 45 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), BN memenangi 22 daripada 25 kerusi Parlimen dan 48 daripada kerusi DUN. Majoriti mudah di negeri itu memerlukan 31 kerusi.

Berdasarkan anggaran kasar, BN mungkin memenangi 18 kerusi Parlimen dan 45 kerusi DUN, sekali gus menafikan peluang Warisan memegang tampuk kuasa di Sabah.

"Sabah selamat buat BN," kata seorang penganalisis politik.

AKHBAR BERITA HARIAN

Daftar melalui perkhidmatan langganan e-mel percuma kami untuk menerima pemberitahuan apabila maklumat baru diperolehi.